2009. június 30., kedd

Sajtos csiga


Levelestészta újabb felhasználási móddal, ahogyan a csomagoláson találtam. Eredetileg még spenót is kellett volna bele, de azt nem ette volna a Drágám...
A tésztát lekentem 1 tojás+ 1 ek víz keverékével, leszórtam trappista és parmezán sajttal, feltekertem rúdba, 1 cm szélesre szeleteltem, lekentem újra a tojással, leszórtam lenmaggal és köménymaggal és ment a sütőbe.
Finom!

2009. június 29., hétfő

Mac & Cheese

Valószinüleg egyik legközismertebb recept. Mégis most elsősorban Anyukámnak küldöm ezt a recept- változatot, öcsém miatt, akinek kedvence lett az ittléte alatt.

Nem kimondottan fogyókúrás étel, sőt! Éppen ezért elég ritkán készítem, de nagyon finom tud lenni ám! Valójában nagyon laktatós, éppen ezért valami nagyon könnyű desszert jöhet utána.

Hozzávalók:

  • 6,5 dl tej
  • 1 hagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 3-4 egész borsszem
  • 6 dkg vaj
  • 4,5 dkg vagy 1/3 csésze liszt
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1/3 csésze tejszín
  • bors
  • 300 g sajt (cheddar, ementáli, rokfort, trappista - vegyesen)
  • 350 g makaróni

A tejet felfőzzük a hagymával, a bors szemekkel és babérlevéllel. Levesszük a tűzről, 15 percig hagyjuk állni.

A sajt szószhoz én általában egy mélyebb edényt használok, pl. a wok-ot.

A vajat megolvasztjuk, simára keverjük benne a lisztet, kevés ideig kevergetjük, majd lassanként felengedjük a leszűrt tejjel. Simára keverjük. Kb 3 percig főzzük, amíg a besamel sürü lesz, hozzáadjuk a szerecsendiót, tejszínt és ízlés szerinti őrölt bors mennyiséget. Hozzáadjuk a sajt 2/3-át, kevergetjük amíg a sajt megolvad.

Időközben a makarónit puhára főzzük, leszűrjük. Belekeverjük a sajtos szószba, az egészet pedig egy mély tűzálló edénybe öntjük és leszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt aranybarna lesz a tetején.

2009. június 27., szombat

Eddigi legjobb - Banánkenyér


Biztosan ismeritek az érzést. Ott van a hűtőben, de nincs szíved kidobni...
A 3 banán ott barnult meg a polcon, egy ideje azért nem ettük, mert a héja már nem volt valami étvágygerjesztő. Aztán ma megembereltem magam, gondoltam kidobom, csakhogy még teljesen ép volt belül, sőt nem volt olyan puha, mint vártam. Akkor már tudtam, ebből csakis banánkenyér lehet.
Volt is 1-2 receptem, de valami különlegesebbet akartam kipróbálni. Egy Williams Sonoma recept után néztem, akkor találtam rá Julie blogjában és a címén megakadt a szemem: Eddigi Legjobb. Na, ez kell nekem!

A receptben láttam, hogy kell hozzá író/ buttermilk (azt sem tudtam magyarul mi lenne az). Boltokban láttam íróval készült kekszeket és receptekben is felsorolva a hozzávalók között. Ettől puhább, lágyabb lesz a sütemény. Házilag is el lehet készíteni. Na jó, ez nem pótolja az igazi írót, de megteszi helyettesként:
Író
1 csésze tejhez hozzáadunk 1 evőkanál fehér ecetet vagy citromlevet, ettől a tej be fog sűrűsödni, ha hagyjuk állni legalább 5 percig, de igazából több órán vagy egy éjszakán át kellene érlelni.
Én fél adagot készítettem, mert éppen annyi kellett a banánkenyérhez.
Megj: időközben vásároltam boltban ezt a bizonyos "írót" - így fordította a szótár. Szerintem nem más, mint kefir. Legalábbis az állaga ugyanolyan krémes, íze pedig szerintem legjobban ehhez hasonlít.


Banánkenyér
Williams Sonoma recept

Hozzávalók:

  • 8,5 dkg puha vaj (3/4 rúd)
  • 1 csésze/ 20 dkg cukor
  • 2-3 nagyon érett banán, villával összetörve
  • 3 egész tojás, kissé felverve
  • 1/2 csésze író/kefir
  • 2 csésze/ 28 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk frissen őrölt szerecsendió
  • csipet só
  • 3/4 csésze durvára vágott dió, vagy mogyoró.

  • Én itt csaltam, mert 1/2 csésze diót és ugyanennyi szárított tőzegáfonyát (cranberry-t) használtam. És tettem a masszához 1 tk vanília kivonatot is.

    Elkészítés: a vajat a cukorral mixerrel krémesre keverjük, hozzáadjuk a banánt és tojást. 1-2 percig verjük, majd hozzáadjuk az írót (és vaníliát). A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd ehhez fakanállal hozzákeverjük a híg összetevőket. Nem kell teljesen simára keverni a masszát, sőt jó, ha enyhén csomós marad. Zsírozott lisztezett tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb 45 percig). Ha mélyebb formában sül, kell hozzá 55-60 perc.

    Kókusztejes briós


    Ma este megcsodáltam Limara gyönyörű hamburgerzsömléjét, a videó láttán eldöntöttem, hogy kipróbálom én is. Igen ám, csak nem volt hozzá itthon joghurtom. Viszont volt egy megkezdett kókusz tej a hűtőmben, így beértem a kókusz tejes brióssal. Nem csalódtam!
    Első próbálkozásra, igenis örülök az eredménynek! Néhány eldőlt mire megsült, de a legközelebbi formázás jobban fog menni!

    Köszönet a receptért Limarának!



    2009. június 26., péntek

    Lényegtelen

    Na akkor jöjjenek az én lényegtelen dolgaim is. Sokan valszeg unják már, éppen ezért nem is muszáj elolvasni, hiszen... lényegtelen:

    1. ... ha maximálisan kipihenem magam hétvégén, a hétfő számomra mégis nagyon nehezen indul be. Éppen ezért olyan tevékenységgel kezdem a napot, amit élvezek, közben zenét hallgatok, és lényegtelen,
    2. hogy kb. századszor hallgatom meg a JOY legújabban kiadott albumát (mondjuk minden reggel), a dalok hallatán máris élvezem az új napot!. Amúgy pedig lényegtelen,
    3. milyen nehézségekkel kell szembenéznem, mindig a pozitív oldaláról tekintem a dolgokat. Mert minden rosszban van valami jó. És ha azt a kevés jót a javamra fordítom, akkor már nem "szenvedtem" hiába.
    4. ... hány receptes könyvem vagy magazinom van - már nincs hol tartanom őket - mindig érdekelnek az újabbak. Tegnap éppen a polcon rendezgettem őket, ekkor megszólalt a Drágám, hogy nagyobb lakás után kell néznünk. Én helyeslően bólintottam a vendégeinkre gondolva akik mostanában voltak és lesznek nálunk. Mikor felnéztem rá, akkor értettem az utalást... :)
    5. ... milyen messze vagyok a családomtól, a szeretetüket folyamatosan érzem!
    6. ... hányszor pillantok a könyvespolcon levő esküvői fotónkra, még mindig egyre erősödik bennem az érzés: csodálatos férjem van!

    Renitől jött a felkérés. Én továbbadom Deborának, Johannának és Editnek.

    Sajtos cukkini fasirt


    Férjem nincs oda a cukkiniért, én viszont nagyon! Ő jobban odavan a sajtokért mint én, éppen ezért általában van itthon néhány fajta.
    Mikor megláttam ezt a receptet, tudtam, ez így jó lesz. Nagyon jó lesz!
    És igazam lett! Drágám nem hitte el, hogy cukkini is van benne... :)

    Hozzávalók:
    • 2 közepes cukkini
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1/2 - 3/4 csésze zsemle morzsa
    • 3/4 csésze olasz sajt keverék (nekem volt itthon Muenster, füstölt és Cheddar, de lehet Parmezán vagy Romano)
    • 3 tojás
    • bors
    • olaj a sütéshez

    A cukkinit megmossuk, majd lereszeljük. Megsózzuk, hagyjuk 5 percet állni, majd kicsavarjuk a levét. Hozzáadjuk a fokhagymát, morzsát, sajtot, borsot, tojást. Összekeverjük, ha kell még sózzuk, majd kézzel fasírtokat formázunk. Forró olajban aranybarnára sütjük. Nekem 15 fasirt kerekedett belőle.

    Az illata sülés közben hmmm, fenséges!!! Ranch salátaöntetbe mártogatná a férjem. Én az olasz ízesítésűbe... :)

    Jó étvágyat!

    A receptet itt láttam és egyszerűen belezúgtam.

    2009. június 24., szerda

    Mogyorókrémes- csokoládés kosárkák


    Mutter kérésére, viszont éppen elmúlt hétvégén gondoltam, hogy újra elkészítem ezt a kis desszertet.
    A francia krémes lapokhoz vettem fagyasztott leveles tésztát, ennek csomagolásán találtam néhány felhasználási ötletet, amit pár hónapja ki is próbáltam.


    Nekünk nagyon ízlett. Párom nagyon szereti a mogyoró vajat, én kevésbé, de a csokival egyelitve és kevés darált dióval egész finom volt.


    Itt jönnek a hozzávalók:
    • 1/2 csomag (1 lap) fagyasztott/kiolvasztott leveles tészta
    • 6 kanál mogyoró vaj
    • 10 dkg édes csokoládé, 18 darabra törve
    • 2/3 cup mini marshmallow (kis hab cukorkák, amik sütés közben megolvadnak) ez tetszés szerint helyettesíthető

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát ha kell kissé kinyújtjuk, majd 18 db 8x8 centis kockákra vágjuk. Ezeket a muffin sütő mélyedéseibe helyezzük, majd mindegyik közepébe rakunk 1 kis kanálnyi mogyoró vajat, 1 kocka csokit és tetejére a kis cukorkákat.

    A mogyoró vajat elkevertem kevés nutellával és darált dióval, azután töltögettem meg a tésztát.

    12 percig, aranysárgára sütjük, 10 percig még a formákban hagyjuk, majd rácson hagyjuk kihűlni.

    Majomkenyér/ Monkey Bread

    Sütés előtt:

    Készre sütve:

    Még melegen:

    Recept itt található.

    2009. június 21., vasárnap

    Ananászos- kókuszos- narancsos kuglóf



    Ez eredetileg egy muffin recept, de mivel nálunk nagyobb keletje van a szeletelt kuglófnak, ezért dupláztam az alábbi adagot, így tökéletesen belefért a kuglóf formába.

    Valószinüleg a liszt miatt itt nálam mindig hígabbra sikerülnek az ilyen típusú tészták ezért általában több lisztet kell hozzátennem, ezúttal kb 2 kanál zabpehellyel süritettem a tészta állagát.

    Pina Colada muffin

    Hozzávalók:

    • 12 dkg barna cukor
    • 2 teáskanál sütőpor
    • 8 dkg kókusz reszelék
    • csipet só
    • 18 dkg liszt
    • 1 tojás
    • 0,7 dl narancslé
    • 0,8 dl olaj
    • 1 dl kókusz tej (vagy helyette: 1 dl tejet felforralunk 2 evő kanál kókusz reszelékkel, majd leszűrjük)
    • 0,2 dl rum
    • 20 dkg apróra vágott ananász konzerv

    Tetejére:

    • 12,5 dkg por cukor
    • 1-2 evő kanál ananász lé
    • 1 kanál rum
    • 4 kanál kókusz reszelék

    A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a muffin formákat kiolajozzuk vagy papírral kibéleljük.

    Egy kis tálban összekeverjük a cukrot a sütőporral, kókusz reszelékkel, sóval és liszttel. Egy nagyobb tálban kikeverjük a tojást a narancslével, olajjal, kókusz tejjel, és rummal. A két tál tartalmát elvegyítjük, majd hozzáadjuk az ananászt.

    A tésztát a formákba öntjük, 20- 25 percig sütjük (kuglóf esetében a dupla mennyiség kb 50- 60 perc alatt sül meg).

    A diszitéshez a por cukrot elkeverjük az ananász lével és rummal, ezzel megkenegetjük a muffinok tetejét, végül megszórjuk őket a kókusz reszelékkel.

    Rendkívül finom, omlós és aroma dús sütemény. Érdemes kipróbálni!

    A receptért köszönet Waterlily-nek a Weddingsről! :)

    Megj: a dupla adaghoz kevés volt az ananászom itthon, ezért kipótoltam súlyban megfelelő néhány érett banánnal. Talán ezért is kellett még zabpehellyel süritenem. Lényeg, hogy yummmy lett!

    2009. június 20., szombat

    Macaroon Update


    Újra felgyűlt néhány tojásfehérjém és egy újabb recepttel próbáltam ki a kókuszos csókot. Szerintem ez mégjobban sikerült, mint a korábbiak.
    Díszitésképpen színes gumicukorkákat tettem a közepébe - ezúttal ugyan nem csokiztam Szepykének tett ígéretemhez híven - de majd legközelebb, amikor több időm lesz...
    Hozzávalók:
    • 1/2 cup vagy 4 tojásfehérje
    • 1/2 kiskanál vanília kivonat
    • csipet só
    • 1 cup/csésze cukor
    • 3 cup/csésze kókuszreszelék
    • 1 kanál keményitőliszt

    Felvertem a tojásfehérjéket, hozzáadtam a vaníliát, sót, majd kanalanként a cukrot és kb 5-6 percig vertem, míg a cukor szemcséit nem lehetett érezni. Fakanállal lazán belekevertem a kókuszreszeléket és keményítőt.

    180 fokos sütőbe tettem kb 18 percre, amíg kezdett aranysárgává válni.

    Fontos, hogy a hab állaga ne legyen híg, különben sülés közben szétfolyik. A mértékeknél fontos a tojások nagysága is, ezért ha túl laza, tegyünk még hozzá kókuszreszeléket.


    Taste of Home: Baking Classics, p. 312

    2009. június 18., csütörtök

    Savanykás húsgombóc leves/ csorba


    Édesanyám nagy mestere ennek a csorbának, tőle tanultam meg az elkészítését. Gyakran főzöm, mert Drágámnak is ízlik, vasárnaponként a húslevest ezzel váltom fel.

    Mikor először főztem töltött káposztát, túl sok lett a massza, így a fennmaradt tölteléket használtam fel a gombócokhoz, hozzáadva még 1-2 dolgot.

    Hozzávalók a gombócokhoz:

    • fél kg darált hús (disznó és marhahús vegyesen)
    • apróra vágott kisebb fej hagyma
    • apróra vágott friss zöldpetrezselyem
    • 1 tojás
    • pirospaprika
    • ételízesítő (Vegeta vagy Delikát)
    • 1-2 kanál olaj

    Hozzávalók a leveshez:

    • kisebb fej hagyma
    • 4-5 szál sárgarépa
    • 2-3 szál petrezselyem gyökér
    • zeller
    • 1-2 paprika
    • 1-2 paradicsom
    • fél kanál rizs
    • apróra vágott petrezselyem zöld és lestyán
    • só, bors
    • tejföl
    • 2-3 kanál savanyúkáposzta leve a savanyításhoz

    A húsmasszát jól összekeverjük, majd kézzel kis gombócokat formálunk, ezeket egy tálcára rakjuk.

    Időközben egy fazékba felteszünk vizet forrni. Mikor fő a víz, beletesszük az apróra vágott hagymát és a gombócokat. Hagyjuk főni egy keveset, majd beletesszük az apróra vágott zöldségeket (répa, petrezselyemgyökér, zeller, később a paprikát és lehámozott paradicsomot). Ízesítjük sóval, borssal. Mikor majdnem puhára főttek a zöldségek és a gombócok, hozzáadjuk a fél kanál rizst, apróra vágott petrezselyem zöldet és lestyánt. Ízlés szerint savanyítjuk még savanyúkáposzta lével.

    Tejföllel tálaljuk.




    2009. június 17., szerda

    Fordított narancstorta



    Ez volt az első kipróbált blogspot-os recept :) Köszönet érte Ottisnak és nővéremnek, aki figyelmembe ajánlotta Ottis blogját...
    Annyira bejött, hogy azóta már legalább 5-6szor elkészítettem, rendkívül finom, sütés nélkül és hamar elkészül.
    Íme a recept:


    Hozzávalók:
    • 4-5 narancs
    • 1 csomag babapiskóta (20-25 dkg)
    • 1 dl narancslé
    • 6 tojás sárgája
    • 9 kanál cukor
    • negyed liter forró tej
    • 2 cs. vaníliacukor
    • 1 cs. zselatin
    • 4 dl tejszín

    1 narancs héját lereszeljük. A narancsokat meghámozzuk, felszeleteljük karikákra és lecukrozzuk, 2 órát állni hagyjuk lefedve, majd leszűrjük a levét. A 6 tojás sárgáját kikavarjuk a cukorral, felöntjük a forró tejjel, vaníliacukrot és kis reszelt narancshéjat teszünk bele, majd gőz fölött főzzük, amíg puding vastagságú lesz. Ha kihűlt, felverjük a tejszínt és felolvasztjuk a zselatint 1/2 dl meleg vízben, majd összekeverjük a tojássárgájával. A narancsokat leszűrjük, kirakunk vele egy tortaformát, vagy akár egy kerek edényt. Teszünk egy réteg krémet, majd egy réteg narancslébe mártogatott babapiskótát. Így rétegezzük, utoljára krém kerül rá. Fóliával letakarjuk. Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy a piskóta megpuhuljon, fogyasztás előtt tálcára borítjuk.

    2009. június 13., szombat

    Zabpelyhes- csokis keksz


    Ezeket azért szeretem, mert ha kell hónapokig eláll (na, ja...) és olyan finom csemege tud lenni a reggeli vagy délutáni kávé mellett.
    A receptet az itteni "átlagos" lisztes tasakról vettem, annyit változtattam rajta, hogy adtam hozza zabpelyhet, amitől szerintem különlegesebb, finomabb íze van.

    Kimérésnél használhatunk 1 cup megfelelőjeként egy 2,5 decis csészét.

    Hozzávalók:
    • 1 1/2 cup puha vaj vagy margarin (34 dkg)
    • 1 1/4 cup cukor
    • 1 1/4 barna cukor
    • 1 kanál vanília esszencia
    • 2 tojás
    • 4 cup liszt
    • 2 kiskanál szódabikarbóna
    • csipet só
    • 3-4 cup csoki chips
    • 1 1/2 cup zabpehely
    Egy tálban mixerrel habosra keverjük a cukrot, vanilint és tojást. Hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, zabpelyhet és sót, majd belekeverjük a csoki darabokat. Kiskanállal tepsire halmozzuk, előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 percig sutjuk. Amikor kivesszük a sütőből, a kekszek közepe meg puha, azonban ez így jó, mert hűlés közben keményszik meg.

    2009. június 8., hétfő

    Pudding cake - Gittától

    Hétvégére sokat sütöttem, mert vendégünk van és ajándékoztam is. Majdnem mindet feltettem ide a blogra, viszont a legfinomabb most jön. Nagyon gyorsan elkészithető, kellemes, könnyű, hűsitő desszert a nagy melegben. Nekem most felér egy fagyi élvezetével, nemrég kihevert tüszős mandulagyuladásom okozta fagyi-elvonó kúra ideje alatt :)


    Egy sütés nélküli édességről van szó, amit egy hete volt szerencsénk megkóstolni pennsylvaniai barátainknál/ pótszüleinknél. Már akkor elkértem a receptet, mert tudtam, hogy ezt szeretném hamarosan elkészíteni, annyira ízlett.
    Ezúton is szeretném Gittának megköszönni a receptet! :)

    Hozzávalók ( kb. 20x20 cm-s tortácskához):
    • 27 db/ 20 dkg Honey Graham Crackers vagy haztartasi keksz
    • 1 csomag Jell-O Instant Pudding - Cheesecake flavor
    • 1,5 cup vagy 4 dl tej
    • 1 zacskó Knox zselatin + 1 zacskó Dr. Oetker piros tortazselé
    • kisebb doboz Heavy cream, vagy 2,2 dl tejszín

    Megj (európaiaknak) : az instant puding helyett használhatunk epres pudingport (pl. Dr. Oetker-t, ilyen sajnos itt kevés boltban kapható), ebben az esetben nem kell bele sem zselatin, sem tortazselé! 4 dl tejjel és 3 kanál cukorral pudingot főzünk, melegen (nem forrón) öntjuk a kekszre.

    Máz:

    • 2 kanál kakaó
    • 2 kanál víz
    • 3 kanál cukor
    • 1 kanál vaj
    • 2 kanál vanilia frosting vagy fehér csoki
    Én alufólia tepsit használtam, mert ez volt az egyetlen magasfalú, négyzet alakú edényem.
    Éppen jól passzolt bele a keksz mérete is. :) Az aljára rakosgattam 3x3 kekszet.

    Ezután csészébe, kb. 1 dl vízbe tettem a zselatin port és tortazselét. Hagytam pár percet, hogy megduzzadjon, majd betettem a mikróba kb. 20 másodpercre, amíg a zselé-szemcsék épphogy megolvadtak (nem kell forrnia).
    Felvertem habverővel a pudingot, mikor besűrűsödött, hozzáadtam a langyos zselatint. Ezt azonnal beleöntöttem a tepsibe. Jött újabb réteg keksz.

    Felvertem a tejszínt, a végén hozzáadtam 1 kanál porcukrot. Ezt elsimítottam a kekszen, majd letakartam újabb 9 keksszel.
    Szóval így sorakoztak: keksz - puding - keksz - tejszín - keksz.
    Erre kentem rá a forró csokimázt: a kakaót, cukrot összekeverjük egy edényben, hozzáadjuk a vizet és felfőzzük addig, amíg a cukor szemcséi elolvadnak. Levesszük a tűzről és amíg forró, hozzákeverjük a vajat, ettől szép fényes lesz :) Azonnal rákenjük és mehet a hűtőbe.
    Kb. 15 perc alatt megdermedt a máz, a frosting-ot mikróban megolvasztottam, és rácsurgattam. Ezt fehér csokival is lehet helyettesíteni.
    Egy éjszakát hagyjuk a hűtőben, másnap fogyasztjuk.




    2009. június 7., vasárnap

    Mákos- meggyes- narancsos kuglóf

    Valami gyorsat akartam még összekeverni amíg a kelt a tésztám, és akkor láttam meg Latsia oldalán a legújabb remekművet. Nagyon gyakran sütök kuglófot, kb. minden második héten, de mákosat még nem próbáltam, pedig Drágám egyik nagy kedvence akármilyen mákos süti.


    Gyorsan össze is raktam és már a sütőben is volt, mire felcsavargattam a kürtöskalácskáimat.

    A receptet itt találjátok. Annyiban változtattam a recepten, hogy az almát reszelt kandírozott narancs héjjal helyettesítettem, mert éppen nem volt itthon alma. De így is nagyon finom lett... :)

    Márványozott krémsajtos csokis sütemény


    Nagyon finom sütemény, selymes- krémes ízhatású. Aki szereti a brownie-féle sütiket, annak ez nagyon fog ízleni. US mértékek, de ha valakit érdekel leírom metrikusban is.

    Hozzávalók:

    • 3/4 cup víz
    • 1/3 cup vaj
    • 1,5 kocka/ 1,5 oz keserű csokoládé
    • 2 cup liszt
    • 1,5 cup nád cukor - lenyomkodva
    • 1 kk szódabikarbóna
    • csipet só
    • 1 egész tojás
    • 1 tojás fehérje
    • 1/2 cup tejföl

    Ezenkívül:

    • 1 csomag (8 oz) krémsajt, pl. Philadelphia
    • 1/3 cup cukor
    • 1 tojás fehérje
    • 1 kanál vanilia kivonat
    • 1 cup (6 oz) félédes kisebb méretű csoki chips

    Egy kisebb lábasban feltesszük főni a vizet, vajat és csokoládét. Alacsony lángon kevergetjük 5-8 percig, míg megolvad a vaj és csoki, majd sima, egynemű lesz. Kihűtjük.

    Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, barna cukrot, szódabikarbónát, sót. Belekeverjük a tojást, tojás fehérjét, tejfölt. Hozzáadjuk a csokoládés keveréket, összedolgozzuk. Ezt zsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk.

    Egy másik tálban mixerrel simára keverjük a krémsajtot, cukrot, tojásfehérjét, vaníliát. Ezt rákanalazzuk a tepsiben levő csokis masszára, majd késsel márványozzuk. Megszórjuk a csokoládé cseppekkel.

    185 fokon 20-25 percig, tűpróbáig sütjük.

    Taste of Home: Baking Classics, p. 356
    Marbled Chocolate Cheesecake Bars

    Mini kürtöskalácsok



    Drága Nagymamám készitette igy a kalácstésztát, a korábbi bejegyzésben szereplő pékkiflivel és túrós buktával együtt. Mi, unokák élvezettel ettük akárhányszor ezekkel kinált. Hétvégén kicsit nosztalgiáztam...
    Eredetileg a tésztát a kukorica szárának felső, vékony csomók közötti részét használta fel, ezek kiszáritva tökéletesen megfeleltek a célnak akár több éves használatra.
    Ezt elmeséltem Drágámnak is, aztán úgy döntöttünk, hogy kb 1 cm vastagságú, simafalú fa rudakkal helyettesitjük. A barkácsboltban vásárolt 3 rúdat, ezeket 15 cm hosszúságúra szabtam, ő lefürészelte, kicsit lecsiszolta a szálkás részeit. Én szappanos vizzel lemostam, majd miután megszáradtak, olajos ecsettel bekentem őket. Aztán spirálozva jöhetnek rá a tésztából vágott csikok. Cukrozott darált dióba hempergettem minden hengert, kelesztettem fél órát, majd megsütöttem.
    A rudacskákat használat előtt mindig be kell olajozni, hogy könnyen le lehessen választani róla a még meleg kürtöskalácsokat, csavaró mozdulattal.

    2009. június 5., péntek

    Gnocchi á la Reni

    Ezt az ételreceptet Rönétől vettem kölcsön. Mostanában egyre több egytálételt készítek, ezt mindenképpen ki akartam próbálni. Mellesleg élveztem a nudlik sk készítését is...

    Hozzávalók:

    • 50 dkg krumpli
    • 15-20 dkg liszt
    • 1 tojás
    • kevés tej
    • bazsalikom
    • paradicsomszósz
    • póréhagyma
    • reszelt parmezán

    A krumplit sós vízben megfőztem, lereszeltem és a többi alapanyag hozzáadásával tésztát gyúrtam belőle. Kisujjnyi vastagságú rudakat formáztam, majd kb. 3 cm-s darabokra vágtam és lobogó vízbe tettem főni. Ekkor bekapcsoltam a sütőt 250 fokra.

    Mikor a nudlik feljöttek a víz felszínére, szűrőkanállal kivettem őket, lecsepegtettem. Egy tűzálló tál aljára paradicsomszószt tettem, rá a gnocchit, reszelt parmezánt, póréhagyma híján zöldhagyma karikákat. Ezt rétegeztem még kétszer, a tetejére sajtot reszeltem és megszórtam zöldhagymával, már csak a színe miatt is :).

    Betettem a sütőbe, kb. 15 percre, még forrón tálaltam.

    A vendégünknek is nagyon ízlett :)

    2009. június 1., hétfő

    Túrós palacsinta Williams Sonoma módra

    Mint a címben is látható, ez egy Williams- Sonoma recept és őszintén elmondhatom, hogy ennél finomabb palacsintát még soha nem ettem. Hogy mitől különlegesebb ez a korábbiaknál? Talán a kevés citrom vagy narancs héjától, amit a palacsinta tésztába keverek. Már sütéskor fenséges az illata, az íze pedig bizonyosan nem marad megjegyzés nélkül.


    Hozzávalók 4-6 palacsintához:
    • 1 csésze/ 2,5 dl tej
    • 1 tojás
    • 1/2 csésze liszt
    • 1/2 kk
    • 1 kk olaj
    • 1/2 kk reszelt narancshéj vagy 1 kk citromhéj - én mindkettőből tettem
    • cukor, ízlés szerint

    Töltelék:

    • 1 csésze ricotta vagy tehéntúró
    • mazsola
    • 1 kk vaniliaesszencia
    • cukor, ízlés szerint
    • 1/2 kk reszelt citromhéj

    Ezenkívül:

    • olaj/vaj a sütéshez
    • porcukor szóráshoz
    • eper, málna, szeder topping kevés citromlével és cukorral ízesítve
    • kevés tejszín a nyakon-öntéshez :D

    Az eredeti recept szerint a palacsinta tésztát 2-8 órán át pihentetni kellene a hütőben. Én őszintén bevallom, nem volt időm eddig soha a pihentetésre...

    A kisült palacsinták felét megkenjük a töltelékkel, 4-be hajtjuk, megszórjuk porcukorral, ráhalmozzuk a gyümölcsöket, kevés tejszínnel, esetleg tejszínhabbal tuningoljuk.



    Jó étvágyat!

    Related Posts with Thumbnails

    Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

    TOP