2009. július 1., szerda

Favorite # 1: Shepherd's Pie

Ez volt házaséletünk első kettesben töltött vacsorája, akkor evett először Életem Párja a főztömből és mindez a legmegfelelőbb környezetben: Dél-Franciaország egy kis eldugott falujától 1,5 km-re, egy szőlőültetvény kellős közepén, hatalmas ciprusfákkal körülzárt órási nyaralóban töltöttük éppen a nászutunkat és ennek a háznak rendkívül hangulatos konyhájában sikerült Őt "levennem a lábáról" a vacsorával.
Történt ez 1 éve... Azóta is viszi a prímet, holtversenyben a másik nagy kedvenccel, a borsófőzelékkel.
Angliában ettem sokszor ezt az ételt, azóta már több receptet is kipróbáltam. Mindegyikből megjegyeztem valamit, aztán így vált be legjobban és már biztos, hogy én ennél a változatnál maradok. Viszont úgy gondolom, hogy ez az étel bőven hagy lehetőséget a kreativitásra és szerintem ezt "ahány ház, annyi ... " jelleggel lehet elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 1/2 fej hagyma + olaj
  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2-3 szál sárgarépa, vagy kisebb répakonzerv
  • 1 zöldborsó konzerv
  • 1 gomba konzerv
  • 2 csapott kanál liszt
  • 2 dl húsleves (ha nincs, 2 dl vízben felforralunk 1 húsleveskockát)
  • 2 kg krumpli (személyenként 2 nagyobb)
  • kevés tej, vaj
  • snidling
  • kevés sajt a tetejére- opcionális

A krumplit megpucoljuk, negyedeljük és sós vízben feltesszük főni.

A csirkemellet kockára vagy csíkokra vágjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre piritjük, ehhez hozzáadjuk a sárgarépát, (ha répakonzervet használunk, később adjuk hozzá) kissé pároljuk, majd hozzáadjuk a csirke húst, tetszés szerint fűszerezzük (só, bors, majoránna, bazsalikom, rozmaring, petrezselyemzöld). Lefedve pároljuk, majd fedő nélkül addig főzzük, amíg elfő a leve. Kb. így néz ki akkor:

Mikor puhára főtt a hús, megszórjuk a liszttel, majd lassanként felengedjük a húslével. Kevés ideig főzzük, épphogy megrotyogtatjuk egy kicsit.

Beletesszük a borsót, gombát, párat kavarunk még rajta és kész is van.

Ezt elkészíthetjük disznó vagy marhahússal is. A marha pörköltet viszont, mivel időigényesebb előbb készítjük el, a krumplit később tegyük főni.

Közben a krumplinak meg kellene főnie... Ízlés szerinti könnyű, habos krumplipürét készítünk belőle (tej, vaj), majd beleszórjuk az apróra vágott snidlinget.

Tűzálló tálba rakjuk a zöldséges csirkét. Fontos, hogy mély tál legyen, különben úgy jártok mint én, sülés közben kifolyik kevés szósz. Rákanalazzuk a krumplipürét.

Tetszés szerint sajtot reszelünk rá.

Mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, kb. 25-30 percig, amíg megpirul a teteje. Kivesszük, tálalás előtt hagyjuk 5-10 percig állni, majd jó étvággyal fogyasztjuk :)

7 megjegyzés:

Nina

"Chicken pot pie?" (I guess)... looks very GOOD!!!
xo

Jade

Nina,
I'll post this soon on the English site as well. It's plain Sheperd's Pie. Well, not that plain, only the way I like it most.
It's also our favorite dish. You'll realize why... :)

Johanna

Nagyon jol nez ki,de foleg a bevezetes kosz, hogy megosztottad velunk.

erős ildikó

Remek jók a fázisfotók is, ezt az ételt nagyon szeretem!

Jade

Johanna, én köszönöm, hogy elolvastad!

Napmátka, köszönöm! Én azon bosszankodom, hogy sajnos a konyhám nem túl világos, igy a képek néha nagyon sárgásak lesznek, de a lényeg igy is látszik. Anyukám már el tudja késziteni...

Névtelen

Kedves Judith!
Mostanában akadtam Rád, nagy örömmel nézem és veszem le a receptjeidet.
Többek között ez is megnyerte tetszésemet, különös tekintettel arra, hogy éppen a hét végén készítettem egy Shepperd's piet.
Nagyon finom volt, így szeretném felhívni figyelmedet rá, próbáld ki azt is a www.husosfazek.blog.hu
oldalon találtam.
Remélem nem veszed rossznéven.
Éva

Jade

Kedves Eva! Ugyan miert vennem rossz neven! Koszonom, hogy figyelmembe ajanlottad! Ez is nagyon finom lehet, bar en legtobbszor csirkehust hasznalok, nekunk az izlik jobban. De eszembe juttattad azt a csirkes pitet, amit mar regota nem keszitettem, meg nincs fenn a blogon sem.
Amugy pedig nagyon orulok, hogy talalsz kedvedre valo recepteket itt, remelem tovabbra is gyakran benezel majd!
Tovabbi szep napot!,
Judith

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP