2009. július 4., szombat

Rácsozott barackos pite


Ha vasárnap, akkor kell valami süti... Mivel a tegnapról csak 2 szelet banánkenyér maradt, ezért ma újra sütöttem. Mindenképpen valami gyümölcsöset szerettem volna és erre a barackos pitére esett a választás.
Nagyon szeretem ezt a könyvet, mert a sütéssel kapcsolatos szakmai fogásokat lépésről lépésre leírja, fényképekkel ábrázolja, így könnyen meg lehet tanulni. Mint pl. a pite készítést.
Hozzávalók a pitéhez:
  • 125 g hideg vaj
  • 60 g növényi zsír
  • 315 g liszt
  • 4 tk cukor
  • csipet só
  • 90 ml jeges víz

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Összemorzsoljuk a darabokra vágott vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a vizet, összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk úgy, hogy egyik darab a másiknak kétszerese legyen. A 2 cipót folpackba csomagoljuk, hűtőben pihentetjük legalább 1 órát (vagy éjszakát).

A töltelékhez:

  • 5-6 őszibarack
  • 7 dkg cukor
  • 2 tk citromlé
  • 1 tk fahéj
  • 3 k tapióka
  • 1 k liszt vagy morzsa

A barackokat forró vízbe mártjuk néhány pillanatra, majd meghámozzuk és szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, citromlével és tapiókával, majd jól összekeverjük.

Tapiókám nem volt itthon, így jobb híján zabpelyhet használtam. Talán mégjobb lett volna a búzadara.

A nagyobb cipót lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a forma peremét legalább 2 centivel haladja meg. Megszórjuk az alját morzsával, majd rákanalazzuk a tölteléket.

A kisebb cipót is kinyújtjuk, 10 csíkot vágunk belőle. Ezzel berácsozzuk a pitét tetszés szerint, majd a fölösleges tésztát éles késsel vagy ollóval levágjuk, meghagyva a 2 cm peremet. Ezt majd a tészta alá hajtjuk, egyben magasítjuk a pite peremét.

A rácsokat megkenjük tojás+tejszín keverékével, majd a tojásba mártott villával kissé körbenyomkodjuk a pite szélét. Ezután gazdagon megszórjuk kristálycukorral.

200 fokos előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük és alufóliával bevonjuk a szélét, hogy a további 30-40 perces sülés alatt ne égjen meg. Aranybarnára sütjük.


Rácsozással kapcsolatos kis segitség képekben ezen a blogon található. Amint lehet kicserélem saját képekkel :)

8 megjegyzés:

Limara

Nagyon guszta! Hasonlóra járt az agyunk! :))

Jade

Koszi Limara! Ki fogom probalni elosutessel is! Koszi a tippet! Amugy en is szederrel akartam kesziteni, de nem tetszett amit lattam a zoldsegesnel, igy a barackos maradt. :)

Unknown

Szia!
Nagyon tetszik ez a pite. Mekkora formában sütötted?
Dóri

Jade

Szia Dóri! Örülök, hogy tetszik!
A forma 24 cm átmérőjü. Remélem Nektek is fog izleni...
Azóta beszereztem a tápiókát. Mindenképpen kell valami ami felszivja a barack levét, különben túl "leves" lesz.
Pussz, J.

Unknown

Köszi:) Majd beszámolok, milyen lett. Ezt a rácsformát néztem még... Hogyan csináltad? darabokból, vagy egész csíkokból? Tortadíszítésnél láttam már ilyet, kosárforma a neve, ha jól emlékszem. Ez azzal a technikával készült?
Dóri

Jade

Szivesen!
Egesz csikokbol racsoztam, egyaltalan nem bonyolult - igaz en a konyvben levo faziskepeket kovettem, ugy sokkal egyszerubb volt. Feltegyem ezeket a kepeket?

Unknown

Szia Judith!
Kicsit elvesztem...ha van időd feltenni a képeket, megköszönöm. a hétvégén most már tényleg megcsinálom ezt a pitét...;) eddig krónikus időhiányban szenvedtem.

Jade

Belinkeltem egy racsozasi tehnikat, megtalalod a bejegyzes vegen. Ugyanolyan, mint a konyvemben levo kepek, egytol egyig. Szerintem konnyu kovetni. Sok sikert! :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP