2009. augusztus 6., csütörtök

Jókai bableves


Tegnap ugyanarra gondoltunk mindketten amikor a mai vacsit tárgyaltuk: babgulyásra. Így már az este beáztattam a babot, ma pedig finom levest főztem belőle. A receptet kb. fél évvel ezelőtt találtam valahol, sajnos már nem tudom hol, de ha valaki sajátjára ismer, kérem szóljon. Azóta nálunk így készül:

A csülköt feltesszük babérlevéllel, kakukkfűvel, egész borssal hideg vízbe főzni. Ekkor adódik tehát egy 3-4 órás kis luk, ami alatt megpucolunk némi-nemű sárgarépát, fehérrépát, zellert. Erre rápihenünk. Amikor a csülök majdnem puha, hozzáadjuk a babot és a zöldségeket. Amikor minden puha, és a csülök leomlik a csontról, kihalásszuk és apró kockákra vágjuk a húst. (Akárhogy ügyeskedik az ember, előfordul, hogy a bab és a zöldségek előbb puhulnak meg. Ekkor a csülköt külön edényben nagy lángon, lefedve főzzük tovább és átkozzuk, amennyire még illendőnek érezzük.)

A leves besűrítéséhez egy-két fej igen apróra vágott hagymát és pár gerezd fokhagymát olajon megpirítunk, édes és egy kevés csípős pirospaprikával elkeverjük, és sok liszttel rántást készítünk. A levesből átmert lével simára keverjük, majd beleszűrjük a leveshez. A besűrűsödött levet megkóstoljuk, ha kell sózzuk, majd jöhet bele vissza a csülök, valamint tekintélyes mennyiségű kolbászkarika. A levest erős hegyes zöldpaprikával, erős cseresznyepaprikával, tejföllel és friss fehérkenyérrel tálaljuk. Tejföllel és petrezselyemzölddel díszítjük.

Nekünk ez a recept nagyon bevált. Ajánlom kipróbálásra!





6 megjegyzés:

erős ildikó

En nagy kedvenc! De jó, hogy eszembe juttattad!

Kiskukta

Nagyon tetszik az első kép! És biztos nagyon finom is a levesed!

Zsuzsa

Nekem is tetszik ahogyan megterítetted az asztalt!!:) Olyan szép az a kistál!!!

szepyke

A kedvencem!

Próbáld ki egyszer úgy, hogy nyers lilahagymát teszel a tányérba, és arra szeded a levest! Valami hihetetlen finom lesz!

Unknown

Szervusz!

Egy kérdésem lenne: a kolbász, ami a leves be kerül füstölt, vagy milyen másféle?

Ui: Nagyon tetszik a blogod, csak így tovább! :)

Jade

Kedves Ferenc,
Igen, fustolt kolbaszt szoktam beletenni.
Koszonom!
Udv: Jade

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP