2009. augusztus 27., csütörtök

Áfonyás - diós püspökkenyér

Ezt a receptet kinéztem már egy ideje a vörös áfonya és a morzsás teteje miatt. Ma el is készítettem desszertként, olyan finom lett, mint ahogy elképzeltem. Nagyon aromadús, laktató sütemény. Már terjengett a sütőből az illata miközben főztem a vacsorát, hmmm.

Hamar össze lehet rakni, viszont kell neki 1 óra a süléshez. Azután pedig még egy óra, hogy szépen szeletelhető legyen.

Hozzávalók a morzsához:

  • 7,5 dkg nádcukor
  • 2,5 dkg liszt
  • 3 dkg hideg vaj/margarin
  • 9 dkg durvára vágott dió

tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 tk sütőpor
  • fél tk szerecsendió
  • fél tk fahéj
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1,8 dl narancslé
  • 4,5 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csésze áfonya
  • fél csésze mazsola

Egy kisebb tálban összekeverjük a morzsához a lisztet és cukrot. A hideg vajat villával hozzákeverjük hogy morzsás legyen. Hozzáadjuk a diót.

A tésztához a száraz hozzávalókat külön összekeverjük.
Kikavarjuk a tojást, narancslevet, vajat és naracs héját, majd ezt lazán belekeverjük a lisztes keverékbe. Nem kell simára kavarni, csak annyira, hogy összeálljon a tészta. Hozzáadjuk a mazsolát és áfonyát.

Felét egy kizsírozott, lisztezett tepsibe kanalazzuk, rászórjuk a morzsa felét, majd a maradék tésztát is rápakoljuk és a megmaradt morzsával megszórjuk.

180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, kb 60-70 percig. Sülés után 10 perccel kivesszük a formából és kihűtjük.

Taste of Home, Baking Classics, p.18

3 megjegyzés:

trinity

Az áfonyás sütiket nagyon szeretjük!!!

Anyul

Szia,
mi tényleg ugyanazt sütöttük!!!

Ez a diós topping milyen jó ötlet!!

Andi/cuki

Gyere hozzám limonádéra légyszí!:-)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP