2009. szeptember 18., péntek

Almás- mézes kalács


Egyre jobban élvezem a kelt tészták sütését. Egy évvel ezelőtt még azt hittem soha nem fogok megpróbálkozni velük, mert úgy gondoltam, azokhoz különleges tehetség vagy legalábbis jó sok tapasztalat szükségeltetik. Na de honnan jönne a tapasztalat, ha hozzá sem kezd az ember? Nagy örömömre úgy érzem, kezdem kapiskálni, hogy milyen a jó állagú költes - ahogy Nagymamám mondaná.

A minap láttam meg ezt a kalácsot ugyancsak Catalina-nál, a zsidó új év jegyében jelent meg a recept a legújabb Martha Stewart - Living magazinban. Én kivételesen nem kerekre, hanem hosszúra formáztam, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Nagyon finom, rettentő puha állagú kalács, az alma különösen finom benne. Annyit megjegyeznék, fontos, hogy zöld almát, vagy nyári almát használjunk, különben úgy jártok mint én a legutóbbi almás pitémmel, az alma szeletek kemények maradnak.
Hozzávalók:
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl méz
  • 2 tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tk reszelt narancs héj
  • 2 tk instant szárított élesztő
  • csipet só

Ezenkívül:

  • 1-2 zöld alma
  • 1-2 k méz
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukrozott tejben, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel kalácstésztát gyúrunk, kb 10 percig kézzel dagasztjuk. (Catalina intése ellenére, idő hiány miatt az álló mixerrel dagasztottam, így plusz 2 púpozott kanál lisztet kellett hozzáadnom, ezzel együtt még mindig lágy volt a tészta).
Egy edényben letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt). Lisztezett felületen kézzel kilapogatjuk a tésztát, az alma darabokat ráhelyezzük és spirálosan felcsavarjuk. Néhányat félretettem, hogy utólag szúrjam bele. Kikent tepsibe helyezzük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.
A sütőt bemelegítjük 190 fokra. A megkelt tésztát megkenjük mézzel (én megszórtam mandula szeletekkel is), majd 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, újra megkenjük mézzel. 30 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk a formából.
Hidegen, melegen egyaránt nagyon ízletes.

Recept és fázisfotók itt.

11 megjegyzés:

Cat

Could I please have a slice?
Love how you baked it into a loaf or a log. Don't the sliced almonds make it look so much better ?
Oh, and also the powder sugar !
Love it !

Jade

It would be my pleasure to serve you! I made a loaf of it, so it'll be easier to slice it. AND if any left to make french toast also. I love french toast!
The almonds do change the look! I cheated with the powdered sugar, coz there was no more honey left...

erős ildikó

Nagyon kívánatos lett! És köszi, hogy beírtad a túrós receptjét is, azt mindenképpen ki akarom próbálni!

Süti Bazár

Gyönyörű lett, és ilyen formában még nem ismertem az almás-mézes ízkombinációt. Nagyon ügyes vagy!! :-))

Kiskukta

Én is hasonlóképpen álltam a kelt tésztákhoz kb tavaly őszig, aztán jött a net, és ezt is megtanultam a segítségével. Nagyon szépe lett a kalácsod, és nagyon jó ötlet az almás kalács, lehet kipróbálom én is, persze az új kuglóformámba.

Johanna

Igen nagyon izletes mi is ettunk belole:).Nagyon finom volt.Koszonjuk. Kellemes hetveget.

Puszedli

Csak annyit tudok mondani: csodálatos..

KryaSpirit

Ez nagyon finom kalács lehet! Azt hiszem én is kipróbálom! Szerinted almával meddig áll el? Mindig dilemmában vagyok, ha egy sütiben gyümölcs van, hűtőben kell-e tárolni. Te hol szoktad?

Jade

Napmatka, orommel! Remelem Nektek/Neked is izleni fog!

Yasmine, en sem lattam meg ilyen "darabos almas" kalacsot, talan ezert is tetszett ez meg. Regen Anyukam keszitett almasat, de az le volt reszelve es parolva mielott feltekerte a kalacsba. Az is finom volt am, jaj de regen ettem!

Kiskukta, igy van, en is a blogokbol, meg Anyukamtol telefonon kaptam tanacsot. Es ugy orulok, hogy nekibatorodtam!

Johanna, orulok, hogy Nektek is jutott belole! Annak pedig kulon orulok, hogy izlett is!

Puszedli, koszonom szepen, azt is hogy erre jartal! Bekukkantottam a blogjaidba, mindketto nagyon tetszik. Milyen ugyes vagy!

Benzsi, szerintem elall 3-4 napig minden gond nelkul, foleg mostanaban, amikor huvosebb lett az ido meg nappal is. En altalaban a kelt sutiket konyharuhaval letakarva, egy muanyag zacskoban tartom a konyhaasztalon, igy puha marad 3-4 napig is - ha egyaltalan marad belole annyi ideig. Sok sikert!

Hanna

Nagggyon guszta,,,én élek-halok a kelt tésztáért:-)

Jade

Kosszi Hanna! Mostmar en is egyre inkabb!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP