2009. október 17., szombat

Csokis - fahéjas - diós koszorú


Hétvégén ezt az aranygaluska -szerű kuglófot sütöttem, ajándékba készült vendéglátóinknak. Csak másnap kóstoltam meg, úgy is nagyon finom volt, de legközelebb frissen ennék belőle, amikor nekünk készül, itthonra, hogy jóllakhassunk belőle. Méghozzá hamarosan! És természetesen 1 jó nagy bögre kávé dukál hozzá, legalább 1 - az én esetemben.


Hozzávalók a tésztához:

  • 55 dkg jó minőségű liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 6 dkg olvasztott, kihűlt vaj
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaníliás pudingpor
  • 30 gr friss vagy 10 gr száraz élesztő - én 1 csapott ek szárazat tettem bele
  • reszelt narancshéj
Csokoládé krém:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1/2 tk mandula kivonat
  • 3 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó

Ezenkívül:

  • 3/4 csésze dió
  • 1/3 csésze juharszirup vagy méz
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • olvasztott vaj, kenéshez

Elkészítjük a kelt tésztát: az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval rugalmas, lágy kalácstésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb 1 óra alatt.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a csoki krémet: a vajat a cukorral és tojással krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a liszt és kakaó keverékét, valamint a mandula kivonatot. Egy lágy masszát kapunk, 20 cm hosszú rúdat formázunk, folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük 10 percre, hogy könnyen szeletelhető legyen.

A kuglóf formát kikenjük, majd az aljába szórjuk a dió darabokat. A juharszirupot/mézet összekeverjük a 2 ek olvasztott vajjal, majd ráöntjük a dióra.

Amikor megkelt a tésztánk, 20 darabra osztjuk. Én ebből is rudat formáztam, aztán félbe vágtam, majd 1/4-be és ezekből egyenként 5 szeletet vágtam. 10 percig pihentettem így a tésztát, amíg a csokikrémet ugyanígy elosztottam és lisztes kézzel egyenként golyókat formáztam a szeletekből.



Gombócokat formáztam, kb. úgy, mint amikor szilvás gombócot készítek, ezeket a gombócokat egyenként megkentem olvasztott vajjal, majd a fahéjas cukorba hempergettem. A gombócokat a diós - szirupos dologra pakoltam 3 sorban, nem túl szorosan. Rászórtam a maradék fahéjas cukrot, megcsorgattam a maradék vajjal.


Így hagyjuk újra duplájára kelni. Megjegyezném, hogy egy nagyobb kuglóf formára lesz szükség, mert amikor megkelt, már szépen megtöltötte a formát. Sülés közben pedig 3 gombóc majd' kiugrott a formából.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd visszaveszünk a hőmérsékletből és 180 fokon még 20-25 percig sütjük, hogy aranybarna legyen. Miután kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni néhány percig a formában mielőtt kiborítanánk.


Recept innen.

24 megjegyzés:

szepyke

Hu, én vagyok ez első, akkor mindenképpen jut még nekem, ha más nem, hogy én bámulhatom a legtovább!:)))) Csodálatos lett!:)

Wise Lady

Nagyon tetszik!

Nina

Hello Judith!
Is hard for me to find the right words to congratulate you for these lovely delicious looking creations!

Jade

Szepyke, sajnos ebbol nem jut, mert a ferjem sem evett belole, de legkozelebb Te leszel az elso akit megkinalok!

Wise Lady, koszonom!

Nina, thank you really, you're so sweet! I try to keep up with you!

csincsilla

hűha! hát ez egy csoda!

trinity

Szerinted ennek én ellen tudok állni?? Elárulom, nem...Ezt meg kell sütnöm, köszi!!!

Jade

Csincsilla, engem is megfogott elso latasra! Koszi, hogy erre jartal!

Trinity, nagyon orulok, hogy tetszik! Kivancsi vagyok az eredmenyre, majd jelezd, hogy milyen lett! Koszonom, hogy kiprobalod!

erős ildikó

Ez már igazi őszi (s talán kicsit karácsonyi) sütemény! Gyönyörű lett, és tetszik, hogy fázisfotókat is beteszel, én örülök, ha végén lekapom a "művet"!:)

Jade

Koszi Napmatka! Igy van, ez mar a hideg oszi-teli napokra valo sutemeny.
A fazisfotokrol neha en is elfeledkezem, de igyekszem eszbentartani, mar csak azert is, mert nekem is jol jott az eredeti receptnel a segitseg. Neha jobb magyarazat egy kep mint a szavak...

Ancsika

Nem csak gyönyörü, de egész biztos nagyon finom is! Mindenképp kipróbálom! :)

Jade

Mian, koszonom, remelem izleni fog Nektek is!

Cat

Judith, call your local Whole foods and ask them because this seems to be the only store that imports quinces from California.
Good luck !

Tűzpadka

Feliratkoztam állandó olvasóid közé. Roppant kreatív vagy és nagyon sok érdekes receptet olvastam már nálad. Gratulálok ehhez a szép bloghoz, és a klassz receptekhez!
Sándor

Jade

Koszonom szepen itt is a kedves szavakat, megtiszteltetes ilyen megjegyzest kapni! Nezz be maskor is!

Andi/cuki

Hogy én csak most vettem észre ezt a gyönyörűséget!Gratulálok! Nagyon szép!

Jade

Andi, koszonom szepen! Nagyon kedves vagy - mint mindig!

Kiskukta

Hát én sem vettem eddig észre ezt a gyönyörűséget, de nagyon tetszik, ki kell próbáljam.

Jade

Kiskukta, en is varom, hogy ujra kiprobaljam, de elfogyott a lisztem es varom az ujabb szallitmanyt. Addig sajnos nincs kelt tesztasutes nalunk...

Jade

CAT, THANKS for the information on Whole Foods! I'll check it out this week!

Marcipán és Frutti

Húúú,ez nagyon nagyon nagyon....

Szilvi

Jelentem kipróbáltam. :) Nagyon szép lett a végeredmény. Nem vagyok egy gyakorlott kelt tészta készítő, de már a nyers alapanyag is csodálatos volt. Bár kissé kicsinek bizonyult a kuglof formám, és sütés közben három gomboc kiszökött a "fazékból" :), így azokat külön sütöttem meg. Párom, aki nem egy édesszájú azonnal rávetette magát a még forró sütire és meg is ette az összeset azonnal. Úgy kellett egy falatot lenyulnom, hogy megkostoljam hogy sikerült. A kész koszorú ajándékba készült. Köszi a receptet és bocsi, hogy ennyire szaporítottam a szót.

Jade

Marcipan es Frutti, szerintem is nagyon, nagyon.... :)

Kedves Szilvia! Nagyon orulok, hogy kiprobaltad! Kulon megkoszonom, hogy bovebben irtal rola!!!
Szoval Nalatok is ajandekba keszult :) Orulok, hogy izlett a Ferjednek, szerintem ez meg akkor frissen az igazi. Alig varom mar, hogy ujra elkeszithessem, de varok a kanadai lisztre amit ismeroseim szereznek be nekem. Sajnos az atlagos boltibol nem lehet jo kelt tesztat kesziteni.
Megegyszer koszonom, latogass meg erre maskor is! Szep napot!

Gesztenye receptjei

Judith!

Csodás lett, amint lesz időm ki fogom próbálni!

Köszi, mentettem!

Gabriella

Hű, de tetszik ez a kalács, feltétlenül meg kell sütnöm! :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP