2009. október 26., hétfő

A környezet tudatos vásárlás és én/mi

kép innen


Gabojszától, Maxtől és Puszedlitől érkezett hozzám az újabb körkérdés. Hát kissé el is húzódott a válaszadás bő egy hete, mert bevallom, van még mit tanulnom ezen a téren is. Mármint a tudatosítás részén. Van ugyan sok olyan dolog, ami még otthonlétem alatt vált szokásommá, de itt, ahol "mindent a vásárlóért" elven működnek az üzletek a legkisebb boltoktól a nagy áruházláncokig, észrevétlenül is beférkőzik a tudatba a kényelem, ami kissé megnehezíti ezt a tudatos vásárlást.

Viszont azzal vigasztalom magam, hogy könnyen tanuló vagyok. És ha arra gondolok, hogy fél évvel ezelőtt meg sem fordult a fejemben, hogy mivel jár az egészséges vagy egészségtelen táplálkozás, hála az itt kezdeményezett Gyors és könnyű mozgalomnak, ma már egyre inkább odafigyelek arra, hogy mit teszek az asztalunkra.

No de akkor jöjjenek a felsorolt tanácsok:

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Általában tényleg csak azt vesszük amire szükségünk van. Mostanában egyre inkább, mivel már nagyon szűkösnek tűnik a kis lakásunk, Férjem szavaival élve kinőttük. Ha nem konyhai dologról van szó, akkor általában összenézünk és egymástól kérdezzük: hova tesszük?

A nagyobb vásárlásokon lista van nálam, még így is néha elfelejtődik 1-2 dolog, de sokszor éppen így dől el, hogy aznap mi lesz vacsorára, látva a kínálatot. Nagyon sokszor veszek leárazott termékeket - nem azért mert éppen hamarosan lejár a szavatossága, hanem azért mert azon a héten éppen "sale-en van". Rendszeresen veszem így például a krémsajtot, joghurtot, üdítőket és a húsféléket (ezeket lefagyasztom).

Annakidején egyetemi éveim alatt tanítottak a színek összeállításának hatékonyságáról, mivel adhatók el jobban bizonyos termékek, legyen az újság, könyv vagy bármilyen más áru a boltok polcain. Azóta tudatosult bennem, hogy sokszor kész átverés, a legszebb csomagolás nem jelenti a legjobb minőségű terméket.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Bevallom, elsősorban kényelemből a sarki boltban vásárolok. Van egy sokkal jobb kínálattal és árakkal rendelkező bolt, de oda messzebb kell elmenni és mivel a vásárlást általában útban hazafelé ejtem/ejtjük meg, a közelit részesítjük előnyben. Hogy ez helyi vagy sem, hát őszintén, nem is tudom meghatározni. Mert minden termék legalább 4-5 féle cég forgalmazásában kapható, néha külföldi készítményben. (Pl. mindig az ámis farmon készült tehéntúrót veszem, tojást a barna héjút. ) Itt talán nem is számit, mert a nemzetiségek kavalkádjában nehéz különbséget tenni, hogy igazából mi számit helyinek.

Viszont sok magyar terméket vásárolunk, mint pl. a pirospaprikát, savanyúságokat (ezt is a hely szűke miatt egyelőre készen veszem), a Piros Aranyat, Gulyáskrémet, hamarosan pedig a magyar szaloncukrot. Ugyanúgy megtalálható itt a borszéki ásványvíz, mint a lengyelek, mexikóiak vagy bármelyik más nemzet sajátos eledele.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

Egyik legfurcsább dolog itt számomra, hogy a boltokban az eladók a szatyrokat duplázzák mielőtt belepakolják a megvásárolt dolgaimat. Néha már azért is furán néztek rám, ha azt mondtam elég a sima szatyor, vagy nem kérek, mert éppen van nálam. Ingyen van, így ebből legtöbben nem csinálnak gondot. Viszont a bolt előtt van egy nagy konténer, ahol a műanyag zacskókat gyűjtik, újrafelhasználás céljából.

Nemrég Angliában láttam egy felhívást egyik bolt bejáratánál, nagyon tetszett: Ha visszahozol 10 műanyag zacskót, kapsz 1 olyat, amit 100 vásárlásra használhatsz fel később. Ezzel is ösztönözve a vásárlókat a környezetvédelemre, illetve takarékosságra.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Metróval járok, járunk mindenhova. Szándékosan döntöttünk így amikor lakást kerestünk, a belvárosban levő iszonyatos forgalom miatt. Csúcsidőben autóval dupla/tripla idő alatt tennénk meg az utat.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Ezzel kissé gondban vagyok. Mert - mint korábban említettem - olyan jó otthoni dolgokat megkapni itt is (megjegyzem nem horribilis áron)! Ezenkívül itt NYC-ben teljesen más a helyzet, mint egy pennsylvaniai kisvárosban. Az amerikai állam alapvetően fogyasztói társadalomra van berendezkedve. Tehát, a legkisebb sarki bolttól a kórházakig, minden arra hajt, hogy megforgassa és többszörözze a pénzét, azáltal, hogy olcsón beszerzett termékeket forgalmaz (ezt a témát külön lehetne feszegetni, de az már politizálás lenne). Ezért van az, hogy amerikai ipar jóformán nem létezik. Minden amit forgalmaz, külföldről beszerzett olcsó áru. Itt élvén, rákényszerülünk, hogy mi is ezekből a forrásokból vásároljunk. Kivéve amikor a piacon 2-3-szoros áron vásárolok meg néhány idényterméket.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Itt alapfeltétel a csomagolás, no nem nekünk, hanem úgy általában. Sokszor azon tanakodunk Férjemmel, amikor meglátunk egy gyönyörűen csomagolt árut, aminek a csomagolása értékben néha duplája a tartalomnak, ráadásul olcsó, hogy a nyereség vajon hogyan oszlik meg a gyártó, importőr, szállító, forgalmazó és végül az eladó között abból a minimális bevételből.

Szóval itt nincs lehetőségem arra, hogy a kevésbé becsomagolt áruból válasszak, de csak azért, mert minden be van csomagolva, dobozolva vagy zacskózva, kivéve ha sarki kínai zöldségesnél veszem a köteg sárgarépát, vagy egyéb zöldséget, ill. gyümölcsöt.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!

Kevés vegyszert használok, azt takarításhoz. Félkész ételeket nem szoktunk venni.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Igyekszem idényzöldségeket és gyümölcsöket venni, bár sokkal többet kellene fogyasztanunk mindegyikből. Az "utaztatott" részét nem ismétlem...

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Nincsenek ilyen dolgaink.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Egyre inkább odafigyelek erre, összehasonlítom a felsorolt alapanyagokat, a lehető legjobb mellet döntök/döntünk.

Továbbadom a körkérdést Latsiának, Hajnalnak és Szemirámisznak, természetesen ha van kedvük válaszolgatni. Köszönöm előre is!

4 megjegyzés:

Hajnal

Köszi a körkérdést,próbálok minél előbb válaszolni!:-)

Andi/cuki

Díjat érdemelsz nálam:-))Mert szeretlek olvasni!

Jade

Koszi Hajnal!

Andi, hihetetlenul kedves vagy! Koszonom!!!!

Kiskukta

Hozzám is néz be légyszi!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP