2009. december 14., hétfő

Kókuszos - eperdzsemes - fehércsokis szelet

Nagyon szeretem az ilyen típusú süteményeket, amikor több személyről és kevés időről van szó. Éppen ezért ilyenkor a tepsis, "sok- szeletes" süteményeket tartom előnyben, pikk-pakk összepakolom a hozzávalókat, jöhet a rátét, majd mehet a sütőbe. Ezért nálam ezek is gyors és könnyű kategóriásak, mert a személy adag és idő aránya nagyon kedvező.

Van már egy ehhez hasonló recept itt a blogon, ez valamelyest különbözik, dió és kókuszreszelék van a tésztájában, valamint fehércsoki lencse rászórva. Ezt a receptet is egyik kedvenc süteményes könyvemből vadásztam. Nagyon finom, akik kókuszkedvelők, bátran kipróbálhatják!

Hozzávalók a tésztához:

  • 17 dkg vaj/margarin (3/4 csésze)
  • 1 csésze cukor (2,5 dl)
  • 1 tojás
  • 1/2 tk vanília kivonat
  • 2 csésze liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • 1 és 1/4 csésze kókusz reszelék
  • 1/2 csésze darált dió
  • csipet só

Rátét:

  • kb. 4 dl eper/málnadzsem
  • 1 csésze fehér csokilencse
  • 3/4 csésze kókuszreszelék

A vajat a cukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a tojást és vaníliát, egyneművé kavarjuk. A lisztet, sütőport, sót összeszitáljuk, majd folyamatosan adagolva hozzákeverjük a vajas krémhez. A végén hozzáadjuk a diót és kókuszreszeléket, ezt fakanállal jól elkeverjük benne. Puha, ragacsos tésztát kapunk.

A tészta 3/4-ét vizes kanál fejével, közepes méretű (25x35 cm), magas falú, kizsírozott tepsibe lapogatjuk. (Nem volt ilyen méretű magas falú tepsim, sülés közben vígan kifolyt a dzsem az oldalán...)

A tésztát megkenjük az eperdzsemmel. Ha darabos benne a gyümölcs, annál finomabb lesz a sütemény:

Megszórjuk a csokilencsével:

Ezután megszórjuk a kókuszreszelékkel:

A fennmaradt tészta 1/4-ét lisztes kézzel apró csipetnyire szedjük, majd a tetejére pakoljuk. A végén a tenyerünkkel kissé megnyomkodva elsimítjuk, csak éppen annyira, hogy a halmok inkább laposak, mint magasak legyenek.

Mehet a 180 c/ 350 F fokra előmelegített sütőbe, kb. 30-35 perc alatt aranybarna lesz a teteje. Kihűtve szeleteljük.


Taste of Home, Baking Classics, p.382.

6 megjegyzés:

egycsipet

Hú, az a kókuszreszelék! :O
Nagyon finom lehet, én kedvet kaptam hozzá. :)

kacskaringopia

Azta mindenit, de jól néz ki!Biztos isteni!

Edó

JAj,ez mennyei lehet!!!!Nagyon megkivantam.

szepyke

Ezért a csokilencséért nem kicsit vagyok irigy!:)

Névtelen

Most, ebben a szent pillanatban van végem!!!! Jaj............
Ez olyan, mintha pont nekem találták volna ki! Karácsony után megsütöm- Azért nem most azonnal, mert nem látszunk ki az aprósütikböl! :))))

L.Krisztina

De guszta:) imádom a fázis képeidet:)))

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP