2009. december 16., szerda

Rugelach

Tartozom még néhány Hálaadás-napi recepttel. Ezzel kezdem a sort, mert karácsonyi sütemény lesz nálunk. Kinézetre hasonlít a bejglire, de ízben különbözik. Porhanyósabb, könnyebb állagú a tésztája a krémsajt miatt. Ez is olyan szájban olvadós aprósüti.

Néhány hónapja egy pékségben kóstoltam meg és már akkor eldöntöttem, hogy valahogyan utánajárok a receptnek. Nem sokkal később pedig egyik kedvenc blogon bukkant fel nagy örömömre.


Íme a recept (én egyből másfél adagot készítettem, olyan kevésnek tűnt 1 adag):

Hozzávalók a tésztához:

  • 11 dkg vaj
  • 11 dkg krémsajt, pl. Philadelphia
  • 14 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tk cukor

Töltelék:

  • 11 dkg apróra vágott/darált dió
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya/meggy - apróra vágva
  • 5 dkg porcukor

Kenéshez 1 tojás + 5 dkg porcukor

A krémsajtot a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a száraz összetevőket, egynemű tésztává kavarjuk. Egy nagyon puha állagú tésztát kapunk. Ezt folpackba csomagoljuk, kézzel lapos korongot formázunk belőle, majd legalább 2 órára vagy éjszakára hűtőbe tesszük.

A töltelék hozzávalóit egy edényben kanállal összekeverjük.

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 32x40 cm nagyságúra, hosszában kettévágjuk, így lesz két 16x40 cm-s téglalapunk. A felvert tojással megkenjük a tésztát, majd a tölteléket rászórjuk, szabadon hagyva a tészta széleit 1 újjnyi szélességben.

Felcsavarjuk a tésztát ugyanúgy, mint a bejglit, tálcára tesszük és hűtőbe tesszük 30 percre, felvert tojással együtt. Fél óra múlva könnyen szeletelhető tésztát kapunk. Ezt le is fagyaszthatjuk - ha netán egy hét múlva szeretnénk megsütni.

A sütőt előmelegítjük 180 C/350 F fokra. A tekercseket lekenjük a tojással, majd megszórjuk a porcukorral. Újjnyi vastag szeleteket vágunk, ezeket sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk fektetve vagy laposan - ki hogy szereti. Ebből kb. 32-36 szelet lesz.

20-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. 5-10 percig hagyjuk hűlni a tepsin mielőtt tálcára tesszük. Ha édesebben szeretjük, megszórhatjuk porcukorral.

13 megjegyzés:

Névtelen

Chili és Vanilia jóvoltából a blogolvasó társadalmon már 2005 karácsonyán végigvonult a rugelach-járvány :) Igaz, õ (így én is) nem szögletesre, hanem kerekre nyújtotta, és baracklekváros-diós töltelékkel írta. Úgy nagyon finom volt, gondolom így is az :)

Reni

hú rugelachot én is akartam tavaly karácsonykor készíteni, de ahogy idén is szelektálnom kell a millió ötlet közül, tavaly is így tettem és így maradt ki ez a süti... na de majd egyszercsak... :)

Jade

Kedves Nevtelen! Ha en ezt tudom, akkor egyenesen hozza rohanok a recepttert :) Igy ennek is orulok, mert pontosan olyan lett, mint a peksegi. A baracklekvaros valtozat is finom lehet, talan kiprobalom azt is.
Sajnos 2005-ben meg nem tudtam sem C&V - rol, sem a rugelachot nem kostoltam, bar eppen itt, NY-ban toltottem a Karacsonyt :(

Reni, ahogy irod, majd egyszercsak... En is igy vagyok sok recepttel. Olyan nehez valogatni a sok finomsag kozott!

Kiskukta

Nagyon guszta! Kész kalóriabomba:D, de azért csábító...

Puszedli

Még sohasem hallottam erről a süteményről, de nagyon tetszik! :)

Tündi Daika

Hát nagyon jól néz ki.megvallom még nem is hallottam eddig rolaa krémsajtnak a philadelphia jó? .. én még várom a newyorki cheesecake receptjét...

szepyke

A krémsajt, az melyik nálad? Tudom, hogy van közöttünk kb x kilométer, de az állagára vagyok kíváncsi, hogy melyik, mert ez nagyon tetszik!

trinity

Én is kinéztem ezt a recit, de Névtelennel ellentétben én másutt:)))) Szóval nincs új a nap alatt,és nem csak C&V blogolt évekkel ezelőtt - hozzáteszem ez egy zsidó sütemény, nem is olasz. De ez lényegtelen szerintem.A lényeg, hogy nagyon finom!!!
Nekem is roppantmód megtetszett és én is dupla adagra gondoltam.... idén lesz a debütálás!
Szerintem nem baj az, ha te másképp tekerted fel- gyönyörű lett így is, Judith!!!

Jade

Kiskukta, valoban kalorias, de nagyon fincsi!

Puszedli, orulok, hogy tetszik!

Tundi, jo a Philly, en is azt hasznalom. Ja, a cheesecake! Nem felejtettem el. Megprobalom holnap beirni...

Szepy, igen a Philadelphia. Mar be is irtam a hozzavalokhoz. Elnezest...

Trinity, varom, hogy megjelenjen a blogodon! A napokban hozott a ferjem egy Ina Garten konyvet nekem, abban is megvan a recept es kiflikent van feltekerve. De en pontosan ilyet kostoltam, ezert nagyon orulok, hogy azt talaltam, amilyet kerestem. Termeszetesen nem vetem meg a valtozatossagot, igy biztosan ki fogom probalni a masik valtozatot is, mar csak azert, hogy lassam melyik finomabb.

Andi/cuki

Nagyon vártam,nagyon guszta!:-))Lehet még ma elkészül.:-)))
Napok óta alig vagyok otthon,de majd ma,ízzitom a sütőmet!:-))

Jade

Andi, sok sikert! Én is úgy várom már a jövő hetet, hogy nekikezdhessek a karácsonyi sütésnek!
Majd figyelem a blogodon az eredményt!

Unknown

Karácsony előtt készítettem, dupla adagot (öten vagyunk rá), 1 nap alatt elfogyott. Akkora sikere volt, hogy a Párom dec. 31-én beállított 1 doboz krémsajttal, hogy újra készítsem el. Akkor nem, de holnap elkészítem. Nagyon-nagyon fincsi :) Köszi a receptet!

Jade

Csongi, nagyon orulok, hogy bevalt ez a recept! Terveztem ujra megsutni Karacsonyra, sajnos nem jott ossze ido szuke miatt. Valo igaz, hogy idoigenyes de szerintem is annyira finom, hogy erdemes elkesziteni.
rendkivul orulok, hogy izlett!
Boldog uj evet kivanok az egesz csaladnak!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP