2009. május 23., szombat

Kókuszos csók, avagy macaroons



A megmaradt tojásfehérjéket így szoktam felhasználni férjem nagy örömére. Ez fogy el mindig leghamarabb, bármilyen más sütemény van emellett.
Első próbálozásnál keményítő lisztet használtam, kb. fele mennyiséget és több kókuszt, úgy valamivel szárazabb/omlósabb volt. Az alábbi receptben levő liszt, ill. kókusz mennyiségtől sokkal puhább és rugalmasabb lett. Szóval lehet variálni tetszés szerint... :)

Hozzávalók:
  • 4 tojásfehérje
  • 4-5 kanál cukor - ízlés szerint
  • 40 dkg kókuszreszelék - én a nagyobb méretű reszeléket használom
  • 1 kk vanília vagy mandula esszencia
  • csipet só
  • 4 kanál liszt

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát. A lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel és csipet sóval majd hozzáadjuk a habhoz. Összekeverjük. Fontos, hogy a massza kanalazható legyen, ha túl híg, kókuszreszeléket adunk hozzá.
Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt, erre kiskanálnyi halmokat helyezünk. 190 fokon aranysárgára sütjük, kb. 15-18 percig. Még forrón leszedjük a sütőlapról.
Miután kihűltek, csokimázzal díszítjük.

Mivel a habcsókok nagyon odaragadnak a papírhoz, érdemes a sütőpapírt is bezsírozni/ főzősprayt használni mielőtt a halmocskákat rákanalazzuk.



2009. május 22., péntek

Képviselő fánk

Úgy volt, hogy francia krémesnek indult. Viszont a lapok sülés közben nagyon összementek - mint később megtudtam, meg kellett volna szurkálnom sülés előtt és jóval nagyobbra kellett volna nyújtanom a tepsinél - így a krém túl sok lett. Akkor jött az ötlet, hogy képviselő fánkokat töltsek meg vele.

Kissé félve fogtam hozzá, mert úgy hallottam, hogy több kell hozzá, mint kezdők tehetsége, de végül nagyon boldog voltam az eredménytől.


A fánk receptet Gergely Éva: Erdélyi ízek c. könyvéből vettem:

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dk vaj,
  • 15 evőkanál víz
  • 15 dk liszt - kipróbáltan jó minőségű legyen
  • 5 tojás

A tészta főzve készül. A vizet felforraljuk, azonnal belekeverjük a lisztet és addig főzzük, amíg a tészta leválik az edény falától. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyiknél alaposan elkavarva.

Kivajazott, lisztezett tepsibe kiskanállal diónyi halmokat rakunk egymástól távol. A tepsit forró sütőbe tesszük - én 190-200 fokra fűtöttem be - 10 percig múlva mérsékeljük a lángot. 20 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, különben a fánkok összeesnek. Szép sárgára sütjük, majd kihűlve megtöltjük.

A krém receptjét egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam, aki otthon mesterszakács volt. Egyszerű a krém elkészítése, sokkal könnyebb, mint a hagyományos képviselő fánk krémje. Mindössze annyi fontos, hogy egy éjszakára hűtőbe kell tenni a krémet mielőtt a lapokat vagy fánkokat megtöltenénk.

Krém:

  • 1 gallon tej / 1, 8 liter
  • 6 tojás
  • 15 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaniliapuding
  • 2 zacskó zselatin
  • 8 púpozott kanál liszt
  • 1-2 zacskó vaniliás cukor

A tejet egy edényben feltesszük melegedni.

Egy másik nagyobb edényben kikavarjuk a tojások sárgáját a cukorral, hozzáadjuk a pudingport, zselatint és merőkanálal kevés tejet adagolunk a masszához, kevergetve, hogy sűrű, de ne túl híg legyen. A lisztet is hozzáadjuk, a tejet szükség szerint adagoljuk, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a fennmaradt forró tejet. A forró tej miatt hamar be fog sűrűsödni, pudingszerű péppé főzzük.

Még forrón hozzáadjuk a tojásfehérjékből keményre vert habot, lazán belekeverjük. Kihűtjük és hűtőben tároljuk másnapig.

A megtöltött krémes lapokat ill. fánkokat porcukorral megszórjuk vagy világos karamellel megcsurgatjuk.

2009. május 14., csütörtök

Banános tekercs


Már kétszer is elkészítettem ezt a finomságot az lemúlt hónap alatt, annyira finom. Nem túl édes, nem túl krémes, egyszerűen csak nagyon finom!

A receptet Gabojszától vettem, már első nézésre nagyon megtetszett a látványa.
Mikor először készítettem, 4 dkg kakaóból kivettem egy kanálnyit és 1 kanál étkezési keményítővel helyettesítettem. Úgy tűnt, hogy valamivel puhább volt az állaga, mint a másodiknak. Mindenképpen nagyon finom lett. Érdemes elkészíteni!
Hozzávalók a tésztához:
  • 6 tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 4 dkg kakaó
  • vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg kakaó
  • 1 kk vanília esszencia (vagy 2 kk vaníliás cukor)
  • 10 dkg (tej)csokoládé
  • 2 banán, az egyenesebb fajtából

A tojások sárgáját a porcukorral habosra kell keverni, majd hozzáadni a szódabikarbónát és a kakaót. A keményre vert fehérje habot lazán belekeverjük, kikent és lisztezett peremes tepsibe simítjuk a masszát. 170 fokos előmelegített sütőben megsütjük.

A krémhez a tojást kicsit felverjük, hozzákeverjük a lisztet, apránként hozzáadjuk a tejet és duplafalú forralóban sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk kihűlni. Időközben a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd összekeverjük a kihűlt krémmel.

Ezt elosztjuk 60-40%-ban, a nagyobb részbe belekeverjük a kakaót, a kisebbikbe egy kevés cukrot és a vanília esszenciát.

A tésztát megkenjük előbb a vaníliás, majd a kakaós krémmel, egyik szélére tesszük a banánokat, majd feltekerjük. A tetejét is bekenjük krémmel - ha van, recés élű késsel - majd ráreszeljük a csokit. Hűtőben kell tartani tálalásig.

Turos bukta es pekkifli

Elmúlt hetvegen megsutottem eletem elso turos buktajat es "pek-kiflijet" a Nagymamam receptje szerint. Ez attol kulonleges, hogy soha senkit nem lattam azelott ugy sodorni kiflit, mint ot: szembol maga fele. Es sehol nem ettem ennel finomabbat, de komolyan.





Volt mar egy korabbi probalkozasom a kelt tesztakkal es az annyira sikertelen volt, hogy egy idore elment a kedvem az ujabb kiserletezgetestol. Kesobb rajottem, hogy kivetelesen nem az en hibambol nem sikerult, hanem az itteni liszt alacsony sike'r tartalma okozta a problemat. Azota mar beszereztem a kelt tesztakhoz szukseges kanadai Five Roses lisztet es izgatottan fogtam a suteshez.



Hozzávalók:

- 18 kanál cukor
- 1 liter tej
- 12 dkg élesztő
- 2 kg liszt
- 3 dl olaj
- 4 tojás
- 1 kanál só

Egy edénybe beletesszük a 18 kanál cukrot, rá a langyos tejet, bele az élesztőt és hagyjuk amig az élesztő dolgozik néhany percet. Utána beletesszük a lisztet, olajat, tojást, sót. Megdagasztjuk ... ha túl kemény akkor még adunk hozzá tejet (ez a liszttől függ, én még adtam hozzá kb. 1 dl-t). Lágyabb kalácstésztát készitünk. Kb. 1 orat kelesztjuk.

Megformázzuk a kifliket vagy buktákat, újra duplajara kelesztjük. Sutes előtt lekenjük őket felvert tojással.

A turo tolteleket igy keszitettem el:

  • fel kg tehenturo
  • 3-4 k cukor - izles szerint
  • fel citrom reszelt heja
  • 1 tk vanilia kivonat
  • 1 tk etkezesi kemenyito

2009. május 12., kedd

Karácsonyi/ Hanukkah kuglóf



Ezt a receptet Katinénitől/ kedves Anyósomtól kértem el karácsony közeledtével. Drágám megkért, hogy az ünnepekre készitsem el kedvenc kuglófját. Valóban nagyon finom, ami nem is csoda, hiszen annyi füszer van benne, mellesleg csodálatos illat tölti be a lakást. Érdemes nemcsak téli estékre elkésziteni...

Amúgy Anyósom ezt a receptet valamikor régen egy rádiómüsorban hallotta, akkor gyorsan lejegyzetelte. Azóta is egy közkedvelt süti maradt a családban.

Ime a recept:

Hozzavalok:

  • 3 tojas sargaja
  • 2,5 - 3 dl liszt
  • 2-3 ek mandula/ mogyoro/dio
  • 7-8 dk margarin
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 kk pupozott sutopor
  • 1 mokkaskanal orolt fahej
  • kevesebb szegfuszeg
  • 1-2 k mez
  • 10 dk cukor
  • citromhej
  • 1 mokkaskanal anizs
  • (kakao) vagy csokidarabok/ mazsola
  • 3 tojas felvert habjat utoljara hozzaadni a masszahoz

A tojassargat kikeverjuk a cukorral, hozzaadjuk a margarint, diot, fuszereket, majd a liszttel osszeszitalt sutoport es a tejet, csokidarabokat, utoljara pedig tojasok felvert habjat lazan belekeverjuk. Allaga piskotaszeru legyen, meg kell kostolni, h eleg edes-e. Margarinozni es lisztezni a format, tuprobaig sutni.

Sok sikert!

Shepherds' pie - másképp



Drágám csak vasárnaponként eszik levest, éppen ezért nagyon ritkán főzök hétköznap bármilyen levest, egy kivétellel,merthogy a Jókai bableves bármikor jöhet.
A rakottasok a kedvencei, ezek közül is a Shepherds pie. Nos ezt kezdtem el variálni, igy alakult ki ez a hússal rakott karfiol.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darálthús marha/borjú/disznó - akár vegyesen
  • 1 kisebb hagyma
  • fél bögre rizs - én a vasárnapról megmaradt rizset használtam föl
  • 2-3 sárgarépa
  • 1 közepes fej karfiol
  • 2 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • kevés tej
  • só, bors, pirospaprika
  • izlés szerinti füszerek
  • kenyérmorzsa
A karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, sós vizben feltettem főni.
Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra.
A hagymát apróra vágtam, üvegesre piritottam, majd beletettem a darált húst, ezután jön a só, bors, paprika, kedvenc toszkán keverékemmel füszereztem (ebben van rozmaring, majoranna, oregano, bazsalikom, zsálya, kakukkfü, hagyma, fokhagyma) . Kevés ideig lefedtem, majd fedő nélkül készre pároltam.
Közben a sárgarépát karikára vágva megpároltam, a rizset dupla vizzel, sóval puhára főztem.

Egy kikent tüzálló tálat megszórok kevés morzsával.
A húshoz keverem a rizset, ez kerül először a tálba. Erre jönnek a sárgarépa karikák, majd a karfiolrózsák.
A tejfölt kevés tejjel higitom, beleverek 2 tojást, villával kissé felverem, majd picit megfüszerezem, ezt ráöntöm a karfiolra és beszórom újra kevés szemlemorzsával.
Mehet a sütőbe.
Kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sül a teteje.
Nekünk nagyon izlik... :)
Jó étvágyat!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP