2009. július 30., csütörtök

Barackos háromszögek

Már régóta ki akartam próbálni ezt az aprósütit, láttam már barackkal és szilvalekvárral is töltve. Legközelebb az utóbbival fogom elkészíteni.

Nagyon finom, porhanyós süti, igazából nem lenne időigényes az elkészítése, de órákig pihentetni kell a hűtőben. Ezért szerintem az a legjobb, ha még előző este elkészül a tészta, másnap pedig kisütjük.

Egy adag kicsit soknak tűnt - 6 tucat süti jön ki belőle a könyv szerint, ezért én megfeleztem a hozzávalókat:
a töltelékhez:

  • 45 dkg aszalt barack - de jó a sűrű baracklekvár/ szilvalekvár is
  • 3,5 dl víz
  • 10 dkg cukor
a tésztához:
  • 15 dkg margarin
  • 3 k tej
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 tk citrom aroma
  • 40 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • csipet só

Ha aszalt barackot használunk, a vízzel és cukorral felfőzzük, hogy megpuhuljon, kb 45 percig. Kihűtjük és pépesítjük - én ezt elfelejtettem.

A margarint felmelegítjük a tejjel, majd a tűzről levéve belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, jól elkeverjük, majd a citrom aromát is.

A lisztet, sót, sütőport összekeverjük, majd lassanként a híg masszához adagoljuk, jól kikavarjuk. Folpackkal letakarjuk és 4 órára, vagy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Lisztezett felületen fél cm vastagra nyújtjuk, 5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kivágjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1 tk tölteléket, majd 3 helyen összecsíptetjük a szélét, így háromszöget formázva.

200 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig aranysárgára sütjük. Mikor kissé kihűl, porcukorral meghintjük.

Taste of Home, Baking Classics, p. 312

2009. július 29., szerda

Sós - sajtos rudak

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg krémsajt
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 1 tojás
  • 1,5 tk só
  • 20 dkg sajt
  • 1 kk sütőpor
  • 2 k köménymag

A lisztet összemorzsoltam a margarinnal és krémsajttal, hozzáadtam a sót, sütőport, fele sajtot, majd végül a joghurtot és tojást. Összegyúrtam, 1 cm vastagságúra nyújtottam.

Megszórtam a maradék sajttal és köménymaggal, majd derelyevágóval újjnyi szélességü rúdakra vágtam.

180 fokon 15-20 percig sütöttem.


Andi konyhájából vettem az alapötletet, de a hozzávalókon változtattam keveset. Nem maradt már tejfölöm, viszont volt joghurtom. A tejföl krémes állagát helyettesitettem a krémsajttal.
Nagyon finom, ropogós rágnivaló. Attól félek, hogy nem marad belőle szombatig, pedig az akkor érkező vendégnek szántam, de a Drágám szerint "ebbe nagyon belenyúltam" :)

Sajtos csiga 2.



Egy eseménydús hétvégének nézünk elébe, éppen ezért már ma elkezdtem a sütögetést és 6 féle aprósütit készitettem, ezek közül kettő sajtos, sós süti.
Tudtam, hogy Ottis nagyon gyakran készit sós sütiket, ezért hozzá néztem be receptért és ez a csiga nagyon megtetszett. Valóban finom, könnyü, ropogós kis süti.
Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojás

Krémhez:

  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 kk só

A lisztet összemorzsoltam a margarinnal, hozzáadtam a sót, sütőport, reszelt sajtot. Hozzáadtam a tojást és tejfölt, összegyúrtam.

3 cipóba osztottam, sorban kinyújtottam kb 20x 30 cm nagyságúra, megkentem a krém 1/3-ával, majd szorosan feltekertem és újjnyi vastag szeletekre vágtam.

180 fokon 25 percig sütöttem. 3 nagy tepsivel készült belőle.

Érdemes kipróbálni. Nálunk még lesz ilyen :) Köszi a receptet kedves Ottis!

2009. július 26., vasárnap

Szombati élménybeszámoló

Valószinüleg legtöbben közületek hetente többször is megfordulnak a helyi piacon, ahol élvezettel nézegetik, válogatják a szebbnél szebb termékeket.

Hát én már nagyon ki voltam éhezve egy ilyen piaci nézelődésre és gondolom sokakat meglep, ha azt mondom, hogy én egy éve nem voltam piacon. Vagyis voltam, de mindig akkor értem oda, amikor már az utolsó néhány árus is szedelőzködött. A helyi zöldséges 5 percre van tőlünk, az mindig könnyebben elérhető. A Union Square majdnem 1 óra. Tudom, a kényelem nagy úr, mondhatnátok...

Viszont tegnap megérte a fáradtságot és nem győztem eléggé csodálni az itteni piac hangulatát. Manhattanben a felhőkarcolók között van egy kis kör - néhol négyzet alakú park, ezt övezi a "farmerpiac". Leírni igazából nem érdemes, mert lehet, hogy unalmas is lenne egyesek számára, de nekem óriási élmény volt a sok farmer és termelő gyümölcseit, zöldségeit, virágait, sajtjait, péksüteményeit, borait, lépesmézes üvegeit nézegetni. De inkább jöjjenek a képek (elsősorban magamnak az élményemet megőrizendő):



Bundás krumpli


Először azt mondta, nemrég evett a munkában, ezért csak keveset vesz... Már ismerem annyira, hogy tudom, ez csak elterelőszöveg :) Olyankor, mikor valami új dolog kerül az asztalra és gőze nincs, milyen íze lehet.
Aztán megkóstolta és nagy hmmm következett úgy, hogy a hangskála legalább 5 hangjegyét érintette. Ezt is felismerem, hogy mit jelent és mindig olyan jóóó hallani. :)
És azután még kétszer vett.

Napmátka receptje szerint készült az este a vacsora. Óriási sikere volt.
A frissen szeletelt krumplit belehempergettem egy kukoricadarás, lisztes, pirospaprikás, borsos, apróra vágott zöldpetrezselymes keverékbe, majd megsütöttem ropogósra.

A krumplihoz elkészítettem a sajtos majonézes mártogatóst, iszonyú finom lett.

Köszönet Napmátkának a receptért!

2009. július 24., péntek

Karfiol felfújt - besamellel

Gyermekkorom emlékeit idézi ez az étel. Édesanyám általában így készítette el a karfiolt, olyankor mindig a "zöld lábast" használta és már tudtuk mi lesz a vacsora, ha azt elővette. Ínyencség volt nekünk, gyerekeknek.
Most visszagondolva, olyan ünnepszerű hangulat volt nálunk, ahogy hatan körbeültük az asztalt, hogy vacsorázzunk. Később pedig már tizenketten voltunk...
Milyen jó is a nagy család...
Nagy örömömre Drágámnak is ízlik, az este így kérte a karfiolt elkészítve.
Hozzávalók:
  • 1 fej karfiol
  • 3 tojás
  • 3 k olaj
  • 3 k liszt
  • 3 dl tej
  • só, bors
  • kevés zöld fűszer keverék
  • kevés szerecsendió
  • kenyér morzsa
A karfiolt rózsáira szedtem és sós vízben puhára főztem. Elkészítettem a besamelt: forró olajba tettem a lisztet, lassanként felengedtem a tejjel közben folyamatosan kavargattam, sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a tojások sárgáját. Ekkor levettem a tűzről és hozzáadtam egy mokkáskanál zöld fűszer keveréket és kevés szerecsendiót - kellett volna, de kimaradt.
Felvertem a tojások habját, ezt lazán belekevertem a besamelbe.
Egy tűzálló edényt kissé kikentem, majd megszórtam kenyérmorzsával. A karfiol rózsákat szürőkanállal kivettem a vízből, lecsepegtettem, majd az edénybe rakosgattam, aztán picit megnyomkodtam a tetejüket, hogy jobban elterüljenek a tál alján. Ráöntöttem a besamelt, majd megszórtam 1-2 k morzsával a tetejét.
200 fokos előmelegített sütőbe toltam kb. fél órára, amíg a teteje szépen megbarnult.


Egyesek akik itt megkóstolták quiche-nek is nevezték. Én csak karfiol-felfújtnak. :)
De nagyon finom.

2009. július 22., szerda

Laura gyors kiflije

Ezt még 30 perces kiflinek is lehetne nevezni, mert ennyi idő alatt össze lehet kavarni, felcsavarni, sütni és enni is. Az este pedig csak ennyire volt erőm is, időm is.

A receptje is nagyon egyszerű:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg gyümölcs joghurt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só
  • 1 cs vanilin cukor a megszóráshoz

A vajat vízgőz fölött felolvasztjuk és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, vajjal, joghurttal. Az összeállított tésztát kerekre nyújtjuk, kb. fél cm vastagságúra, szeletekre vágjuk, nutellával vagy lekvárral megtöltjük, felcsavarjuk. (Én dupla adagot készitettem és 3 gombócra osztottam, hogy kisebb kiflik legyenek.)


Nem kenjük meg semmivel. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg kissé megbarnul. Még forrón megszórjuk a vaníliás cukorral.


Megj. Ezt a kiflit sajtosan is el lehet készíteni, natúr joghurtot használva...

A recept itt található.

2009. július 19., vasárnap

Palacsinta másképp


Gyakran sütök palacsintát, Drágám egyik kedvence. Tegnap kikavartam és sütöttem egy adagot, a maradékot ma este sütöttem ki, kicsit változtattam rajta.

Kakaó ment a tésztájába, a túró töltelékbe pedig ezúttal kókuszreszelék, csokidarabkák, mini marshmellow/habcukorka, kevés aranymazsola. Tetejét megszórtam porcukorral.


2009. július 17., péntek

Szeder cobbler


Eredetileg a hűtőben levő maradék gyümölcsök felhasználásaként indult, most már tudom, hogy ezt nagyon sokszor fogom még készíteni. Egyszerűen mennyei íze van!

Ezenkívül a gyors és könnyű kategóriába tartozik. De komolyan. Kezdéstől mérve 15-20 perc alatt a sütőbe toltam. Ebben benne van a kimérés, keverés, csipegetés és fényképezés.
Ráadásul úgy gondolom, hogy a gyümölcsöket a végtelenségig variálni lehet. Természetesen ízlés szerint.



Szóval volt nekem 3/4 darab őszibarackom - mert már kezdett naggggyon érett lenni, fél doboz fekete áfonyám és 2 doboz szedrem. Összesen kb. fél kilónyi volt.

Mivel az összeállítás hamar megy először is bekapcsoljuk a sütőt 215 fokra (425 F).

A gyümölcshöz hozzáadtam 3 kanál cukrot, fél citrom haját és 1 kanál citromlevet. Összekevertem egy tálban.

Elkészítettem a "macskakövezéshez" (cobblestone=macskakő) a tésztát:

  • 2 csésze liszt
  • 1 k cukor
  • 1 k sütőpor
  • 5,5 dkg vagy 1/4 csésze növényi zsiradék (Crisco)
  • 5,5 dkg vaj (fél rúd)
  • 1 tojás
  • 1/2 csésze tej

Összekevertem a lisztet, cukrot, sót, sütőport, hozzáadtam a puha vajat és zsírt, villával összekevertem, majd a tojás és tej keverékét hozzáadtam, miközben a villával folyamatosan kevergettem. Az eredmény egy puha állagú, nem túl száraz, viszont sem nem ragacsos tészta kell legyen. (Én még adtam hozzá 1-2 k lisztet).

A gyümölcsök közben összeértek a cukorral és citrommal. Egy tűzálló edénybe tesszük át. A tésztából csipetnyi darabokat kerekre - de nem tökéletesre formázunk (én ezt lisztes kézzel tettem) ezeket rápakolgatjuk a gyümölcsre.

Ezt addig csináljuk, amíg megtelik a teteje - és valszeg egyidőben elfogy a tésztánk :)
Leszórjuk 2-3 kanál cukorral. Mehet a sütőbe.

25-30 percig sütjük, amíg a teteje kezd aranyszinü lenni. Szeletelni ezt sem lehet, ugyanúgy, mint a crumblet, kanállal szedjük.

Ree Drummond szerint szigorúan vaniliafagylalttal kell fogyasztani!!! Engem meggyőzött!

Mennyei! Ja, tudom, mondtam már...

2009. július 16., csütörtök

Barackos - szezámos cookies

Ez az első Quick & Easy bejegyzésem, bár a süti már a sütőben volt, amikor a kezdeményezésről olvastam, nagyon tetszett az ötlet. Sokan csodálkoznak, hogy naponta főzök itt, ahol a kész kaját viszonylag olcsón megveheti az ember. Ha időm engedné, még a kenyerünket is én sütném meg, főleg azért mert olyan igazi otthoni izü kenyeret itt csak néhány európai üzletben lehet venni. De szerintem annak is hamarosan eljön az ideje...

Ez a süti tényleg annyira hamar és könnyen elkészül, ráadásul nagyon finom is, hogy kár kihagyni ha aprósütikről van szó. A tészta elkészítése nem kerül 10 percnél többe, a golyók formálgatása kb. ugyanennyi időbe, és a sülés is 10 perc. Hozzávalók terén sem kerül drágába...

Hozzávalók:

  • 2 rúd vagy 22 dkg vaj/margarin
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 tk mandula kivonat
  • 2 csésze liszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1/3 csésze szezám mag
  • barack/eper/málna lekvár
A vajat és cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mandula kivonatot. A lisztet, sót, sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajas masszához, és jól kikavarjuk. (Én adtam még egy kevés lisztet hozzá, mert túlságosan puhának találtam a tésztát.)

Fél teáskanálnyi adagokat kanalaztam a tenyerembe, ezekből 2,5-3 cm átmérőjű golyókat formáztam, amiket szezám magba hempergettem és tepsibe raktam, egymástól kb 4 cm-re, (mert a golyók sülés közben kissé el fognak terülni).

Egy fakanál nyelével kisebb lyukat szúrtam minden golyó közepébe, ebbe töltögettem a barack lekvárt. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt sütöttem őket, amíg enyhén kezdtek barnulni.

A képeken is látszik, a fele adaghoz hozzáadtam 1 k kakaót. A Drágám elég szkeptikus volt a szezám mag miatt, ezért kipróbáltam a kókuszba hempergetést, lekvár nélkül. Így is nagyon finom lett. Könnyű, nagyon hamar elkészíthető, porhanyós kis süti.

Taste of Home, Baking Classics, p. 321

2009. július 14., kedd

Dijak

Latsiától és Kiskuktától kaptam ezeket. Nagyon de nagyon szépen köszönöm, hogy rám gondoltatok!!!

Örömmel adnám tovább mindkét dijat, együtt: Deboranak, akinek egyre jobban tetszik a blogja, Yasmine-nak, akinek ma találtam a blogjára, Mutternek, aki a nagy családjának olyan finomakat készit, Rainbow Évának, a színes ételekért, Ottisnak, akinek a blogja volt az első magyar gasztroblog amellyel találkoztam, Náncsinak, aki olyan sokszor megnevettet, és utoljára, de nem utolsósorban Napmátkának, aki mindig elképeszt a legújabb készítményeivel és valszeg már sokaktól megkapta ezeket a díjakat, de egyszerűen képtelen vagyok őt kihagyni...

Érik a barack

itt a házunk előtt...

Ezt a bejegyzést

Katinéninek, férjem édesanyjának ajánlom, aki 1. házassági évfordulónk alkalmából meglepett minket egyszerre két, számomra nagyon értékes konyhagéppel, mégpedig tésztavágóval.

Múlt hétvégén ki is próbáltam, még ajándékoztam is belőle. Gyönyörű apró kockára és eperlevélre vágja a tésztát:





Anyukámnak is köszönjük a nagyon finom házi készitésű csigatésztát:

Köszönjük nagyon szépen Mindkettőtöknek!!!

Szeretettel,
J+B

2009. július 12., vasárnap

Sajtos- fűszeres rudak


Erre azért lettem kíváncsi, mert a receptben megláttam a fűszeres olajat, amivel meg kellett kenegetni a rudakat: pirospaprika, olasz fűszerkeverék, fokhagyma...
Nagyon finom rágcsa!
Hozzávalók:
  • 2 csésze liszt
  • 1 tk
  • fél tk cukor
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 ek olaj
  • 1,5 csapott tk szárított élesztő
  • 4 dkg olvasztott vaj vagy 3 ek olaj
  • 1/2 tk fokhagymapor
  • 1/4 tk pirospaprika
  • olasz fűszerkeverék: rozmaring, majoránna, oregano, bazsalikom, zsálya, kakukkfű, hagyma, fokhagyma
  • reszelt sajt (parmezán)

Egy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot és sót és élesztőt. Lassanként hozzáadjuk a víz és olaj keverékét, néhány percig dagasztjuk. Adhatunk hozzá 1-2 ek vizet vagy lisztet ha szükséges, hogy rugalmas, közepes keménységű tésztát kapjunk.

Lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk (25 x 20cm). Megszórjuk a sajttal és fűszerkeverékkel, majd 12 csíkra vágjuk. Minden csíkot kettőbe hajtunk, spirálosan megcsavarjuk 3-4-szer. Sütőpapírral ellátott tepsibe rakjuk őket.

Egy kisebb edényben összekeverjük a vajat/olajat, fokhagymaport, paprikát. Ezzel megkenegetjük a rudakat, tetszés szerint megszórhatjuk a fűszerkeverékkel, majd letakarva duplájára kelesztjük, kb 25 perc alatt.

220 fokon 6-8 percig aranybarnára sütjük, még forrón újra megkenjük a fűszeres olajjal.

Taste of Home, Baking Classics, p. 47

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP