2009. szeptember 27., vasárnap

VKF! Joghurtos szőlőtorta

Ezzel a sütés nélküli tortával nevezek be először a VKF-re.

Mikor először olvastam a kiírást Trinity-nél, egy másik receptre gondoltam, de ahhoz fekete szőlőre lett volna szükség. Ez éppen elfogyott a zöldségesnél tegnap amikor arra jártam, így most ezzel a recepttel kellett beérnem.

Könnyen, gyorsan elkészíthető, üdítő jellegű torta. Valamikor nyár elején kaptam Anyukámtól a receptet, amikor jobban ment volna a meleg napokhoz, de akár most is jöhet könnyű desszertként egy nehéz többfogásos ebéd/vacsora után.


Hozzávalók:

  • 10 dkg összemorzsolt keksz
  • 10 dkg darált dió
  • 6 dkg zsemlemorzsa
  • 3 k porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj (én 15 dkg-t használtam)

Ezeket összekeverjük, tortaforma aljába lapogatjuk egy pohár aljával.

Krém:

  • 1 l natúr joghurt
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg zselatin
  • 60 dkg szőlő

A joghurtot, és porcukrot összekeverjük. A zselatint fél dl vízbe áztatjuk, majd felmelegítjük (nem főzzük!!!) közben kavargatjuk, amíg áttetszővé válik. Hozzáadjuk a joghurthoz. A tejszínt habbá verjük, majd lazán hozzákavarjuk a joghurthoz.

A torta alapot kirakjuk a szőlő felével (használhatunk bármilyen más gyümölcsöt). Erre ráöntjük a tejszínes joghurtot. Tetejét kirakjuk a maradék szőlőszemekkel. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Tetejére:

  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • 2 k cukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl fehérbor

A cukrot és zselé port összekeverjük, hozzáadjuk a vizet és bort, felforraljuk, hagyjuk 1 percig főni, majd 1 percig hűlni. Rákanalazzuk a megdermedt tortára.

2009. szeptember 26., szombat

Áfonyás - krémsajtos csiga

Ugye nem kell bizonygatnom, hogy nagyon szeretjük az aszalt áfonyás süteményeket, hisz mostanában nagyon gyakran előfordul a hozzávalók között. Ma aprósütire vágytam, kelt tészta formájában. Egy új dolgot próbáltam ki, mégpedig az ensaimadas alaptésztájából kiindulva.

Elkészítettem a kelt tésztát, mikor duplájára nőtt, lisztezett felületen kinyújtottam 1 cm vastagságúra és rákentem a következőkből kikavart krémet:

  • 30 dkg krémsajt (Philadelphia vagy házi készítésű)
  • porcukor ízlés szerint, én kb. 6-7 kanálnyit tettem bele
  • aszalt áfonya, kb. 4 kanálnyi
  • 1,5 tk reszelt narancshéj
  • 1,5 tk reszelt citromhéj
  • 1-2 k narancslé, a krémsajt keménységétől függően, a lényeg, hogy a krém könnyen kenhető legyen
Ezután a tésztát szorosan feltekertem és 2,5 cm széles szeleteket vágtam belőle. Tepsire helyeztem, ahol folpackkal letakarva újra duplájára kelesztettem, majd 180 fokon 20 percig sütöttem.


Én a fenti adagot megfeleztem, arra gondolva, hogy túl sok lesz. De sajnálom, mert már alig van belőle, mire kisült a második tepsivel, az első el is fogyott. Rendkívül finom, a savanykás- citrusos íze nekünk nagyon bejött.


2009. szeptember 24., csütörtök

Krémsajtos - bourbonos kuglóf

Ezt a kuglófot már nagyon sokszor elkészítettem, természetesen mindig variálva az ízeket, néha kombinálva 1-2-3 különböző hozzávalóval. Muffinként is megsüthető ha a gyerekeknek akarunk kedveskedni. Finom, selymes hatású, tömény ízhatású. Hamar elkészíthető a massza, viszont kuglóf formában időigényes a sütése (kb. 90 perc). Ennek ellenére ajánlom kipróbálásra.

Megjegyezném, hogy viszonylag nagy adagról van szó, ezért nagyobb kuglóf formára lesz szükség, de ha nincs ilyen, a fennmaradó részt megsüthetjük muffinsütőben, szuflé formában vagy egy kisebb kalács formában.


Hozzávalók:

  • 35 dkg vaj
  • 22 dkg krémsajt (pl. Philadelphia vagy házi készítésű)
  • 3 csésze cukor (én max. 2,5 csészényit használok)
  • 6 tojás
  • 3 csésze liszt
  • csipet só
  • 60 ml/ 1/4 csésze bourbon - helyettesithető tejjel
  • 1,5 tk vanília kivonat
  • 1,5 csésze apróra vágott, pirított dió (ez variálható: 1 cs dió + 1/2 cs kókusz, aszalt áfonya)
  • 1 tk sütőpor

A vajat és krémsajtot mixerrel habosra keverjük. Lassanként hozzáadjuk a cukrot, jól kikavarjuk ezzel is. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, csak addig keverve amíg eltűnik a sárgája.
A lisztet, sót és sütőport összekeverjük. Ezt a tejjel/bourbonnal felváltva adagoljuk a masszához, elkeverjük, lágyabb piskótaszerű állaga lesz.
.
Ekkor belekeverjük a diót/ kókusz reszeléket. Én most úgy variáltam, hogy kb. 40%-ba kevertem aszalt áfonyát, 20%-ba kakaót, a maradékba pedig pirított, apró diót. Máskor csoki lencsét használtam.
.
165 C fokra előmelegített sütőben próbáig sütjük másfél órán át.
Én ma hamarabb akartam kész lenni vele, ezért 180 fokon sütöttem, kissé meg is pirult a külseje, mégsem lettem kész hamarabb. A belsejének kell a 90 perc...
.
Recept a Southern Living magazin, 2004. decemberi számából.
.

2009. szeptember 22., kedd

Máktorta

Moha konyhájában láttam meg ezt a tortát már hónapokkal ezelőtt, azóta is tervezgettem az elkészítését, mert gyönyörűen nézett ki, ezenkívül tudtam, Drágám odavan a mákos dolgokért.

Moha szavaival élve, volt 10 elfekvő tojás fehérjém és múlt hétvégén, amíg az almás kalács kelt, addig megsütöttem azt a tortát, hogy hasznosan felhasználjam a konyhában a meleget is és a kelesztés alatt adódó időt. Jó indok, ugye? :)

Sajnos idő szűkében voltam, ezért a sütési idővel spóroltam, 4 lap helyett 2 lapot sütöttem és másképp raktam össze a tortát. Nekem még gyakorolnom kell a torta készítést, nem lett olyan szép látványos, mint a Moháé, de az íze nagyon finom volt, olyannyira, hogy Férjem már várja a következő adagot. Akkor majd meggyesen készítem el, mint az eredeti recept diktálja.

Málnám volt itthon, ezért ez ment a torta tetejére, a meggyes krém adagot felezve.
A megcsodálandó torta és receptje itt látható. A mák rajongók ezt ne hagyják ki, érdemes elkészíteni!
Moha, köszi a receptet!!!

2009. szeptember 18., péntek

Almás- mézes kalács


Egyre jobban élvezem a kelt tészták sütését. Egy évvel ezelőtt még azt hittem soha nem fogok megpróbálkozni velük, mert úgy gondoltam, azokhoz különleges tehetség vagy legalábbis jó sok tapasztalat szükségeltetik. Na de honnan jönne a tapasztalat, ha hozzá sem kezd az ember? Nagy örömömre úgy érzem, kezdem kapiskálni, hogy milyen a jó állagú költes - ahogy Nagymamám mondaná.

A minap láttam meg ezt a kalácsot ugyancsak Catalina-nál, a zsidó új év jegyében jelent meg a recept a legújabb Martha Stewart - Living magazinban. Én kivételesen nem kerekre, hanem hosszúra formáztam, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Nagyon finom, rettentő puha állagú kalács, az alma különösen finom benne. Annyit megjegyeznék, fontos, hogy zöld almát, vagy nyári almát használjunk, különben úgy jártok mint én a legutóbbi almás pitémmel, az alma szeletek kemények maradnak.
Hozzávalók:
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl méz
  • 2 tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 1 tk reszelt narancs héj
  • 2 tk instant szárított élesztő
  • csipet só

Ezenkívül:

  • 1-2 zöld alma
  • 1-2 k méz
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukrozott tejben, hozzáadjuk a többi hozzávalót és kézzel kalácstésztát gyúrunk, kb 10 percig kézzel dagasztjuk. (Catalina intése ellenére, idő hiány miatt az álló mixerrel dagasztottam, így plusz 2 púpozott kanál lisztet kellett hozzáadnom, ezzel együtt még mindig lágy volt a tészta).
Egy edényben letakarva duplájára kelesztjük (kb. 1 óra alatt). Lisztezett felületen kézzel kilapogatjuk a tésztát, az alma darabokat ráhelyezzük és spirálosan felcsavarjuk. Néhányat félretettem, hogy utólag szúrjam bele. Kikent tepsibe helyezzük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.
A sütőt bemelegítjük 190 fokra. A megkelt tésztát megkenjük mézzel (én megszórtam mandula szeletekkel is), majd 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, újra megkenjük mézzel. 30 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk a formából.
Hidegen, melegen egyaránt nagyon ízletes.

Recept és fázisfotók itt.

2009. szeptember 15., kedd

Az esti desszert - túrós rétes másként

Catalina blogján láttam meg és azonnal elhatároztam, hogy elkészítem, olyan jól nézett ki. Érdekes volt számomra a szeletelése, merthogy eddig rétest csak tekercsben láttam és ettem, másrészt pedig, hogy a teteje kevés tejjel volt leöntve és ennek ellenére, vagy éppen ettől sült olyan gyönyörűre.

Lényeg, hogy nagyon finom volt. Legközelebb - mert biztosan lesz ismétlés - mégis annyit módositok rajta, hogy vagy kisebb tepsibe rakom ezt a mennyiséget, vagy duplázom az adagot, hogy magasabb legyen. Ide most úgy írom, ahogy készítettem.

Hozzávalók:

  • 45 dkg túró
  • 25 dkg ricotta
  • 1 tk reszelt citromhéj - lehet narancs is
  • 4-6 k cukor - ízlés szerint
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 mokkáskanál mandula kivonat
  • 2 dl tej
  • 7-8 dkg olvasztott vaj
  • fél csomag rétes tészta - 10 lap

A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra. Kivajazunk egy kisebb méretű tepsit (25x 40).

A túrót, ricottát, tojást, citromhéjat, sót, vaníliát és mandula kivonatot összekavarjuk, majd ízlés szerint adagoljuk a cukrot.

A tepsi aljába teszünk egy réteslapot, egyenletesen megkenjük vajjal, ráteszünk még egy lapot, ezt is megkenjük vajjal, majd a túrós keverék 1/4-ét elsimítjuk rajta. Letakarjuk újabb 2 megkent réteslappal, majd addig ismételjük, amíg elfogyott a túró is, a réteslap is.

Ha időközben fogytán a vajunk, higitsuk fel a tejjel és ezzel kenjük meg a lapokat. Igen, biztosan felvonjátok a szemöldökötöket, mint én amikor először erről olvastam, de ez a rétes ettől más. Ekkor 8-10 helyen megszurkáljuk a tepsi aljáig egy fogvájóval, majd ráöntjük a maradék tejet. Igen, az összest! És akkor valahogy így kell kinéznie:

30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranysárga lesz. Amikor kivesszük a sütőből, még rezegni fog, olyan pudingszerűen, de ha várunk vele 10 percet, akkor összeáll. És közben kissé összeesik magasságban :(

Itt most egy olyan kép kellene következzen, ahol a kisült tepsi legyen látható, de arról teljesen elfeledkeztem, most pedig már nincs mit fényképezni, hisz alig 2 szelet van belőle.
Legközelebb ezt is pótolom.

Porcukorral megszórva, még langyosan hihetetlen finom volt. Drágámnak hidegen is ízlett. Érdemes kipróbálni.

Catalina, this is it! Thanks!
:)

Spárgás- sült paprikás quiche

Már egy ideje terveztem ennek az ételnek az elkészítését, de halogattam, mert tudtam, Drágám nem szereti a spárgát. Tegnap viszont nagyon szép kötegeket láttam a zöldségesnél- én a kevés szakértelmemmel szépnek láttam - és eldöntöttem, lesz ami lesz, kipróbálom. Már csak azért is, mert kíváncsi voltam az izére, ugyanis én nem ettem még.

Mint minden új ételnél kíváncsian várom a reakciót.
Az este ez volt a kérdés: - Ez mi? Mondom: quiche. Direkt nem spárgás quiche-t mondtam. - Hát nem is olyan kicsi - mondta, aztán megkóstolta. Húúúú, ez nagyon jóóóóó!
:)


Hozzávalók a pitéhez (Pate brise):

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1/2 tk só
  • csipet cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek hideg tej

A száraz hozzávalókat összekeverjuk, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és tejet. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

Közben elkezdjük készíteni a tölteléket, ennek hozzávalói:

  • 1 köteg spárga (kb. 20 szál volt)
  • só, bors
  • 5 húsos, piros paprika
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dl tejszín
  • csipet szerecsendió
  • kapor - nálam ez elmaradt, mert nem volt itthon

A spárgát sós vízben puhára főzzük, 4-5 perc. Leszűrjük. A tepsi szélességétől függően vagy tetszés szerint darabokra vágjuk.

A paprikát megsütjük akár sütőben 200 fokon fél óra alatt, vagy grillen/serpenyőben (ha van üvegben eltett, az megkönnyíti a dolgunkat). Lehámozzuk, a magokat kiszedjük, egy edényben kevés olivaolajjal, 2 szál kakukkfűvel, 1 babérlevéllel, kevés rozmaringgal, 1 gerezd fokhagymával és borssal alacsony hőfokon átsütjük. Levesszük a tűzről, lefedjük, hogy az ízek összeérjenek. Később leszűrjük. Apróra vágjuk.

A pitetésztát kinyújtjuk, tetszés szerinti tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk, kibéleljük alufóliával, vagy enyhén összegyűrt sütőpapirral, pitenehezéket (babot, rizst) rakunk rá és 200 fokon 20 percig sütjük. Levesszük a nehezéket és a papírt, majd további 10 percig sütjük még.

A pite aljába rakjuk az apróra vágott paprikát, ráöntjük a tojás- tejszín- szerecsendiós keverék 3/4-ét. Erre pakoljuk a spárgát, majd a maradék öntetet óvatosan ráöntjük - én inkább a spárgák közé öntöttem.

További 30 percig sütjük, amíg az öntet kissé megpirul a sütés közben. Kaporral dekorálhatjuk.
20 percig hűtjük mielőtt szeletelnénk.

Jó étvágyat!

Recept innen.

2009. szeptember 14., hétfő

Csokis- áfonyás kalács


Mohánál láttam meg múlt héten ezt a kalácsot. Nagyon megtetszett a töltelék, csokilencséből volt itthon, az aszalt meggyet aszalt áfonyával helyettesítettem.

A spanyol briós tésztájából készítettem a tésztáját, életem első kalácsát. Annyira ízlett a briós, hogy azóta már kétszer is elkészítettem csokisan és vajasan is, ezért próbálkoztam meg kalácsformában is vele. Ezúttal a kalácstésztát kissé keményebbre gyúrtam (kevesebb tejet használtam), hogy lássam a különbséget, mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy a lágy tésztából finomabb, foszlósabb a briós is, a kalács is.



A megkelt tésztát két részre osztottam, kinyújtottam, megkentem olvasztott vajjal és megszórtam csokilencsével és aszalt áfonyával. Feltekertem, majd összefontam és a sütőformába tettem.
Duplájára kelesztettem, lekentem 1 tojás és kevés tejszín keverékével, majd 200 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.



Lesz még ilyen...

Mazsolás háromszögek


Scones néven egyik legelterjedtebb aprósütemény/teasütemény errefele. Nekem nagyon ízlik, ezért osztom meg a receptjét Veletek. Puha, porhanyós és fahéjas, ezért különösen szeretem. Ezenkívül ha gyors nassolnivalót szeretnénk, ez tényleg hamar elkészül.

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 2 tk reszelt citromhéj
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg mazsola/aszalt ribizli volna az igazi
  • 180 ml tejszín

Tetejére:

  • 1 k cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 k tej vagy tejszín
Egy edényben összekeverjük a lisztet, sütőport, cukrot, sót, citromhéjat. Ezt összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a mazsolát. Hozzáöntjük a tejszínt és cipóvá gyúrjuk. Lisztezett felületen kézzel 12-15 mm vastagságúra lapogatjuk. Egy nagyobb, 8-9 cm-s pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, majd 6 db háromszögbe vágjuk, vagy akár kisebb kerek pogácsákat szaggatunk, tetszés szerint. Ha nagyobb háromszögeket szeretnénk, a kilapogatott cipót 6 szeletre vágjuk.

Tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük a tejjel/tejszínnel és megszórjuk a cukros fahéjjal. 220 fokon 13-17 percig aranybarnára sütjük.

Essentials of Baking, p.110

2009. szeptember 8., kedd

Piacoltunk

Little Italy-ban:




Chinatownban:



Dragon-gyümölcs:
"Valamilyen" alma (már nem jut eszembe):

Halkereskedés:




Ennek a nevére sem emlékszem (megkérdezem a férjemet amikor hazajön), de megkóstoltuk és finom:

Union Square-i piacon:

Fehér padlizsán, most láttam először:

Lila paprikát is:
Kétszinü cukkinit is:
"Sápadt" málnát (férjem igy nevezi) már kóstoltam, szerintem nincs olyan aromadús, mint a piros:


Okra (ezt kivételesen észben tudom tartani):


2009. szeptember 2., szerda

Öcsém szülinapi tortája

Hétvégén tartottuk öcsém születésnapját, ez a torta készült neki és kedves vendégeinknek akik meglátogattak minket hétvégén.
Először történt meg velem, hogy a látvány jobb volt mint az íz. Az eredmény inkább egy hideg pudinghoz hasonlított, mintsem tortához. Utólag eszembe is jutott, hogy piskóta nélkül készítettem már így tejberizst...
Finom volt, de jobbra számítottunk. Van ilyen...

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP