2009. november 24., kedd

Almás rózsa pite


Közel egy hónapja Catnél láttam ezt a pitét, azóta terveztem az elkészítését. Elmúlt vasárnap Hálaadás vasárnapja volt országszerte a templomokban, a mienkben is. Nálunk ilyenkor már a szokássá vált közös ebédet hirdetik meg, amihez mindenki hozzájárul valamivel és a svédasztalosan felszolgált ételek között mindenki kedvére válogathat a jobbnál jobb falatok között. Erre az alkalomra készült ez a pite.

Holnapután, csütörtökön Hálaadás lesz, ez már inkább a család ünnepe. Ilyenkor összeülnek a rokonok, barátok és ami számomra nagyon megható az az, amikor körbeüljük a megterített vacsorázó asztalt, mindenki elmondja pár szóban, hogy miért hálás. Az elmúlt 1 év alatt történt jó dolgokra gondolunk, konkrétan megnevezve őket. Ilyenkor mindig elérzékenyülök, mert olyan sok dologért vagyok hálás!

Idén nagyon kedves barátaink hívtak meg az ünneplésre, remélem sikerül eleget tenni a meghívásnak, közöttük amúgy is családtagoknak érezzük magunkat.

Visszatérve a pitéhez, Catalina nagyon kreatívan tervezte meg ezt a pitét egy bizonyos versenyre. Az alma réteg alá fahéjjal fűszerezett marcipánt bújtatott. Sajnos az üzletben éppen nem volt marcipán, így valamit ki kellett találnom a töltelékhez. Először valami diósra gondoltam, aztán eszembe jutott a tőzegáfonya, vagy vörösáfonya (cranberry), amit nagyon szeretünk almával kombinálva, itt amúgy is része a Hálaadás napi ünnepi ebédnek. Ezért ennél az ötletnél maradtam, aztán beleraktam még jó néhány aszalt dolgot, mindent ami éppen volt itthon.

Erről eszembe jutott az a finomságos pite, amit Angliában ettem nagyon régen, ott karácsonykor nem hiányozhat a hagyományos desszertek közül, vaníliasodóval tálalják, rendkívül finom. Ott "mincemeat"-nek nevezik ezt a bizonyos pite tölteléket, én most ehhez hasonlót készítettem házilag. És finom lett ez is.

Hozzávalók a pitéhez:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 ek jeges víz
  • csipet só
  • 1 ek cukor

A lisztet, sót, cukrot összekevertem, majd összemorzsoltam a hideg, kockára vágott vajjal. Hozzáadtam a tojás sárgáját és a vizet (a liszttől függően) kanalanként adagoltam amíg összeállt a tészta. Folpackba csomagoltam és hűtőbe tettem 30 percre.

Közben elkészítettem a tölteléket. Az alábbi hozzávalók változtathatók ízlés szerint. Én csak úgy találomra pakoltam bele amit a polcon találtam, előtte lemértem, hogy hozzávetőlegesen meg tudjam adni a mértéket:

  • 10 dkg aszalt tőzegáfonya
  • 3 dkg aszalt ribizli
  • 4 dkg aszalt barack, apróra vágva
  • 3 dkg mazsola
  • volt 10 db maraschino cseresznyém, ezt is beleaprítottam
  • 1/2 tk reszelt narancshéj vagy citromhéj
  • 1/2 ek keményítő liszt
  • 1/4 tk gyömbér
  • 1/8 tk szerecsendió
  • 1/2 tk fahéj

Ezeket egy edényben jól összekevertem, majd felengedtem 1 dl almalével és 1/2 dl narancslével. Közepes lángon folytonosan kevergettem, még mindig túl sűrűnek tűnt, így még adtam hozzá 1/2 dl gránátalmalét (üdítő). Tovább főztem, már tetszett az állaga is, az íze is (megjegyzem, valami fenséges lett!!!), aztán hagytam kihűlni.

A pitetésztát kinyújtottam, piteformába tettem és visszahajtottam a szélét, majd 2 mutatóújjammal bordáztam. Ez nem is fontos, mert később úgysem látszik... Belekanalaztam a tölteléket, elsimítottam.



3 zöld almát meghámoztam (nálunk a pitéknél ez a fajta alma vált be, itt Granny Smith-t vegyetek), félbevágtam és 2-3 mm vékony szeletekre vágtam. Ebből kb. 2 és felet használtam el.

Elkezdtem körberakosgatni a pitét a szélétől kezdve a közepe felé.




Amikor megtelt a teteje, akkor még a sorok közé illesztettem 1-1 szeletet, hogy dúsítsam. Simán beférnek közé a szeletek, csak rakosgassuk, amíg szépnek látjuk! :) Nem lehet elrontani!!!
Ezután megszórtam porcukorral.
Vékony vajszeletekkel megraktam a tetejét, hogy sülés közben ne fonnyadjanak az almaszeletek, kb. 3-4 dkg vajat használtam. A képen látható mennyiségnél többet tettem!
220 C vagy 427 F fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem, amíg az almaszeletek szélei pirulni kezdtek. Még forrón megkentem a tetejét felmelegített baracklekvárral, ettől szépen csillogtak a szirmok.

Időigényes az elkészítése, de megéri a fáradtságot, nagyon finom!
Cat, thanks for this recipe too! It was worth making it! Thanks for Your help as well!

2009. november 23., hétfő

Nyertesek

Drágám segített abban, hogy kiírjam a rendszeres olvasók neveit 1-1 papírfecnire, majd az ő ötletétől vezérelve ilyen "stílszerűen" sorsoltam ki a nyerteseket. Akik magukra ismernek az alábbi fényképen, kérem küldjék el a fejléc alatt található e-mail címre a postacímüket, hogy elküldhessem az ajándékaikat. Hogy mi lesz az ajándék, nem árulom el, inkább maradjon meglepetés. :)
Szívből gratulálok a nyerteseknek:


2009. november 19., csütörtök

Redőnyös almás táska



Gyors desszerten gondolkoztam és eszembe jutott, hogy a múltkori almás rózsáktól maradt még egy vajas tésztalap, így ez került felhasználásra. Mostanában több helyen láttam ezt a fajta elkészítést, nagyon tetszett, így megpróbálkoztam vele. Szerintem ezt akármilyen gyümölccsel el lehet készíteni. Én a következőképpen variáltam a tölteléket:

  • 2 alma
  • 5-6 aszalt barack, apróra vágva
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1 marék aszalt ribizli
  • 3-4 ek cukor
  • 1/2 tk reszelt citromhéj
  • 1/2 ek citromlé
  • 1/2 tk fahéj
  • 1 csapott ek keményítőliszt
  • kb. 1 dl víz
  • kenéshez: 1 tojás

Az almát megpucoltam, apróra vágtam. Egy edényben összekevertem az almát, barackot, cukrot, fahéjat, citromlevet és héját, valamint a keményítőlisztet. Kevés vizet öntöttem rá és 3-4 perc alatt puhára pároltam az almát. Lehetséges, hogy kevesebb vizet kell hozzáadni, ez az almától függ. Amikor besűrűsödött a szósz is rajta, hozzáadtam az áfonyát és ribizlit, lezártam alatta a tüzet és lefedtem. Így hagytam hűlni egy keveset.

Kinyújtottam a vajastésztát a tepsi hosszának megfelelően, szélessége kb. 30 - 35 cm lehetett. Derelyemetszővel hosszában két egyforma részre vágtam. Az egyik lapot a tepsibe raktam. Erre kanalaztam a tölteléket úgy, hogy a szélén 2 cm szélességben üres maradjon a pereme.

A másik lapot redőnyöztem úgy, hogy derelyemetszővel újjnyi szélességű csíkokat vágtam, ennél is meghagyva a 2 cm széles peremet.



Ekkor a tepsiben levő tészta szélét megkentem a felvert tojással. A redőnyözött tésztát hosszában nyújtófára tekertem, ennek segítségével helyeztem a töltelékre. Ezután a tojásba mártott villával összenyomtam a tészta széleit, mintegy lezárva, hogy a töltelék ne follyon ki sütés közben, ugyanakkor "mintáztam".

Mivel a tészta a tepsihez ragad, fontos, hogy utólag fellazítsuk a tepsitől, hogy sülés közben megnőhessen. Lekentem a vajastészta tetejét a tojással a szélektől a közepe fele.


A széléről derelyemetszővel levágtam az egyenetlen részeket, 220 fokos előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Miután kihűlt, porcukorral hintettem meg és szeleteltem.

Finom, savanykás, ropogós ízek!

2009. november 17., kedd

2 x 100

kép innen

Mivel ez a 100. bejegyzés, ezenkívül a következő rendszeres olvasó lesz a 100., szeretnék köszönetet mondani Mindazoknak akik rendszeresen látogatták vagy csak egyszer is benéztek erre a blogra.
.
Nem árulok el titkot azzal, hogy leírom: ez a blog úgy indult el, hogy újdonsült feleségként, mondhatni kezdő háziasszonyként Anyukámnak kezdtem el írni, illetve fényképezni a legújabb recepteket, sütiket amelyeket kipróbáltam. Egyben szerettem volna, hogy lássa hogyan sikerült 1-2 otthoni bevált recept, vagy éppen a legújabban felfedezett kedvenc sütemény. Így gyűltek a fényképek és a számítógépbe pötyögtetett receptek. Azután úgy döntöttem, hogy egy helyre gyűjtöm őket, így indult el a blog, amelynek olvasásához csatlakozott néhány ismerős, barátnő, majd sorban a sok kedves olvasó és hozzászóló.
.
Arra nem gondoltam, hogy valaha lesz 100 ember, aki kíváncsi lesz erre a blogra! Mégegyszer nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a sok kedves hozzászólást, a látogatást, remélem ezután is szívesen benéztek majd erre!
.
Köszönetképpen, amint meglesz a 100. olvasó, 3 apró ajándékot sorsolok ki az olvasók között.
.
További jó sütést, főzést, b(l)ogozást - ahogy Férjem mondaná :)


2009. november 16., hétfő

Corn dog - virsli kukoricás kelt bundában


Ezt a receptet is Catalina-nál láttam először. Itt állítólag benzinkutaknál lehet kapni a frissen készült corn dogot - bár én még ezelőtt soha nem kóstoltam - viszont a képek alapján kedvem támadt a kipróbálásához.
Férjemnek nagyon ízlett, nekem kevésbé jött be az édes és sós íz kombináció miatt, éppen ezért legközelebb a cukrot kihagyom a tésztából.

Hozzávalók:

  • 1 csésze - 2,5 dl tej
  • 7 gr porélesztő
  • 2 ek olaj
  • csipet cukor - 2 ek eredeti recept szerint
  • 1 csésze kukoricaliszt
  • 1 + 1/4 csésze liszt
  • 2 csipet só
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 9 virsli, félbevágva
  • 1 tojás
  • szezám mag

Egy edényben összekeverjük a tejet, élesztőt, olajat, cukrot és kukoricalisztet. Hozzáadjuk a liszt, só és szódabikarbóna keverékét, majd kb. 10 percig dagasztjuk. Cipóvá formázzuk, 1 órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a virslit: kisebb vágásokat ejtünk rajtuk, sózzuk, borsozzuk, majd 3 percig kevés forró olajban forgatva megsütjük. Kihűtjük, majd mindegyikbe hurkapálcikát szúrunk.

A megkelt tésztát 18 részre osztjuk, egyenként rudakat formázunk, majd a virslik köré tekerjük spirálosan, a végeket jól betuszkolva, hogy ne bújjanak ki sülés közben, sorban sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk.

Egyenként megkenjük a tekercseket a kissé felvert tojással, majd szezámmagba hempergetjük és visszatesszük a sütőpapírra.

230 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, amíg ropogós arany színű lesz. Mi tésztasalátával ettük...

Thanks Catalina for this recipe too!

2009. november 7., szombat

Almás - fahéjas rózsák


Catalina-nál láttam meg tegnap ezt a szépséget, muszáj volt kipróbálnom, bár van még a korábbi bejegyzésben szereplő túrótortából, de azt inkább a holnapi ebédhez hagyom desszertnek.
Ezt viszont, amint elkészítettem, 15 percen belül majdnem mindet meg is ettük. Meg kell hagyni, ez frissen nagyon eteti magát! Rendkívül finom!

Hozzávalók:
  • 1 vajas- leveles tészta lap
  • 3 alma
  • 5 ek cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • csipet szerecsendió
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 4 csésze víz
  • 3 ek cukor
  • 2 ek citromlé

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 ek cukorral és 2 ek citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.


A vajastésztát vékonyra nyújtjuk, majd újjnyi vastag csíkokra vágjuk derelye metszővel. Megszórjuk a cukor - fahéj - szerecsendió - citromhéj keverékkel - ennek a keveréknek a fele bőben elég volt 1 lapra, így a maradékot eltettem a következő alkalomra - majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben..



A csíkokat jobbról balra kirakjuk az alma szeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk.


A végét kissé nedves újjal odacsíptetjük az oldalához, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Kb. ez lenne az eredmény felcsavarás után:



220 fokon sütjük 25 percig - a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja - majd miután kissé kihűlt megszórjuk porcukorral. Tálalhatjuk! Ne féljünk, hogy nem fog elfogyni! :)

A forralástól fennmaradt fahéjas - almás - citromos "teát" is megittuk.
Nehogy kidobjátok, inkább adjátok ide nekünk!!!

Carambolás túrótorta


Nem ünnepeltünk semmilyen különleges eseményt, csak éppen nagyon érett volt már a carambola, amit kíváncsiságból vettünk, aztán a hűtőben volt a túró is, amit ideje volt már felhasználni. Ekkor mondta a Drágám, hogy csináljak egy olyan túrótortát, aminek az alján van egy piskótaszerű alap, rajta túrókrém, aztán egy réteg carambola, majd még egy adag túrókrém és a tetején a gyümölcs. Én még tetéztem egy réteg tortazselével, hogy ne fonnyadjanak meg a gyümölcsszeletek. Minden csillagra raktam 1-1 gránátalma "szemet".

Viszont jut eszembe, ma van egy nagyon kedves unokatesóm szülinapja, így ezt szívből Neki ajánlom: Boldog születésnapot, Mária!

A receptre Fakanál és Ízbolygó blogján bukkantam rá. Nálam a keksz alap kissé morzsolódós lett, valószínű a keksz másfajta állaga miatt. Legközelebb kevesebb kekszmorzsát használok majd. Amúgy a túrókrém nagyon finom, pontosan olyan lett, ahogy elképzeltem.

Hozzávalók:

  • 50 dkg ricotta vagy túró
  • 50 dkg mascarpone - én Philadelphia krémsajtot használtam
  • 2 dl tejszín
  • 12 dkg porcukor
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 cs. hatlapos zselatin - én 1 csomag zselatinport használtam
  • 25 dkg keksz
  • 10 dkg vaj
  • 4 db. carambola vagy tetszés szerinti más gyümölcs
  • 1 cs tortazselé + 2 ek cukor

A kekszet morzsákra zúzzuk, majd a megolvasztott vajat ráöntjük, jól összekeverjük. 26 cm-s kapcsos tortaformába nyomkodjuk, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.

A túrót, cukrot, krémsajtot, citromlevet mixerrel jó krémesre keverjük. A zselatinport feloldjuk 1 dl vízben, majd felmelegítjük, amíg áttetsző lesz. Ezt összekeverjük 2 kanálnyi túrókrémmel, majd hozzáadjuk a többi krémhez, jól elkeverjük.

A tejszínt habbá verjük, majd ezt is lazán belekeverjük a túrókrémbe.

A kekszalapra simítjuk a fele krémet, rátesszük a szeletelt gyümölcs felét, majd megismételjük. A tetejére öntjük a leírásnak megfelelően elkészített tortazselét. Másnapig hűtőben tároljuk.


Köszönöm szépen a receptet!

2009. november 4., szerda

Dália püspökkenyere

Kb. 20 évvel ezelőtt kapta Édesanyám ezt a receptet egyik kolleganőjétől, azóta is nagyon gyakran készült nálunk. Hamar elkészül és nagyondenagyon finom!

Megj: a hozzávalókat 2,5 dl-es csészével mértem

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze cukor
  • 10 ek víz
  • 6 tojás
  • 1,5 csésze liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 6 ek olaj
  • 1 csomag vanília
  • reszelt citromhéj
  • 1-2 ek kakaó

A cukorból és vízből szirupot főzünk. Habbá verjük a tojások fehérjét, majd folyamatosan tovább verjük, közben a szirupot vékonyan hozzácsurgatjuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, vaníliát, citromhéjat.

A lisztet, sütőport összeszitáljuk, majd az olajjal felváltva 2-3 adagban lazán belekeverjük a habba. Kizsírozott, lisztezett formába tesszük a massza 3/4-ét, a fennmaradt részbe csomómentesre keverjük a kakaót és a tepsiben levő tészta közepébe kanalazzuk, tetszés szerint márványozva. 180 fokon sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig. Pár percig a formában hűtjük, majd kiborítjuk, tetszés szerint dekoráljuk és szeleteljük.


Egycsipet és Kata kérésére itt a kép a formáról amiben sütöttem (teflonozott, fém, $10):


2009. november 2., hétfő

Almás - áfonyás pite

Sima almás pitének indult, de a töltelékbe csempésztem egy maréknyi aszalt áfonyát. Ettől még finomabb lett.

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 ek jeges víz
  • csipet só
  • 1 ek cukor

Töltelék:

  • 3 nagyobb zöld alma
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk citrom leve
  • 1 k keményítő liszt vagy liszt
  • 1/2 tk reszelt citrom vagy narancs héja
  • 3-6 k cukor - ízlés szerint

Morzsa a tetejére:

  • 12 dkg zabpehely
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek juharszirup vagy méz

A lisztet, sót, cukrot összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vizet (a liszttől függően) kanalanként adagoljuk, amíg összeáll a tészta. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.

Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a keményítőt, cukrot, citromlevet és héját, fahéjt, majd 5-10 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, önthetünk hozzá kevés vizet párolás közben. Mikor elkészült, hozzáadjuk az aszalt áfonyát vagy meggyet. Hagyjuk kihűlni.

A pitetésztát kinyújtjuk, 20 cm-s piteformába illesztjük, majd sütőpapírral vagy alufóliával kibéleljük és pitenehezéket (száraz bab, rizs) teszünk rá. Így sütjük 180 fokon 10-15 percig. Ezután levesszük a fóliát és pitenehezéket, majd világos aranyszínűre sütjük még 5-10 alatt.

Amíg sül, elkészítjük a morzsát: a zabpelyhet, lisztet, porcukrot összekeverjük. A vajat a sziruppal egy edényben felmelegítjük amíg a vaj megolvad, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. jól összekavarjuk.

A pitetésztába pakoljuk a tölteléket, majd rákanalazzuk a morzsás keveréket, elsimítjuk. Így sütjük további 25 - 30 percig, amíg aranybarna színű lesz. Várjunk 10 percet a szeleteléssel, aztán lehet fogyasztani :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP