2010. február 13., szombat

Diós - krumplis - vajas pogácsa


Karácsonyról maradt még 1/3-nyi diós-mogyorós keverék a dobozban. Drágám egyik nap olyan ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha - mielőtt ez megavasodna - ő megdarálná, én pedig finom pogácsát sütnék belőle.

- Tudod, olyan, mintha töpörtyűs pogácsa lenne, de dióval. Ennek is már majdnem olyan szaga van... - mondta és az orrom alá tartotta.



Ekkor beugrott nálam a sok szépséges kép amit Napmátkánál láttam a többféle ízesítésű pogácsákról, menten előkaptam az oldalt és erre a krumplis -vajas - diós - tepertős ( a mi esetünkben nélküli) hajtogatott pogácsára esett a választásunk.

Van nekem egy olyan kis kézi dió darálóm, ami nem porszerűre darálja a dolgokat, hanem nagyobb, illetve apróbb darabokra. Nagyon szeretem, mert ezzel ledarálva a diót ropogtatni lehet rendesen a bejgliben is, a diós töltelékes kalácsban is meg egyebekben.

A hozzávalókban annyit változtattam, hogy feleztem az adagot és ehhez adtam 1 marék helyett 3 maréknyi diós - mogyorós keveréket.

Hozzávalók:

  • 42,5 dkg liszt
  • 22,5 dkg vaj (2 rúd)
  • 1 tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 1 nagyobb, héjában főtt, áttört krumpli (kb. 25 dkg)
  • 1,5 tk só, (legközelebb 2 tk-t teszek)
  • 1 cs porélesztő (7 gramm)
  • 3 marék diókeverék
  • tejföl, amennyit felvesz, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk (nekem kellett 1 dl)

A száraz hozzávalókat összekevertem, elmorzsoltam a vajjal. Hozzáadtam a tojást, krumplit és tejfölt. Simára dagasztottam.


Ezt így le kellett fényképeznem, miután kb 5 percig gyönyörködtem benne. :) Meleg helyen kelesztettem kb. 1 órát, mert közben egyebet sütöttem. Már nem emlékszem, hogy duplájára kelt-e vagy sem, csak az időre.

Kinyújtottam ujjnyi vastagra, megkentem olvasztott vajjal, összehajtottam és 10 percig pihentettem. 2-szer megismételtem, majd harmadszor bevagdostam, majd pogácsa szaggatóval kiszúrtam, a tepsire raktam, ott hagytam még kelni. Mielőtt a 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam, lekentem felvert tojással, megszórtam köménymaggal. 20 perc alatt megsült. Nagyon finom lett!

Köszönöm a receptet, Napmátka!


10 megjegyzés:

Csibe

Guszta pogácsák, és milyen finom lehet!

Rainbow

Olyan gusztusos, hogy szinte erzem az izet! :)) Recept lenyulva. :))

Kiskukta

Ez nagyon fincsi lehet!

eunika_balog

hogy te milyen ugyes vagy:)a narancsos tortat kiprobaltam meg a babanos tekercset is hat mindegyik nagyon finom:)koszi a recepteket;)

Nina

Very clever and delicious recipe! xo

trinity

Hogy ez megint milyen szuper!!! Nagyon tetszett Napmátkánál is-itt is csodás!!!

Nina

Happy Valentine's Day! XOXOXO

erős ildikó

Gyönyörűek lettek, örülök, ha ízlett!

Gál Edith

Én is kérek!!

Eva

Judittttttttt ezt most nagyon szivesen elragcsalnam :-))))))) elore is koszonom az adagomat :-))))

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP