2010. február 3., szerda

Tejberizs - finoman, fahéjasan

Ilyet talán már több mint 3 éve nem ettem, de nem azért, mert nem próbálkoztam vele, hanem azért, mert másfajta rizsből főztem és hát, hogyismondjam, nem ilyen volt... Ez most puha, krémes, olyan igazi finomság volt.

Aztán konyhai gyakorlat ide vagy oda, elővettem egyik kedvenc szakácskönyvemet, Gergely Éva: Erdélyi ízek c. könyvét és abban megtaláltam ezt a receptet, amit követni fogok mindaddig amíg ilyen egyszerű tejberizst fogok főzni. Rájöttem a titokra: mégpedig arra, hogy alacsony hőfokon, fedő nélkül kell főzni. Na és az arányok...

Egyszer majd beírom azt is, ahogy Párom Anyukája készíti, az is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 8 halmozott kanál rizs
  • kevés só
  • 3-4 ek cukor
  • vanília

A rizst megmossuk, lobogó vízzel leforrázzuk (ez is új volt számomra, meg fura is, de követtem az utasítást). Leszűrjük, beletesszük egy lábasban levő hideg tejbe. Hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliát és főni tesszük. Csendes tűzön, fedő nélkül főzzük, időnként megkavarva, hogy az alja oda ne égjen. Amikor a rizs megpuhult és a szemek megduzzadtak, levesszük a tűzről és az edényt lefedve hagyjuk, hogy a tejet teljesen magába szívja.

Tetszés szerint fahéjjal, kakaóval, csokival megszórva vagy gyümölccsel tálaljuk.

16 megjegyzés:

Nina

Rice pudding with cinnamon (or gem on top)! yum...
I grew up with this for breakfast or dessert! xo

Belly

Én eddig nem szerettem a tejberizst,de nemrég sikerült belefutni egy hihetetlenül finomba.Tágranyílt szemmel ettem:-D.

Nagon guszta!

duende

Jade, ez gyönyörű és ínycsiklandó! :) Lehet hogy tejberizs lesz ma ebédre?! :))

Gál Edith

Ez hihetetlenűl GUSZTA!!!!!!!!
Hamarosan én is főzök:)))

Edó

Valoban nagyon ritkan ettem en is igazan finom,kremes tejberizst,inkabb csak a napkoziben van olyan:)Olyan gyonyoru fotot keszitettel egy ilyen egyszeru edessegrol:)Mindig szeretem nezni a fotoidat.Amugy nem is rossz otlet vacsira..ugy nez ki en mar csak toled fozok:)

Tündi Daika

Én nagyon szeretem a tejbe rizst... főleg amióta az "italian rice" vesszük, ...nem igy készitem ahogy te, de ugy is nagyon puha és finom. Jó ötlet desszertnek, vagy reggelinek, ki minek szánja:)

Tinkmara

Nagggyon szeressük a tejberiszt. A legközelebbit ilyen arányokkal. Köszönöm!

Jade

Nina, same here! Our Mom made it often for us, kids, but lately when I tried making it, didn't even come close to hers. Except this one, for which I'm so happy!

Belly, en sem ennem meg minden heten, de ket-harom hetente orommel. Foleg, ha ezutan is ilyen jora sikerul...

Duende, Edith koszonom a dicsero szavakat!

Edo, kedves vagy! A ferjem megjegyezte amikor fenykepeztem: Ezt ugye nem teszed fel? Aztan mikor meglattam a kepet, azt mondtam: Dehogynem! :)
Amugy komolyan nagyon orulok ennek a "kis" sikernek, mert nekem igenis nagynak szamit, barmilyen banalisan hangzik!

Tundi, en eddig Jasmine-bol es Basmati-bol probaltam, de egyiksem lett ilyen. Ez valami spanyol, hasonlit az otthoni rizsre, ezert mertem belevagni. Te hogy keszited?

Tinkmara, orulok, hogy tetszik a recept! Ezuttal a ferjem keresere keszult, mert egyik nagy kedvence, gyakrabban fogom keszitem, biztosan!

Ági

Így főztem meg, tényleg finom volt (és fahéjas). Elfogyott mind.
Köszi
Ágnes

Jade

:) Agi, koszonom, hogy irtal! Akkor ezek szerint az otthoni rizsbol is bevalik. Nagyon orukok, hogy izlett!

Gesztenye receptjei

Judith!

Én mindig lefedve készítettem eddig, aztán, ha egy pillanatra elléptem, akkor kifutott és minden ragacsos lett, ezért csak nagyon ritkán álltam neki eddig, pedig imádom, fahájasan.
Ezt ki kell próbálni, köszi a receptet.
A könyv nekem is meg van, majd belelapozok:-))

Sára

A kep hatasara (talan) az este tejberizs volt a vacsi. Ez masabb recept mint, ahogy en eddig keszitettem, de hm.....jobb mint az otthoni!

Jade

Gesztenye, en is eddig mindig lefedve foztem, mint amikor koretnek keszitem, hushoz. Hihetetlen, hogy egy ilyen egyszeru etelnel milyen sok apro dolog szamit ahhoz, hogy finom legyen. Orulok, hogy hasznos a recept!
Amugy azt a konyvet nagyon szeretem!

Sara, orulok, jogy jo lett es izlett! Te eddig hogy fozted?
Az aranyokon valtoztattal?

Kiss Judit

én is így készítem a tejberizst, nálunk is mindenki szereti. amikor valami könnyűt, finomat akarunk...rajta tejberizs.

Latsia

Ezt én is kipróbálom majd, mert nálunk is megy nagyon a tejberizs, de valahogy még nem sikerült eltalálni a tökéletest...na majd most!:-)

Jade

Judit, akkor Teged kellett volna kerdezzelek! :)

Latsia, remelem sikerul! En ugy orultem neki, mintha a legkomplikaltabb kajat keszitettem volna el... :D

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP