2010. február 22., hétfő

Túrós (csokis/ barackos/ mandulás) morzsatorta


Vasárnapra ezt a morzsás süteményt készítettem, akkor frissen is nagyon finom volt, de most is, amikor az utolsó szeleteket falatozzuk, nagyon ízlik. Nem túl édes, kívül ropogós, belül finom, lágy töltelékes sütemény.

Hozzávalók a morzsa alaphoz:

  • 42 dkg/ 3 csésze finomliszt
  • 20 dkg/ 2 csésze mandulaliszt (vagy finomra darált mandula)
  • 15 dkg/ 1 csésze barna cukor
  • 1 és fél tk sütőpor
  • csipet só
  • 22 dkg/ 2 rúd vaj
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 90 dkg/ 2 lb túró (nálam felezve édes túró ricottával)
  • 13 dkg/ 1/2 csésze cukor
  • 1 ek amaretto likőr
  • 1 tojás
  • 3/4 csésze csokilencse
  • 3/4 csésze apróra vágott datolya vagy füge - nálam 1 kisebb barackbefőtt

A lisztet, mandulalisztet, sót, barna cukrot, sütőport összekeverjük egy edényben, majd hozzámorzsoljuk a kisebb kockákra vágott hideg vajat. Hozzáadjuk a tojást, jól eldolgozzuk vele, így egy nagyon morzsás állagú, viszont kézzel könnyen összeállítható tésztát kapunk, ami kb. így néz ki, mint az alábbi képen látható. Két részre osztjuk.




Egy 28 cm átmérőjű, magasfalú torta vagy piteformát kikenünk. A morzsás alap felét ebben elsimítjuk úgy, hogy az oldalára is jusson 3 cm magasságban. Használhatunk egy poharat, hogy egyenletesebben legyen a tészta eloszlatva.
Elkészítjük a tölteléket: a túrót, cukrot, tojást, likőrt jól összekeverjük, hozzáadjuk a csokilencsét.
A töltelék felét rákanalazzuk a morzsás alapra, kirakjuk/rászórjuk a gyümölcsöt, majd rákanalazzuk a töltelék másik felét, kanállal elsimítjuk.


A fennmaradt morzsát eloszlatjuk a túrótölteléken, kézzel enyhén megnyomkodjuk, majd 180 C/ 350 F fokos előmelegített sütőben 1 óra (+10 percig) sütjük, amíg enyhén barnulni kezd. A teteje még kissé lágy kell legyen, ha ujjunkkal megnyomjuk.
Tálalhatjuk langyosan, hűvös helyen tároljuk.


13 megjegyzés:

Reni

úristen ez de jó!

Nina

Very, very delicious looking!
Compliments over and over again! XO

Bianka

Hűűű ez valami csodás. Mostanában látom ezeket a morzsa sütiket és anyu is készítette. Most már ideje receptet menteni :)

egycsipet

Nagyon jól néz ki, és ízre is csodás lehet! Odáig vagyok érte! :)

Gál Edith

Nekem is nagyon tetszik :)
Nagyon guszta!

mariam

Nagyon-nagyon jól néz ki!!!

Chef Viki

Huh, a mindenit! Ez valami mennyei lehetett!

Livi

Juj ez valami istenien néz ki :) Imádnám ezt az ízkombinációt!

Kata

Hogy maradhattam le erről a csodáról?! Judit, már megint remekeltél:)

Andi/cuki

Még sose észítettem ilyet,de ideje lesz,nagyon tetszik!:-))

Csibe

Jujjj, nekem is nagyon tetszik!

Edó

Jajj,na ez mar halalos!Ugy latszik ismet be kell vegyem a kiprobalandok koze:)Naaaaaayon de nagyon guszta es olyan szepen fotozol!

trinity

Hát, nem tudok újat hozzátenni az előttem szólókhoz! Nagyon finom is és a fotók is megtették a hatásukat: nagyon éhes lettem:))

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP