2010. március 29., hétfő

Húsvéti kalács



Hozzávalók:

  • 2,5 - 3 dl tej
  • 1 tojás sárgája
  • 5 g porélesztő
  • 35 dkg liszt
  • csipet só
  • 4 ek cukor
  • 1 tk citromhéj

Kenéshez:

  • 1-2 ek olvasztott vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tejszín


Első lépésként felforraljuk a tejet, ezután 2,5 dl-t átöntünk a dagasztótálba, ott hagyjuk langyosra hűlni. Belekavarjuk a cukrot és ebben felfuttatjuk az élesztőt 5 perc alatt. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjt, átszitált lisztet, sót és lágy kalácstésztát dagasztunk (ha keménynek tűnik a tészta, lágyíthatjuk a fennmaradó tejjel).

A kidagasztott tésztából cipót formálunk, egy konyharuhára helyezzük, majd 1 teáskanálnyi zsírt eldörzsölünk a két tenyerünkben, hogy a kezünk melegétől olvadozni kezdjen, majd ezzel bekenjük egyenletesen a kis cipót. Egy nagyobb műanyag edénnyel leborítjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Fontos: a tészta akkor van készre kelve, amikor a zsír réteg megrepedezik a felszínén.

A megkelt tésztát munkalapra borítjuk. 5 részre osztjuk: 3 részből egyenként kb. 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk, ezeket hármas fonással összefonjuk. A fennmaradt 2 részből egy cipót formálunk. Ezt egy kizsírozott, 25 cm átmérőjű kerek piteforma közepére helyezzük. A fonatot lazán a cipó köré helyezzük, összeillesztve a rudak végeit. Olvasztott vajjal megkenjük, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.



Amikor megkelt, megkenjük újra olvasztott vajjal vagy tojássárga és tejszín keverékével, megszórjuk kristály cukorral, vagy demerara cukorral.

180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.




Ez a recept is, sok más recepttel együtt már megjelent a Kifőztük ingyenes receptújság 1. , húsvéti számában. Azóta már másodszor elkészítettem. Nagyon, de nagyon finom!

A formázási ötlet innen származik.

2010. március 28., vasárnap

Kókuszos keksz


Gyorsan elkészíthető, finom, vajas keksz, kukorica-pehely bundában. Kívül ropogós, belül puha, kávé vagy tea mellett igazán finom ropogtatnivaló. Az alábbi recept adagjából 36-4o darab keksz készül.


Hozzávalók:

  • 12,5 dkg puha vaj
  • 18 dkg cukor - én kevesebbet tettem
  • 2 egész tojás
  • 1 tk vanília esszencia
  • 2 ek aszalt ribizli (vagy mazsola, áfonya)
  • 12 dkg kókusz reszelék
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 25 dkg finomliszt
  • 9 dkg kukorica pehely, apróra zúzva


A sütőt bekapcsoljuk 18o C /35o F fokra.

A vajat és cukrot mixerrel habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyiket jól eldolgozva a krémben. Hozzákeverjük a vaníliát, kókuszreszeléket és aszalt gyümölcsöt (ha áfonyát vagy barackot használunk, vágjuk apró darabokra).



A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, sóval. Ezt fokozatosan belekeverjük a vajba, jól eldolgozzuk.


A kukorica pelyhet egy zacskóba tesszük, kézzel vagy nyújtófa segítségével apróra zúzzuk. Minél apróbb lesz, annál jobban be lehet vonni vele a gombócokat.



Két tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi gombócokat formázunk, ezeket jól meghempergetjük a kukoricapehelyben. Tepsire rakjuk, egymástól 2 ujjnyi távolságra.


15-2o percig sütjük, amíg elkezd pirulni. Ha sötétebbre sütjük, ropogósabb lesz, értelemszerűen ha világosabbra, akkor belül puhább marad. Mindkét esetben finom.



Rácsra tesszük hűlni. Ha teljesen kihűlt, zárt edényben eltartható akár 1 hétig is. Ha többet készítünk, zárt edényben lefagyaszthatjuk sütés után úgy, hogy a rétegesen sütőpapír közé zárt műanyag edénybe tesszük. Ha időközben közben megpuhultak, 16o c fokon 5 perc alatt újra ropogóssá frissíthetjük.


The Essential Baking Cookbook, Cornflake cookies, p. 1o2

2010. március 26., péntek

Töltött tojás variációk



Pontosabban, 4 féle. Többen közületek már valószínűleg látták a Kifőztük magazin 1. számában, viszont ha valaki - kedves rokonaim, barátaim, ismerőseim közül - még nem töltötte le az ingyenes újságot, akkor javasolom, hogy most tegye meg, mert fantasztikus recept- ötleteket talál a húsvéti asztal megterítéséhez. Igen, itt a kémeriekre is gondolok sok-sok szeretettel! :)

Még egy újdonság az újsággal kapcsolatosan: blogonként fórumozni lehet. Ha lennének kérdések a megjelenő receptekkel kapcsolatosan, akkor ne várjatok, amíg itt a blogon megjelenik a recept, hanem azonnal kérdezzetek rá a megfelelő blog írójánál.

Nos, akkor jöjjenek a receptek:


1. Töltött tojás, alapelkészítés (6-8 tojásból)

A meghámozott, főtt tojásokat félbevágjuk, majd a tojássárgákat eltávolítjuk és egy edényben habosra kavarjuk a következő hozzávalókkal:

1 tk mustár
1 ek tejföl
4 dkg vaj/margarin
só, bors,
apróra vágott petrezselyemzöld

A tölteléket habzsákba kanalazhatjuk, így tölthetjük meg a félbevágott tojásokat. Tetszés szerint dekorálhatjuk paradicsommal, paprikával, zöldhagymával vagy egyéb zöldséggel.

Ezt a tölteléket variálhatjuk reszelt sajttal, ropogósra kisült és apróra zúzott bacon szalonnával, illetve tormával.



2. Kisbaglyok



Igazából nem is tudtam hogyan nevezzem el őket, mert sem csirkék, sem baglyok... Lényeg, hogy olyan kis aranyosak lettek.

Ezek dekorálásához szükségünk lesz 1 sárgarépára (talpak, csőr, taréj) és néhány szem töltött olajbogyóra. A sárgarépából 3-4 mm vastag szeleteket vágunk, majd éles késsel bevagdaljuk, így alakítjuk ki a talpakat, amire később ráhelyezzük a megtöltött tojásokat.


A tojások alsó, szélesebb részéből levágunk egy keveset, csak annyit, hogy egyenesen megálljon a „talpán” a tojás. A felső, keskenyebb részéből levágunk 2 cm-t ebből lesz a kalap.


Kiskanállal vagy késsel óvatosan kikaparjuk a tojások sárgáját, ebből elkészítjük az alaptölteléket, reszelt sajttal ízesíthetjük. Habzsákba kanalazzuk a krémet, ezzel megtöltjük a tojásokat, a tetejére bőven teszünk még 1 cm vastagon a krémből, hogy ráragaszthassuk a kalapokat.

Az olajbogyóból vágott 3mm vastag szeletekből alakítjuk ki a szemeket, ezeket ráragasztjuk az alap és a kalap közötti krémes részre, majd répából készítünk csőrt, ezt beillesztjük a két olajbogyó karika közé.

Sárgarépából taréjt vághatunk, amit a kalapon ejtett kis vágásba illesztünk, vagy petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Ötlet innen.


3. Csibék


Ennél a variánsnál szükségünk lesz egy kisebb, héjában főtt burgonyára, 1 ek áttört túróra, pár szem egész borsra és kevés sárgarépára.
A tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgájából elkészítjük az alaptölteléket, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, kihűlt és teljesen apróra zúzott bacon szalonnát.

Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásokat, majd a vágott részével lefele egy tálcára borítjuk, amibe előzőleg tartármártást kanalaztunk. A tojásokba félbetört fogvájót szúrunk, ez fogja megtartani a csibék fejét.



A kihűlt, főtt burgonyát meghámozzuk, villával összetörjük és hozzáadjuk a túrót.


2,5 cm átmérőjű golyócskákat formázunk, kétoldalt belenyomunk 1-1 borsszemet, majd kisebb lapos répacsíkból csőrt formázunk. Ezt óvatosan rászúrjuk a fogvájóra.





4. Bundás tojás




Az alaptölteléket reszelt sajttal és tormával ízesítjük, kiskanál segítségével megtöltjük a hosszában kettévágott tojásokat úgy, hogy a teljes felületét betakarjuk a töltelékkel. Bőven megszórjuk zsemlemorzsával, majd 1-2 kanál olvasztott vajat csurgatunk rá. Előmelegített sütőben, grillező programon 3 perc alatt megpirítjuk a tetejét.



Ötlet innen.

2010. március 18., csütörtök

Pan dulce, a mexikói édes zsömle



Még nem kóstoltam soha, de nagyon kíváncsi voltam az ízére. Találtam több receptet is, de leginkább ehhez ragaszkodtam, változtattam keveset az összetevőkön.

Az eredeti recept szerint a zsömlék tetején az a bizonyos máz különböző motívumokat kellene kimutasson, legtöbbször kagyló, spirál vagy rácsos mintázatot. Ez nálam elmaradt, sülés közben sajnos összeolvad a máz, azt gyanítom, hogy a tojás bűnbakk. Ha legközelebb készítem, kihagyom belőle.

Drágámnak leginkább lekvárral ízlett legjobban. Én csak úgy simán ettem, minden kávémhoz ezt társítom két napja...

Hozzávalók:

  • 50 ml langyos víz
  • 140 ml langyos tej
  • 7 g porélesztő
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • csipet só
  • 14 dkg cukor
  • 70 - 75 dkg kenyérliszt
  • 8 dkg olvasztott vaj

Tetejére:

  • 9 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1/2 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál kakaópor



A langyos tejhez adjuk a cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval lágy kalácstésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük.

Miután megkelt 4-be vágjuk, majd mindegyik negyedet újra negyedeljük, így kapunk 16 db darab tésztát, amiket zsömlévé formázunk.

Két sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk őket és letakarva újra megkelesztjük.

Én egy éjszakán át kelesztettem, mert úgy láttam, hogy nehezen kel a tészta (valszeg az élesztős dobozomat kellene újjal pótolni) nem volt türelmem kivárni amíg megkelt.



A mázat úgy készítettem, hogy az összetevőket mixerrel jól kikavartam, majd folpackba csomagolva rúddá formáztam és éjszakára hűtőbe tettem.



Másnap reggel a rudat elosztottam 16 darabra, lisztes kézzel golyókat formáztam belőlük, majd ellapítottam és ráhelyeztem egyenként a megkelt zsömlékre.

Kagylóformát metszettem rájuk egy kés élével, az alulmaradt részt bekentem olvasztott vajjal.



185 C fokon 20 perc alatt aranybarnára sültek. Finomak lettek, de addig nem nyugszom, amíg meg nem kóstolok egy eredetit is, hogy lássam milyennek kell lennie.

2010. március 13., szombat

Almás - fahéjas - diós kávésütemény


Mostanában ráálltam a kávésütemények készítésére, könnyen előkészíthetők, mutatósak, finomak. Kerestem egy almás receptet, mivel a hűtőben fonnyadozott néhány alma és erre esett a választásom. Igazából azért, mert tejföl is szerepelt a hozzávalók között és nemrég olvastam, hogy ettől a tészta lágy, habszerű lesz. Kipróbáltam, így van!




Hozzávalók:
  • 11 dkg/ 1 rúd vaj
  • 19 dkg/1 csésze cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg/ 1/2 csésze barna cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 20 dkg/ 2 csésze liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2,5 dl/ 1 csésze tejföl
  • 1/2 csésze durvára darált dió
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 közepes méretű alma - én 4 almát tettem bele

A vajat a cukorral habosra kevertem. Egyenként hozzáadtam a tojásokat, mindegyik után jól elkeverve a masszát, majd hozzáadtam a vaníliát.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót összeszitáljuk egy edényben.
Egy másik kisebb edényben összekeverjük a diót, barna cukrot és őrölt fahéjt.

A kikavart vajas masszához hozzákeverünk 2-3 evőkanálnyit a lisztes keverékből, majd ugyanennyi tejfölt. Ezt addig ismételjük felváltva, míg a tejföl is, a liszt is belekerül és egy lágy, krémszerű masszát kapunk.

Ennek felét egy kizsírozott (lehetőleg kapcsos) 30 cm átmérőjű tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk.


Rápakoljuk a meghámozott, kockára vagy vékonyra szeletelt almát,


megszórjuk a diós - fahéjas keverékkel,


rákanalazzuk a tészta másik felét, elsimítjuk,


majd ezt is megszórjuk a diós fahéjas keverék maradékával.




Mehet a 180 c/ 350 F fokra előmelegített sütőbe, kb. 45 percre. Tűpróbáig sütjük. A formában hagyjuk 20 percig, majd szeletelhető. Porcukorral megszórhatjuk. Langyosan vagy kihűlve fogyasszuk.

Nagyon finom, könnyű sütemény. Mi 1/3-át első nekiesésből eltüntettük.

2010. március 11., csütörtök

Megjelentünk!



Az utóbbi hetekben, mi 14-en ezen szorgoskodtunk... Az eredmény egy reményeink szerint havonta megjelenő ingyenes receptújság. A jelenlegi kiadvány elsősorban a Húsvét jegyében készült, körülbelül 4o recept található benne: előételek, főételek, sós és édes sütemények, praktikák és egyebek.



Bárki megrendelheti itt, amint regisztrál és kéri az újságot (törvény értelmében csak azoknak küldhető ki, akik kérik ezt).

Fontos, hogy olyan e-mail cimetek legyen, amely a 1o MB nagyságú levelet el tudja fogadni.



Frissités:
A
z újság letölthető! Regisztráció és belépés után a főoldalon megtalálható!!!



Fogadjátok szeretettel!

Reméljük, hasznosnak találjátok és örömötök lesz benne!

Ízelítőül egyik finomság, amivel készültem:




Vörös tonhal steak


Nemrégiben a Drágám 3 féle hallal állított haza. Hozott vörös tonhal steak-et, angolnát és tengeri sügért. Én, aki soha nem készítettem halat, kissé félve álltam a feladathoz, de amint utánaolvastam, rájöttem, hogy nem olyan nagy dolog, mint gondoltam.

Például a tonhalat csak sózni, borsozni kell, majd 2-3 perc alatt mindkét oldalát kevés olivaolajon megsütni. Így készült ez a fenti képen látható steak is. Krumplipürével, savanyúsággal tálaltam. Fantasztikusan finom!

A többi halról később írok...
Recept innen .

2010. március 7., vasárnap

Tortám


Szombat este néhány kedves barátunk meglátogatott, egyúttal megünnepeltük a szülinapomat is. Gyors tortát készítettem, recept sajnos nincs, mert nem volt időm a dolgokat kimérni és igazából menet közben alakult a torta olyanná amilyen lett.

Inspirációként ezt a receptet használtam, nálam viszont 3 féle piskótából állt a torta: alsó kakaós, középső kávés, legfelső natúr, mindhárom esetben 3 tojásból. A krémhez azt használtam fel ami éppen volt itthon: kb. 20 dkg túró, 1 csomag krémsajt, kb. 2 dl tejszínből hab, 2 ek porcukor, 1/2 csomag zselatinpor, mazsola, csokireszelék, vanília, citromhéj. Szóval volt ebben minden :) És nagyon finom lett!!!

A tetején olvasztott fehér csoki, kakaóval meghintve. Az oldalán a Kiskuktánál látható videó alapján készült csokigallér, fehér csokoládé és tejcsokoládé kombinációjaként. Első próbálkozás, van még bőven tanulnivaló, remélem a legközelebbi sikeresebb lesz.

Lényeg, hogy szép este volt, jó volt együtt lenni!



Sajnos jobb képekre nem jutott idő... :(

2010. március 3., szerda

Szülinapi torta

Anyukám ezzel a tortával lepett meg - fényképen keresztül. Ezt a remekművet készítette két unokahúgomnak, akik nemrég ünnepelték születésnapjukat, valamint nekem és kedves férjemnek, aki szintén hamarosan szülinapos lesz.





Elmondhatom, hogy ilyen szép szülinapi tortám még soha nem volt!!! Ennél eredetibbet nem is tervezhetett volna. Hogy miért mondom ezt? Nézzétek meg az alábbi képeket! Ez is az Ő keze munkája.

Bár ennél sokkal szebb munkái is vannak itt nálam, hirtelen ezeket vettem elő, hogy érzékeltessem a lényeget...





Ahogy Anyut ismerem, szerintem szabad kézzel, bármiféle sablon nélkül készült a díszités a tortán. Ráadásul első próbálkozása a fondanttal, pillecukorból, amit innen küldtem neki.
Köszönöm, köszönjük szépen Anyu! Áldja meg a Jó Isten továbbra is mindkét kezedet!

u.i. Pár perc múlva 37 leszek, hűha!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP