2010. március 26., péntek

Töltött tojás variációk



Pontosabban, 4 féle. Többen közületek már valószínűleg látták a Kifőztük magazin 1. számában, viszont ha valaki - kedves rokonaim, barátaim, ismerőseim közül - még nem töltötte le az ingyenes újságot, akkor javasolom, hogy most tegye meg, mert fantasztikus recept- ötleteket talál a húsvéti asztal megterítéséhez. Igen, itt a kémeriekre is gondolok sok-sok szeretettel! :)

Még egy újdonság az újsággal kapcsolatosan: blogonként fórumozni lehet. Ha lennének kérdések a megjelenő receptekkel kapcsolatosan, akkor ne várjatok, amíg itt a blogon megjelenik a recept, hanem azonnal kérdezzetek rá a megfelelő blog írójánál.

Nos, akkor jöjjenek a receptek:


1. Töltött tojás, alapelkészítés (6-8 tojásból)

A meghámozott, főtt tojásokat félbevágjuk, majd a tojássárgákat eltávolítjuk és egy edényben habosra kavarjuk a következő hozzávalókkal:

1 tk mustár
1 ek tejföl
4 dkg vaj/margarin
só, bors,
apróra vágott petrezselyemzöld

A tölteléket habzsákba kanalazhatjuk, így tölthetjük meg a félbevágott tojásokat. Tetszés szerint dekorálhatjuk paradicsommal, paprikával, zöldhagymával vagy egyéb zöldséggel.

Ezt a tölteléket variálhatjuk reszelt sajttal, ropogósra kisült és apróra zúzott bacon szalonnával, illetve tormával.



2. Kisbaglyok



Igazából nem is tudtam hogyan nevezzem el őket, mert sem csirkék, sem baglyok... Lényeg, hogy olyan kis aranyosak lettek.

Ezek dekorálásához szükségünk lesz 1 sárgarépára (talpak, csőr, taréj) és néhány szem töltött olajbogyóra. A sárgarépából 3-4 mm vastag szeleteket vágunk, majd éles késsel bevagdaljuk, így alakítjuk ki a talpakat, amire később ráhelyezzük a megtöltött tojásokat.


A tojások alsó, szélesebb részéből levágunk egy keveset, csak annyit, hogy egyenesen megálljon a „talpán” a tojás. A felső, keskenyebb részéből levágunk 2 cm-t ebből lesz a kalap.


Kiskanállal vagy késsel óvatosan kikaparjuk a tojások sárgáját, ebből elkészítjük az alaptölteléket, reszelt sajttal ízesíthetjük. Habzsákba kanalazzuk a krémet, ezzel megtöltjük a tojásokat, a tetejére bőven teszünk még 1 cm vastagon a krémből, hogy ráragaszthassuk a kalapokat.

Az olajbogyóból vágott 3mm vastag szeletekből alakítjuk ki a szemeket, ezeket ráragasztjuk az alap és a kalap közötti krémes részre, majd répából készítünk csőrt, ezt beillesztjük a két olajbogyó karika közé.

Sárgarépából taréjt vághatunk, amit a kalapon ejtett kis vágásba illesztünk, vagy petrezselyemzölddel díszíthetjük.

Ötlet innen.


3. Csibék


Ennél a variánsnál szükségünk lesz egy kisebb, héjában főtt burgonyára, 1 ek áttört túróra, pár szem egész borsra és kevés sárgarépára.
A tojásokat hosszában félbevágjuk, a sárgájából elkészítjük az alaptölteléket, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett, kihűlt és teljesen apróra zúzott bacon szalonnát.

Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tojásokat, majd a vágott részével lefele egy tálcára borítjuk, amibe előzőleg tartármártást kanalaztunk. A tojásokba félbetört fogvájót szúrunk, ez fogja megtartani a csibék fejét.



A kihűlt, főtt burgonyát meghámozzuk, villával összetörjük és hozzáadjuk a túrót.


2,5 cm átmérőjű golyócskákat formázunk, kétoldalt belenyomunk 1-1 borsszemet, majd kisebb lapos répacsíkból csőrt formázunk. Ezt óvatosan rászúrjuk a fogvájóra.





4. Bundás tojás




Az alaptölteléket reszelt sajttal és tormával ízesítjük, kiskanál segítségével megtöltjük a hosszában kettévágott tojásokat úgy, hogy a teljes felületét betakarjuk a töltelékkel. Bőven megszórjuk zsemlemorzsával, majd 1-2 kanál olvasztott vajat csurgatunk rá. Előmelegített sütőben, grillező programon 3 perc alatt megpirítjuk a tetejét.



Ötlet innen.

8 megjegyzés:

egycsipet

Itt vannak a kis kedvenceim! Annyira jól néznek ki! :))))

Bianka

Már az újságban is codálattal néztem :)

Anna

Én is láttam már hogy mit főztél ki... De azért megmondom itt is, hogy nagyon szép és ötletes. Csibéket már készítettem én is, de baglyokat még nem. Következik...

Liza

Nekem is nagyon tetszenek, nagyon mutatósak!

pitypang

Imádom a kisbaglyokat :)
nekem olyan,mintha motoros szemüvegben lenne,punk séróval,egyszerűen imádom!!!!már az újságban is tetszett!! :)
nagyon ügyes vagy!!!!!!és türelmes :)

Phoebe

Hat ezek nagyon otletesek!Majd a lanyom szulinapjan az apronepnek megcsinalom, tuti nagy lesz a siker!

Jade

Koszonom szepen!

Andi, megmosolyogtattal! Nagyon jo hasonlat! :)

szepyke

Imádom ezt a csapatot!:)
És a baglyok tényleg hatalmasak!:)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP