2010. április 21., szerda

Kardamomos - fahéjas csigák



Az elmúlt hetek valamelyikében bukkantam erre a receptre Makkakonyhában, nagyon megtetszett. Kardamom nem volt itthon, mert eddig soha nem használtam, így elmentem vásárolni és akkor tudtam meg, hogy kétféle is létezik: fekete és zöld. A feketéből vettem, mert a zöldnek kb. 1o-szeres ára volt...

Remélem, hogy ezekről a bizonyos kis bogyókról szól a cím:



Meg kell jegyeznem, hogy rendkívül finom lett a csiga. Bár felhasználtam a maradék darált mandulát és aszalt ribizlit a töltelékhez, úgy gondolom, hogy nem rontott az ízén. Máskor is biztosan elkészítem!


Hozzávalók:

  • 6o dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1o dkg porcukor
  • 1 tasak porélesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 tk őrölt kardamom

Töltelékhez:

  • 2 ek őrölt fahéj
  • 6 ek porcukor
  • 2 ek durvára darált mandula vagy dió
  • 2 ek aszalt ribizli

Ezenkívül: vaj a kenéshez, porcukor a hintéshez.



A lisztet a kelesztőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt és őrölt kardamomot. A közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a langyos tejet, olvasztott vajat, beleütjük a tojást. Rugalmas, sima tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.

4 részre osztjuk, egyenként vékonyra nyújtjuk (téglalap alakúra), megkenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk a töltelékkel. Szorosan felcsavarjuk, mint a bejglit és trapéz alakú szeletekre vágjuk. A szélesebb részével alul a tepsire rakosgatjuk. 2o percig pihentetjük, közben bemelegítjük a sütőt 18o C/ 35o F fokra.

Kb. 2o perc alatt aranyszínűre sütjük, még melegen meghintjük porcukorral.



Makka, köszönöm szépen a receptet!

9 megjegyzés:

L.Krisztina

Még sosem próbáltam a kardamomt kíváncsi vagyok már az ízére. Te őrölted meg? vagy lehet őröltet is kapni? Nagyon guszták lettek !

Makka

Nagyon szívesen! Tetszik nagyon, ahogy felturbóztad.:)

Elnézést, hogy belekotyogok, Krisztina, érdemes egészben venni a kardamomot. Lehet kapni csak a magokat is a hüvelye nélkül, érdemes a felhasználás előtt közvetlenül porrá törni mozsárban, felejthetetlen aromája és illata van.

Bianka

Fenségesen néznek kis. Most szívesen megkotolnék egy csigát ;)

starfi

én már több hónapja keresek barna kardamomot, persze egyszer sem kaptam... én nagyon szeretem mindenesetre, sokmindent befűszerezek vele.

Kata

Judith, már megint nagyon szépet sütöttél, biztosan finom is volt, engem meggyőztél:) Ráadásul a változtatások is kedvemre valóak.

(Starfokker, szerintem végveszélyben csomagküldősben az Ázsiából meg tudod rendelni...)

mandy tarragon

Nagyon szépek lettek :)

Jade

Krisztina, Koszi! En oroltem meg nehany szemet belole. Maradt rostos darab benne, a hejabol, ezert atszitaltam, abbol hasznaltam a tesztaba. Eros illata, aromaja van, amibol sokat veszit, ha orolve taroljak, eppen most olvastam utana, de ezt Makka is megjegyezte.

Makka, koszi az infot! Bar most utolag olvastam utana, igy kisse eso utan koponyeg dolog lett. Legkozelebb csak a magjait orolom meg, kivancsi vagyok, lesz-e kulonbseg. De megnyugodtam, nem csinaltam hulyeseget azzal, hogy huvelyestul hasznaltam. ;)
Amugy van meg nehany recepted, amit szeretnek kiprobalni, ugyhogy jovok meg Hozzad!

Bianka, szivesen megkinalnalak!

Starfokker, udv itt nalam! Ha ket honapon belul nem talalsz, szivesen viszek neked, ha irsz egy cimet, postazom Bp-rol.

Kata, koszonom! Kedves vagy, mint mindig! :)

Mandy, koszonom szepen Neked is!

Makka

Judith, az az igazság, hogyha csak úgy használom a kardamomot, hogy egészben belefőzöm valamibe, akkor én utána le szoktam öblíteni, kiszárítom és a magját felhasználom később. Ahhoz túlságosan nemesnek tartom, hogy csak úgy kidobáljam.

Köszönöm, örülök, ha olyat találsz, ami elnyeri a tetszésedet.:)

szepyke

Még nem csináltam semmit kardamommal... Itt az ideje.. Ezek meseszépek lettek!:)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP