2010. április 23., péntek

Sárgaborsó krémleves zöldséggel, bacon szalonnával


Annak ellenére, hogy ez egy téli jellegű leves, ezt kívántam meg egyik este, ugyanis újra elkapott egy erős torokfájás, ilyenkor pedig valami jó meleg, krémes állagú étel esik a legjobban.

Sokszor ettük Drágámmal egyik kedvenc helyünkön, ahova - többnyire télen - be-beültünk egy tányér forró levessel felmelegíteni a kis lelkünket, jól elbeszélgetni közben, aztán hazaindulni a korán sötétedő estéken. Ezenkívül azért is kedvelem még azt a bizonyos helyet, mert nagyon finom, friss zsömlét adnak a levesekhez és mintegy desszertként, csak úgy, odacsomagolnak egy gyümölcsöt is: hol egy gyönyörű almát, hol egy banánt.

Visszatérve a leveshez: még soha nem készítettem, így utánanéztem több receptnek, hátha sikerül valamelyest eltalálni azt a bizonyos ízvilágot. Több receptből áll össze az alábbi, inkább többé, mint kevésbé sikerült, ezért beírom.




Hozzávalók:

  • 45 dkg sárgaborsó (split pea)- én vegyesen tettem zöldet és sárgát
  • 1 hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 2-3 vékony szelet bacon szalonna
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 petrezselyem gyökér
  • 2 kisebb vagy 1 nagy krumpli
  • 1/2 tk majoránna
  • 1 tk petrezselyemzöld
  • 4 angol zeller szár
  • só, bors
  • 1 l zöldség alaplé



A borsót átválogatjuk, hideg vízzel átmossuk.



Az apróra vágott hagymát, még apróbb baconszalonnát és zúzott fokhagymát kevés olajon megpirítjuk. A szalonna zsírosabb részét külön edényben zsírjára pirítjuk, később hozzáadjuk a hagymás keverékhez. Felengedjük a zöldség alaplével és 1,5 l vízzel. Beletesszük a sárgaborsót, majd 1,5- 2 órán át főzzük, amíg a borsó megpuhul.



Közben megpucoljuk a zöldségeket, apró kockára vágjuk. Amikor puha a borsó, hozzáadjuk a zöldségeket, fűszerezzük és tovább főzzük, amíg ezek is megpuhulnak. Ha a víz közben nagyon elfő, forralt vízzel pótoljuk.



Tejföllel vagy tejszínnel, illetve pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Nagyon finom!

6 megjegyzés:

Thrini

Szia Judith!
Remélem már jobban vagy!

Tavasz ide vagy oda, én is megkívántam valamelyik nap a sárgaborsót. Meg is főztem. :)

Nagyon szép a tálkád!

Jade

Koszi Thrini, kedves vagy! Valamicsket mar jobban vagyok, remelem 1-2 nap mulva egesz jol leszek.

Szoval nem csak en vagyok ilyen szezon-kivuli :) Neha kifejezetten jolesik 1-2 oszi-teli kajat kesziteni ilyenkor.

Ottis

Nagyon guszta, éppen az elmúlt hetekben tűnödtem azon, hogy hasonló levest kellene kipróbálnom!Most megerősítést kaptam!

Gyógyulást neked!

egycsipet

Te is betegecskén? :(( Jobbulást!

Nagyon finom lehet a levesed, ki fogom próbálni, én csak főzeléknek szoktam a sárgaborsót elkészíteni és ideje már újítani. :)

Anna

Jobbulást!

Úgy nézem Magyarországon sem olcsó az ostyasütő...
http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.ontottvasedeny.hu/catalog/files/products/0012_m.jpg&imgrefurl=http://www.ontottvasedeny.hu/catalog/termekek.php%3Fp%3DproductsList%26iPage%3D4&usg=__jys4s7nDohlb5lDh1HgY8_0XRKU=&h=240&w=160&sz=4&hl=ro&start=4&sig2=Jy3o_GRYxt-Gq4fmip5Etg&um=1&itbs=1&tbnid=UTijJ8FNWT1rbM:&tbnh=110&tbnw=73&prev=/images%3Fq%3Dostyas%25C3%25BCt%25C5%2591%26um%3D1%26hl%3Dro%26sa%3DX%26tbs%3Disch:1&ei=TDfTS46cCaTWmwO-5uinDw

Bianka

Jobbulást

A leves, meg nagyon guszta

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP