2010. május 13., csütörtök

Kelkáposztafőzelék



Drágám már többször említette mostanában, ha rákérdeztem, hogy mit enne: kelkáposzta főzeléket. Bevallom, soha nem ettem, vagy ha ettem volna, nem emlékszem rá. Azért tűnt nehéznek az elkészítése, mert nem tudtam milyennek kell lennie sem ízre, sem kinézetre. Aztán Drágám étel-leírása alapján kerestem egy receptet, nekiveselkedtem és nagy örömömre mindkettőnknek ízlett. Már tudom, hogy egyik kedvenc főzelék nálunk.

A receptet az egyik kedvenc szakácskönyvemből vettem, eddig minden receptje bevált. Gergely Éva: Erdélyi ízek c. könyvéről van szó, amit ahányszor kézbeveszek, örömmel tekintek drága nővérem kézírására az első oldalon, akitől karácsonyi ajándékként kaptam a könyvet immáron 6 éve.

Hozzávalók:

  • 1 kg kelkáposzta
  • 4 nagy burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy kanál liszt
  • 2 ek olaj
  • só, bors
  • pirospaprika
  • 1 tk köménymag
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a káposztát kettévágjuk, torzsáját kidobjuk, a vastagabb erezeteket a levelekről eltávolítjuk. A darabokra vágott káposztaleveleket leforrázzuk, állni hagyjuk néhány percig, majd alaposan leöblítjük. Leszűrjük és annyi sós vízbe tesszük, amennyi szűken ellepi. Hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott burgonyát, köménymagot, apróra zúzott fokhagymát, sót és puhára főzzük.

Piros, paprikás rántással berántjuk, kevés borssal ízesítjük, tejföllel tálaljuk.



12 megjegyzés:

Bianka

Nagyon guszta. Szeretjük, de jó ötletet attál, úgy is rég ettük már

Gál Edith

Juditkam, orulok de nagyon!!!
Nagyon guszta!! :)
Pussz nektek.

egycsipet

Mmm, fincsi lehet! Még sohasem készítettem, beérem azzal, ha anyu főz és hoz nekem, pedig amennyire szeretem, az mindig kevésnek bizonyul. :))

Dia

Kelkáposzta főzelék bármikor jöhet!

Ottis

Én is nagyon szeretem és rég is készítettem már, de jó hogy eszembe juttatad!

Jade

:) Orulok, hogy tetszik nektek!

Katina

tegnap főztem finom új töltött káposztát ezen útmutatások alapján:)nagyon finom lett, csak lazáztam, és nem vágtam össze, csak tépkedtem, aminek sok-sok kis egybemaradt erecske lett a végeredménye... de zsenge káposztánál nemgond szerencsére.

Katina

beszélek itt hülyeséget, dehogy töltött káposztát, kelkáposztafőzeléket.
holakávém???

Jade

Katina, nagyon orulok, hogy bevalt ez a recept. Te mar ettel kelkaposzta fozeleket korabban? Csak azert kerdezem, hogy ez hasonlit-e arra?

Katina

Igen, ettem és hasonlított, jó kis recept ez:)
Bár felénk a "plutyka" az elterjedt (Vas, Zala felé), ez kicsit levesesebb és fokhagymásabb. Majd akarok erről is szerezni egy jó receptet (nem a netről)

Kiskukta

Még én sem csináltam, de ma rámtőrt, hogy kelkáposztafőzeléket akarok enni, így ezt késíztettem el ebédre, az általad leírt reci alapján, nagyon fincsi lett, köszi!

Jade

Katina, nagyon orulok!

Kiskukta, ugy orulok, hogy nalatok is bevalt! En koszonom!!!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP