2010. június 14., hétfő

Epres - túrós gombóc



Bár van már egy ehhez hasonló bejegyzés ezen a blogon és valószínű, hogy sokak számára nem mondok semmi újat, mégis meg kell örökítenem ezt a receptet, olyan finom volt...

Hozzávalók:

  • 5o dkg tehéntúró
  • 15 dkg búzadara
  • 5 dkg cukor
  • kis só
  • 2 tojás
  • pirított zsemlemorzsa
  • eper

A túrót simára keverjük a tojássárgákkal, sóval, cukorral, búzadarával és 3-4 órát pihentetjük. Ezután összevegyítjük a keményre vert tojáshabbal.

A megmosott eperszemeket bevonjuk a tésztával, vizes kézzel gombócokat formázva.

Lobogó sós vízben addig főzzük, amíg a gombócok a víz felszínére jönnek plusz 1 perc. Érdemes egy főzőkanállal alányúlni, különben odaragadnak az edény aljához.



Pirított zsemlemorzsába forgatjuk, cukorral, tejföllel vagy friss gyümölcsöntettel tálaljuk.

Forrás: Gergely Éva, Erdélyi ízek c. könyve




10 megjegyzés:

Gál Edith

Gyönyörűek!!!

egycsipet

Nagyon guszta gombócok! Túrógombócot még nem töltöttem, de most felcsigáztál.. :))

Katina

jajj, de nagyon szépek.
De mi az a zsemleforzsa? Magyarországon is van? XD (jó kis szót találtál ki:D)

H. Mária

Nem is gondoltam soha, hogy a gombócot eperrel lehet tölteni. Nagyon jól néz ki. :) :)

Bianka

Isteni ötlet. Ki fogom próbálni

Ottis

Nagyon szeretem!Szépek lettek nagyon!Én is sokat használom Gergely Éva könyvét, majdnem mindig .-)

Raindrop

Nagy kedvencem, sokat szoktam készíteni.
A fotóid csodálatosak, egytől egyig. :)

Jade

Editkem, koszi!

Csipet, erdemes kiprobalnod! Csak fokozza az amugy is finom gombocot!

Katina, koszi! :) Azonnal javitottam!

Maria, nekem is nagyon tetszett az otlet, mikor legeloszor lattam. Nem csalodtunk!

Bianka, remelem nalatok is izleni fog!

Ottis, koszi! Ez a konyv talan az, amelyik leggyakrabban kerul a kezembe. Tenyleg olyan erdelyi stilusu minden kaja benne...

Raindrop, Toled hallani ezt a dicseretet, oriasi megtiszteltetes! Nagyon koszonom!

egy pici

Nagyon guszta imádom a túró gombócot,de így még nem próbáltam,nagyon finom lehet.

Jade

Egy pici, probaldd ki! Szerintem a gyumolcs toltelek csak fokozza az izeket!
Koszi a kedves hozzaszolast!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP