2010. augusztus 12., csütörtök

Paris Brest, a képviselőfánk- koszorú


Nagy örömünkre itt még mindig tart az eperszezon, sőt, igazából most olcsóbb az eper, mint a korábbi hónapokban (ha jól emlékszem, Mexikóból hozzák). Már tavaly óta terveztem ennek a sütinek az elkészítését, amióta először megpillantottam a képet egyik kedvenc szakácskönyvben, de halogattam, mert úgy gondoltam, hogy nagyon bonyolult az elkészítése. Képviselőfánkot már régen sütöttem, ideje volt ezt is kipróbálnom, és éppen kapóra jött egyik kedves barátnőm szülinapja.

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 dkg vaj
  • 9 dkg jó minőségű liszt
  • 3 egész tojás
Krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg porcukor
  • 2 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2,5 dl tejszín
  • 25 dkg eper
Csokoládéöntethez:
  • 12 dkg csokoládé
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek tejszín
A sütőt előmelegítjük 210 C/415 F fokra. Egy sütőpapírra 23 cm átmérőjű kört rajzolunk, megfordítjuk a lapot és kizsírozott sütőlemezre tesszük (így később nem csúszik ide-oda a sütőpapír).

A vajat 1,8 dl vízzel felforraljuk, a lisztet hozzáadjuk és fakanállal csomómentesre keverjük. Amikor a tészta elválik az edény falától, levesszük a tűzről és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Ebből a masszából evőkanálnyi adagokat halmozunk a sütőlapra úgy, hogy a tésztahalmok érintsék egymást.



25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Ekkor a sütőben elzárjuk a tüzet és hagyjuk, hogy a tészta a sütőben hűljön/ száradjon ki.

A krémhez a tojások sárgáját, a cukrot és a lisztet összekeverjük, amíg világos krémet nem kapunk. A tejet felforrósítjuk és lassanként adagolva, folytonosan kevergetve, hozzákeverjük a krémhez. Közepes tűzön tovább kevergetve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, innentől számolva még 2 percig főzzük, keverve. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vaníliát. Áttesszük egy kisebb edénybe, folpackot simítunk a tetejére, hogy ne bőrösödjön be.

A mázhoz vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét és a vajat a tejszínnel együtt. Simára kavarjuk, majd kissé hűtjük.

Felverjük a tejszínt, lazán beleforgatjuk a kihűtött főzött krémbe.



Ezután összeállítjuk a süteményt: vízszintesen félbevágjuk a koszorút, kivesszük a belsejéből a tészta maradékot.



Megtöltjük a krém felével, eperszeletekkel kirakjuk, majd rásimítjuk a krém másik felét (könyv szerint). Én figyelmetlenségem miatt egy réteg krémet tettem rá, majd teleraktam eperszeletekkel.



Rátesszük a tészta felső részét,


és bevonjuk a mázzal, majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni, valamint dermedni. Iszonyatosan finom tud lenni!





26 megjegyzés:

4Gyerek

Gondolom más gyümölccsel is bejön (ami persze most kapható), bár kétségtelen eperrel igazán mutatós.

Ms. Poppy

Ezt a receptet én is mindig csak nézegetem az egyik receptkönyvemben. Nekem először még az égetett tészta készítését kellene elsajátítanom, hogy bele merjek vágni. Mindenesetre ez a posztod adott egy jó nagy löketet előre, mert gyönyörű lett, és szinte érzem is az ízét a számban.
Az eper miatt meg irigykedem, nálunk már rég leérett.:(

Edó

Jesszus Mária,ez kész merénylet!!!Nagyon guszta,hu de beleharapnek:)

Kiskukta

Iszonyatosan jól is néz ki!

Bianka

Ez valami fenséges ötlet és micsoda látvány, nem bírok magammal :)))

Marilla

Ez olyan jól néz ki és olyan ennivalóan szépek a képek a koszorúról hogy meg kell csinálnom .

Abigél

Azt hiszem megint megpróbálom a fánkot,eddig nem mindig sikerült.Lehet hogy hamar kivettem a sütőböl?Milyen gyümölcsel lehetne felcserélni?Köszi a válaszokat:))

Dia

De szép!!!

Belly

Én is csak nézegettem,mert nincs hozzá nagy bátorságom,bár kétségkívűl isteni lehet.

egycsipet

Hűűűha!
Minden elismerésem, csodás lett!

Tündér

Nagyon guszta!(Én is már régóta tarvezgetem az elkészítését, de úgy látszik, még várat magára:)

Piroska

Viszem a receptet. Koszi.

Moha

Gyönyörű lett! Bármilyen gyümölcs jó hozzá szerintem, kipróbálom én is.

Jade

Köszönöm Mindenkinek!
Ha bárki szeretné kipróbálni és van kedve hozzá, próbálja meg csillagcsővel ellátott habzsákkal nyomni a tésztát a sütőpapírra, biztosan szebb lesz a végeredmény!

4gyerek, Abigél, szerintem ízlés szerint variálható bármilyen gyümölccsel. Valóban fontos, hogy a sütőben száradjon ki, ropogósabb lesz a tészta.

Ms. Poppy, Tündér, nem kell félni a tészta készítésétől! Sokkal hamarabb elkészül, mint bármilyen más sötemény tésztája. Egyik szakácskönyvem szerint az ilyenfajta tészta titka a jó minőségű lisztben áll. Ezen múlik vagy bukik a siker.

Edó, Kiskukta, Bianka, Dia, Belly, örülök, hogy tetszik! Próbáljátok ki! Sokkal egyszerűbb, mint gondolnátok!

Marilla, Piroska, Moha, sok sikert! Biztosan szép lesz a tietek is!

Jade

Csipet, Neked is köszönöm!!!

Gizi

Gyönyörűséges!!! Már hallottam róla, de még nem mertem nekifogni. A tied eszméletlen jól néz ki.:)

Borbás Ági

Köszönöm a nagyszerű ötletet, amit valamelyik barátunk szülinapjára biztosan elkészítek. Sosem terveztem volna képviselőfánk gyártását, ha ezt nálad nem olvasom és nézegetem végig, mert idáig túl macerás sütinek tartottam. Köszönöm

Thrini

Nem szoktam égetett tésztát készíteni, valamiért tartok tőle.
Csodásan néz ki a koszorú és nagyon ötletes!!!

Borzási Márta

Gratula! Szavak nélkül maradtam!

Ottis

Nagyon jól néz ki, nagyon szeretem az égetett tésztát. Én is hasonlóra készülök holnap, csak sajtos változatot szeretnék!

Kata

Nekem is lesz a télen szülinapom:)

Jade

Köszönöm szépen!

Kata, ha közelebb lennél, szívesen elkészíteném Neked. De ha erre járnál, megoldódna a távolság probléma :)

.

Nekem is nagyonn tetszik.

Jade

Krisztina, koszi! Probald ki Te is!

Szemi

Ez valami gyönyörűséges!

Most épp sütirecept után kutatok, és ez nagyon megfogott. Viszont olyan kéne, amit ma megcsinállok, és holnap lesz szállítva. Szerinted érdemes így megsütni, nem vizesedik meg a tésztája? Vagy inkább friss fogyasztásra ajánlod?

Jade

Szemiramisz,
Ugy a legfinomabb, ha frissen fogy el, mert akkor meg ropogos a tesztaja, masnapra kisse megpuhul. Ha megis szeretned elkeszitni, azt ajanlanam, hogy szallitas elott toltsd meg a tesztat, kb 3-4 oraval fogyasztas elott. Ugy is finom lesz.
Remelem sikerul!
pussz,
judit

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP