2010. szeptember 6., hétfő

Kunafa-féleség



Elra-nál láttam egy bejegyzést, melyben a metélt réteslapok egyik felhasználási módjáról olvastam. Nagyon tetszett és már akkor elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. Nálunk nagy sikere van a tepsis túrós rétesnek, éppen ezért ezt a desszertet készítettem el kevés változtatással.

Míg a kunafa eredeti receptje úgy szól, hogy két vastagabb metélt rétestészta közé kerül a túrótöltelék, én úgy készítettem, mint a fentebb említett túrós rétest, viszont a tetejére utolsó rétegként a cérnametélt került réteslap helyett. Miután megsült, nagyon száraznak tűnt a borzas rész, ezért megcsurgattam az eredeti receptben szereplő cukorszirup felével. Ezt rózsavízzel kellett volna ízesítenem, ennek hiányában mandulakivonattal pótoltam, majd megszórtam pisztáciával és kevés porcukorral. Nagyon finom lett!


Hozzávalók:

  • 45 dkg túró
  • 25 dkg ricotta
  • 1 tk reszelt citromhéj - lehet narancs is
  • 4-6 k cukor - ízlés szerint
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 2 dl tej
  • 7-8 dkg olvasztott vaj
  • fél csomag rétes tészta - 10 lap
  • 1/3 csomag cérnametélt rétestészta

Sziruphoz:

  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek rózsavíz vagy 1/2 teáskanál mandulakivonat

A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra. Kivajazunk egy kisebb méretű tepsit (25x 40).
A túrót, a ricottát, a tojásokat, a citromhéjat, a sót és a vaníliakivonatot összekavarjuk, majd ízlés szerint adagoljuk a cukrot.
A tepsi aljába teszünk egy réteslapot, egyenletesen megkenjük vajjal, ráteszünk még egy lapot, ezt is megkenjük vajjal, majd a túrós keverék 1/4-ét elsimítjuk rajta. Letakarjuk újabb 2 megkent réteslappal, majd addig ismételjük, amíg elfogyott a túró is, legfelül pedig eloszlatjuk a metélttésztát. Kézzel kissé megnyomogatjuk.

Ha időközben fogytán a vajunk, hígítsuk fel a tejjel és ezzel kenjük meg a lapokat. Ekkor 8-10 helyen megszurkáljuk a tepsi aljáig egy fogvájóval, majd ráöntjük a maradék tejet.

40 percig sütjük, amíg a teteje meg nem pirul. Közben a szirup hozzávalóit összekeverjük egy lábasban, lassú tűzön szirupot főzünk belőle. Miután megsült a rétes, még melegen megcsurgatjuk a langyosra hűtött sziruppal. Megszórjuk pisztáciával és porcukorral.



Tipp: ha sziruposabban szeretjük, a szirup mennyiségét duplázhatjuk, ekkor hasonlóbb lesz a török baklavához.



Thanks Elra for the wonderful recipe! It turned out absolutely delicious!

8 megjegyzés:

Gál Edith

Csak ámulok és bámulok...És eeeelvagyok...És nyelek itt nagyokat... :)
FANTASZTIKUS!!!

Ami

Nagyon guszta! Kérek szépen belőle :)

Elif

Nagyon guszta lett! Erdélyben is készítetek Kunefét? Mi (már a törökök) Künefének hívjuk. Én is nagyon szeretem, de még nem álltam neki Kadayif tészta hiányában, ez amit ti metélt rétestésztának hívtok gondolom.

Ildy

De jól néz ki ez a kócos süti!:)

Ms. Poppy

Nagyon jól fest! Első olvasatra nekem is kicsit törökösnek hatott, de Elif megerősített benne. Persze ez mindegy is, nagyon jól mutat, és van némi vidámság benne, lehet, hogy a kócossága miatt.:)

Bianka

Csodásan néz ki, isteni

Kata

Már megint nagyon különlegeset hoztál, mint mindig!:)

trinity

Hmmmmm-már megint valami eszméletlen finomság!! Felkerült a listámra ez is!!!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP