2010. október 23., szombat

Almás kalapok


Ez a recept is a Kifőztük magazin 8. számában jelent meg. Nagyon dekoratív változata az almás pitének, melynek elkészítéséhez - főleg a dekoratív feladathoz - bátran kérhetjük a gyerekek segítségét. Ehhez hasonló módszerrel elképzelhető a különböző állatfigurák megformázása (pl. teknősök, macik, pókok).

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • csipet só
  • 24 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál víz

a töltelékhez:

  • 4 kemény alma
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2-3 evőkanál víz
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat

kenéshez: 1 tojás

A tésztához összekeverjük a lisztet, a sót és a porcukrot. Hozzáadjuk az apróra vágott vajat, elmorzsoljuk (vagy késes aprítóval morzsás állagúra keverjük). Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és hűtőben pihentetjük 20 percet.

Elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, apróra kockázzuk és egy lábasba tesszük a porcukorral, 2 evőkanál vízzel, a citromlével, a vaníliával és a fahéjjal. Alacsony lángon 5-10 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk az 1 evőkanál vízzel elkevert keményítőt, ezzel besűrítjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.


A tésztát lisztezett felületen 4 mm vastagságúra nyújtjuk, 10- illetve 12 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Evőkanálnyi tölteléket halmozunk mindegyik 10 cm-s kör közepére, a szélén maradt peremet megkenjük az enyhén felvert tojással.

Ezután ráteszünk egy 12 cm átmérőjű tésztalapot, a szélét körben megnyomkodjuk, mintegy összeragasztva a két lapot. A tészta lemaradt részeit újragyúrjuk, néhány percig hűtőbe tesszük. Újabb köröket szaggatunk, majd a maradékból virág, ill. levél alakú kiszúró vagy derelyevágó segítségével készíthetünk virágokat, szalagot, masnit. Ezekkel tetszés szerint dekorálhatjuk a kalapokat.



Néhány helyen fogvájóval megszurkáljuk a kalapok tetejét, majd megkenjük tojással (esetleg megszórjuk nagyobb szemcséjű kristálycukorral) és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.

Ötlet: Bron Marshall


16 megjegyzés:

Ildy

Nagyon csini kalapok!

Thrini

Olyan jópofák, és biztosan finomak is. Minden almás jöhet. :)

Elif

Szuperjó!

Raindrop

:DDD
Eszméletlen jók!
Szuper ajándék ötlet!

trinity

Óóóóóóóóóóóóóó......Neked mekkora türelmed van!!! Ezek a kalapok, nem szimpla kis kalapok, hanem amolyan igazi, elegáns, masnis-nőcis fejfedők! Csodás!!

Bianka

Eszméletlen jó, igazi álom

Abigél

Hát ez gyönyörűséges!!!!!!!!!!

Ottis

Az alkotásaid mindig gyönyörűek, ez is!!!

Juci

Le az összes kalapokkal!

Petra
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Petra

Összefolyt a nyál a számban!!! Eszméletlenül guszták!

Petra
http://csodaskaracsony.blogspot.com

Névtelen

Gyönyörűek a kalapok, megenni?, hát sajnálnám olyan szépek. Üdvözöllek Gizus (Nem vagyok névtelen, de ezt tudtam csak kiválasztani)

Borbala

Juditkam!
Ez mar tenyleg sok!!! Minden remenyem szetfoszlott, hogy valaha is meg tudjak fozni/sutni valamit, amit itt a szemem ele tarsz!
Mindenki tudja, hogy nagyon ugyes vagy a konhaban, de ez mar muveszet! Habar a varromuhelyben is muvesz voltal mindig, mit is csodalkozom.... Gratulalok! De azert megesz az irigyseg!

Gesztenye receptjei

Judith!
Csodás kalapokat sütöttél!

Merre vagy, régen jártál erre, ugye minden rendben?

Dia

Megáll az eszem! Csodás dolgokat készítesz!!!

Jade

Koszonom szepen Mindannyiotoknak!
Egyszer elkesziteni, csak egy kis turelmet igenyel, de semmi faxni nincs benne.

Borikam, draga vagy, mint mindig! Mint irtam fennebb, annyira egyszeru elkesziteni, hogy nem is gondolna az ember lanya. Te is fantasztikusan sutsz/fozol, ezt is mindenki tudja :)

Kedves Gesztenye, valoban ritkan jottem az utobbi idoben, eppen koltozes utan vagyunk, meg mindig pakolaszunk. amugy minden rendben, koszonom, hogy erre jartal!

Pussz Mindenkinek!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP