2010. november 11., csütörtök

Sütőpróba - almás pite



Közel egy hónapja nem posztoltam itt finomságokat, de örömmel mondhatom, ennek az az oka, hogy nagyobb lakásba költöztünk. Két hete többnyire egyebet sem csinálok, mint kipakolom amit egy hétig bepakoltam. Már kezd lassan minden a helyére kerülni, és mivel vendégeket vártunk, ideje volt kipróbálnom az új tűzhelyet is. Az új sütőm a korábbinak kb. duplája és nagyon jó, hogy egyszerre akár 2-3 dolog is sülhet benne, mert bőven elfér.

Almás pite legalább 3 féle van már a blogon, de van barackos és más gyümölcsös ízesítésű. Ennek a pitének a dekorációs ötletét a Living magazin e havi számának címlapjáról vettem.

Ez a következő recept szerint készült:

  • 15 dkg hideg vaj
  • 9 dkg zsír
  • 42 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 1,2 dl jeges víz

a töltelékhez:

  • 6 nagy alma
  • 1 ek citromlé
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 6 dkg barna cukor
  • 1,5 tk őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • 1-2 ek zsemlemorzsa

a kenéshez:

  • 1 tojás
  • 2 ek tejszín
  • 1 ek kristálycukor
  • 1/4 tk őrölt fahéj

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót. Összemorzsoljuk a darabokra vágott vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a vizet, összegyúrjuk, majd 2 egyenlő részre osztjuk. A 2 cipót kézzel lapos koronggá formázzuk, folpackba csomagoljuk, hűtőben pihentetjük legalább 1 órát (vagy éjszakát).

Az almákat meghámozzuk, magházat eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. Megszórjuk a töltelék többi hozzávalóival majd jól összekeverjük.

Egyik tésztakorongot lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a forma peremét legalább 2 centivel haladja meg. Megszórjuk az alját morzsával, a tészta szélét visszahajtjuk, majd rákanalazzuk a tölteléket.


A tészta másik részét is kinyújtjuk, levél formájú pogácsaszaggatóval kekszeket vágunk a tésztából. Kés segítségével erezetet nyomunk a levelekre.


Kissé egymásra helyezzük a leveleket,


amíg be nem fedjük a tölteléket.


Megkenjük a tojás és tejszín keverékével, megszórjuk a fahéjas cukorral és 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 15 percen keresztül. Ezután 180 fokra csökkentjük a hőfokot és további 40-45 percig sütjük, amíg aranybarna színt nem kap a pite felülete.



Melegen a legfinomabb, tejszínhabbal tálalva - mondaná a Férjem :)

14 megjegyzés:

Nelli

Szerecsendiót még nem tettem bele, jól hangzik ki fogom próbálni.
Aranyosak a levelek a tetején!
További jó pakolást kívánok Neked!:-)

Gál Edith

Nekem is tetszik!
Mehetek segiteni? :) Tudod...pakolászni!! :)

Anna

Már hiányoztál! Szép a pite.
Gratula a tágasabb lakáshoz.

Elif

Gratulálok az új lakáshoz és a sütőhöz! :) A pite is mennyeien néz ki!

Bianka

Gyönyörű
Csodás lehetett a költözés, sok munka de annál nagyobb öröm

GasztroRéka

Két hét alatt még soha nem sikerült kipakolnom, mondjuk rengeteg holmink van.:)
Sok sikert és gazdag élményeket kívánok az új konyhához és otthonhoz!
Engem már az almás kalapok is elbűvöltek, de ez is nagyon jól néz ki!
Esetleg egyszer lefényképezhetnéd a sütőt mert kíváncsi vagyok, hogy néz ki!:)

Dia

Átérzem a helyzeted, csak Én 2 hónapig voltam sütő nélkül.
Ez a sütid is guszta és gyönyörű, mint minden amit készítesz!

Ildy

Érezzétek jól magatokat az új lakásban, és készíts sok finomságot a szép nagy sütődben!:)
Nagyon jó lett az almásod!

Ottis

Gyönyörű alkotás ez is!Használd egészséggel az új konyhádat, a sütődet!!!

Szemi

Húha, hogy ez milyen gyönyörű lett!!

Hozzál még nekünk sok ilyen finomságot az új konyhádból! :))

Piroska

Az jo, ha 2 hetig pakoltad ki amit 1 hetig be, mert koltozes kozben megszaporodtak a dolgaid.:)
A suti nagyon jol nez ki. Ugyes vagy az uj konyhadban is, de a fok most se tudodm, hogy F, Vagy C??? Az en kedvemert megmondanad?? szep napot nektek.

Ildifolt

Nagyon finomnak hangzik és néz ki a pite, úgyhogy megyek és megsütöm. Valami hasonlóan finom almásat szerettem volna úgyis sütni. Köszönöm a receptet!
Gratulálok az új lakáshoz, érezzétek jó benne magatokat.

Jade

Koszonom szepen Mindannyiotoknak a nagyon kedves szavakat, kedvesek vagytok! Maris nagyon jol erezzuk magunkat az uj lakasban, remeljuk eutan is igy lesz!

Reka, hozok majd kepet a sutorol :)

Piroska, megjeloltem a fokot. :)

Puszi nektek!

Jade

Compot, ha erre jarsz, legyszi irj, hogy milyen lett! Koszike!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP