2010. május 21., péntek

Epres koszorú


Ez is egy olyan recept, ami első látásra megtetszett, itt. Variáltam a hozzávalókon, mert a megadott cukor mennyiséggel émelyítő lett volna.

Az eredeti recepttől eltérően kuglóf formában sütöttem. Sajnos nem volt elég az eper ahhoz, hogy a töltelékbe is jusson, ezért tejszínnel és darabos eperdzsemmel töltöttem meg. A pürésített eper rendkívül jó ízt ad a tejszínes - krémsajtos habnak, így már nem túl édes a sütemény, inkább a gyümölcs íze dominál.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 11 dkg vaj
  • 22 dkg cukor (33 dkg helyett)
  • 1 tk vanília kivonat
  • 3 tojás
  • 2,5 dl tej
A sütőt bekapcsoljuk 180 C/ 350 F fokra. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk.

A vajat a cukorral és vaníliával habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után jól eldolgozva a krémet. Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet. (Eredeti receptben 3,3 dl víz van megadva, de nekem az túl soknak tűnt, így az állagától függően öntöttem hozzá a tejet.)

Kizsírozott kuglóf formába (vagy kerek, 23 cm-s tortaformába) simítjuk a masszát és 35-40 percig, tűpróbáig sütjük.

Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vízszintesen két részre vágjuk.



A töltelékhez, ill. krémhez:
  • 11 dkg vaj
  • 15 dkg krémsajt vagy mascarpone (házi készítésű is megfelel)
  • 1/4 tk vanília kivonat
  • 1/8 tk mandula kivonat
  • 1,2 dl eperpüré
  • porcukor ízlés szerint
  • 1,5 dl tejszín
  • 5-6 szem eper vagy eperdzsem


A puha vajat, krémsajot és cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, mandula kivonatot és az eperpürét, majd a felvert tejszínt lazán belekeverjük. Néhány percre hűtőbe tesszük.



Ha teljesen kihűlt a piskóta, az alsó részét megkenjük egy réteg krémmel, rá eperszeleteket helyezünk, aztán rátesszük a piskóta felső részét és kívül teljesen bevonjuk a krémmel.



Eperszeletekkel, csokival díszítjük.




2010. május 17., hétfő

Tejfölös gombapaprikás nokedlivel - ünnepre


Bár ünnepi fogásnak korántsem nevezhető, MA ezzel várom haza Drágámat. Ünnepelni ugyebár úgy is lehet, ha nincs többnél többféle étel az asztalon - ami most kivételesen az időhiány miatt maradt el, de majd eljön annak is az ideje, bepótoljuk.

Szombatra nagy főzőcskézést, tortakészítést terveztem, de Drágám másra gondolt és egy olyan napot szerzett nekem, ami nekem százszor többet jelentett annál, mint amit én terveztem aznapra. Igazán méltó ünneplése volt a 2. házassági évfordulónknak.

És annak ellenére, hogy nagyon nagy késztetést érzek arra, hogy áradozzak Róla, csak annyit jegyzek meg, hogy nagyon hálás vagyok Istennek ezért a csodálatos emberért és az eddigi 2 boldog évért!


Ritkán szoktam érzelgős lenni ezen a blogon, ezért kérlek, nézzétek el nekem ma! :)



u.i. Kedves Kató és Sanyi - ha erre jártok, Nektek is Boldog évfordulót kívánunk!





2010. május 16., vasárnap

Áfonyás - ricottás szelet



Gyorsan elkészül és nagyon finom. A ricottás dobozban levő maradék hasznosítására kerestem a receptet, mindenképpen jó választás volt. Eredetileg vajzsírt kellett volna használnom, de a vajtól is tökéletesen finom lett.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • csipet só
  • 17 dkg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • 1,8 dl tej
  • 2 tojás
  • 1 tk vanília


Töltelék:

  • 15 dkg ricotta vagy édes tehéntúró
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 2 marék áfonya (friss vagy fagyasztott)


Morzsás rátét:

  • a félretett vajas morzsa
  • 7 dkg durvára darált dió
  • 6 dkg barna cukor
  • 1 tk őrölt fahéj


A lisztet, cukrot, sót egy edényben összekeverjük, hozzámorzsoljuk a vajat. Ebből félreteszünk egy csészényit (2,4 dl). A többihez hozzáadjuk a sütőport, tejet, tojásokat és vaníliát, egynemű masszává keverjük, majd egy 33 x 23 cm nagyságú zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük, elsimítjuk. Erre rászórjuk az áfonyaszemeket.


A töltelék többi hozzávalóit összekeverjük, majd rákanalazzuk az áfonyára, elsimítjuk.



A rátét alapanyagait is összekeverjük, majd rászórjuk a túrós krémre. 180 C /350 F fokra előmelegített sütőben 45 percig, tűpróbáig sütjük.




Langyosan szeleteljük, hűtőben tároljuk.

2010. május 13., csütörtök

Kelkáposztafőzelék



Drágám már többször említette mostanában, ha rákérdeztem, hogy mit enne: kelkáposzta főzeléket. Bevallom, soha nem ettem, vagy ha ettem volna, nem emlékszem rá. Azért tűnt nehéznek az elkészítése, mert nem tudtam milyennek kell lennie sem ízre, sem kinézetre. Aztán Drágám étel-leírása alapján kerestem egy receptet, nekiveselkedtem és nagy örömömre mindkettőnknek ízlett. Már tudom, hogy egyik kedvenc főzelék nálunk.

A receptet az egyik kedvenc szakácskönyvemből vettem, eddig minden receptje bevált. Gergely Éva: Erdélyi ízek c. könyvéről van szó, amit ahányszor kézbeveszek, örömmel tekintek drága nővérem kézírására az első oldalon, akitől karácsonyi ajándékként kaptam a könyvet immáron 6 éve.

Hozzávalók:

  • 1 kg kelkáposzta
  • 4 nagy burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy kanál liszt
  • 2 ek olaj
  • só, bors
  • pirospaprika
  • 1 tk köménymag
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a káposztát kettévágjuk, torzsáját kidobjuk, a vastagabb erezeteket a levelekről eltávolítjuk. A darabokra vágott káposztaleveleket leforrázzuk, állni hagyjuk néhány percig, majd alaposan leöblítjük. Leszűrjük és annyi sós vízbe tesszük, amennyi szűken ellepi. Hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott burgonyát, köménymagot, apróra zúzott fokhagymát, sót és puhára főzzük.

Piros, paprikás rántással berántjuk, kevés borssal ízesítjük, tejföllel tálaljuk.



2010. május 10., hétfő

Kifőztük 3. szám



Azok kedvéért, akik még nem találkoztak ezzel a kiadvánnyal, jelentem, megjelent a Kifőztük májusi száma is! Letölthető ugyanúgy, mint a korábbi számok.

Van benne sok-sok finomság, remélem ezt is élvezettel lapozgatjátok és találtok benne kedvetekre való recepteket! Én a következőkkel készültem:

egyik nagy kedvencünk, a savanykás zöldségleves, amelyet Drágám jenki csorbának nevez;


a másik a közkívánatra készült bagel, ami 6-7 különböző rátéttel készült: natúr, sajtos, köményes, hagymás, mákos, szezámmagos, mindenes, valamint az édes változat, a fahéjas- mazsolás bagel.

Jó főzést - sütést kívánok!

Meggyes - krémsajtos kávésütemény


Ez a sütemény a Kifőztük magazin 2. számában jelent meg. Van már ehhez hasonló itt a blogon, de ez sem maradhat ki, annyira finom.

Kitűnő vendégváró sütemény, mutatós, gyorsan elkészíthető, viszont a sütési idő hosszabb az átlag süteményekhez viszonyítva.


Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 14 dkg cukor
  • 18 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál mandula kivonat

Rátét:

  • 22,5 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 dl barackdzsem
  • 1,5 dl meggy befőtt
  • 0,5 dl szeletelt mandula


A lisztet és cukrot összekeverjük, majd a hideg, kockára vágott vajjal morzsás állagúra dolgozzuk. Ebből félreteszünk 1 csészényit (2,5 dl), majd a többihez hozzákeverjük a sütőport, szódabikarbónát, és sót. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, mandula kivonatot és tojást, jól összedolgozzuk. Egy 25 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, majd a tésztát nedves kanál segítségével ellapítjuk a tortaforma alján úgy, hogy a falán kb. 1 ujjnyival magasabb legyen.

A krémsajtot habosra keverjük a cukorral és tojással. Ezt a krémet belekanalazzuk a tésztában levő mélyedésbe, elsimítjuk.



Ha túl sűrű a barackdzsem, tegyük néhány másodpercre mikróba, majd kenjük egyenletesen a krémsajtra. A lecsurgatott meggyszemeket rárakjuk a dzsemes rétegre, majd a fennmaradt morzsás keveréket rászórjuk a sütemény teljes felületére. Ezután a közepére szórjuk a szeletelt mandulát.

Tipp: A gyümölcsbefőtt és dzsem tetszés szerint variálható, a mandula helyettesíthető dióval vagy kókuszreszelékkel.




180 fokos előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük, amíg a közepe a mozgatástól már alig remeg és a széle enyhén barnulni kezd. Tűpróbát végzünk, majd a sütőből kivéve 15 percig a formában, rácson hűtjük. Ezután levesszük a kapcsot, így hűtjük 1-1,5 órán át, mielőtt szeletelnénk.

Hűtőben tároljuk.

2010. május 5., szerda

Banános- zabpelyhes - kókuszos- áfonyás keksz



Újra megmaradt néhány túlérett banán, ezért kerestem egy olyan receptet, amibe felhasználhatom. Erre esett a választásom, mert a hozzávalók alapján jónak ígérkezett. Nem csalódtam, valóban nagyon finom, aromás kis aprósütik lettek. Ugyanúgy, mint a banánkenyér, szerintem gyakran visszaköszönő recept lesz nálunk.

Kissé változtattam a mértékeken, valamint barna cukrot, aszalt áfonyát (mazsola helyett) és teljes kiőrlésű lisztet használtam.

Hozzávalók:

  • 20 dkg barna cukor
  • 17 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 3 közepes érett banán
  • 22 dkg zabpehely
  • 12 dkg tk liszt
  • csipet só
  • 1/4 tk szódabikarbóna
  • 1/4 tk sütőpor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 1/2 csésze (125 ml) aszalt áfonya
  • 1/2 csésze (125 ml) kókuszreszelék
A vajat és cukrot mixerrel habosra keverjük, hozzáadjuk a villával összetört banánt, a tojást, összekeverjük. A száraz hozzávalókat egy edényben összekavarjuk, majd 2-3 részletben hozzákeverjük a tojásos-banános masszához.

Teáskanállal halmokat rakunk az enyhén kizsírozott tepsire, majd 180 C/350 F fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

56 db süti lett ebből az adagból.


2010. május 3., hétfő

Zöldséges csirkés egytál




Ez a recept megtalálható a Kifőztük magazin 2. számában is. Itthon nagy sikert aratott, ezért bátran ajánlom kipróbálásra, ha könnyű, csirkés - zöldséges vacsorára vágyunk!


Hozzávalók:

  • 1 közepes hagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 filézett csirkemell
  • 25 dkg zöldbab
  • 25 dkg gomba
  • 3-4 paradicsom
  • 1 dl paradicsomlé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl csirke alaplé
  • só, bors
  • 1/4 teáskanál bazsalikom
  • 1/4 teáskanál oregano


A zöldségeket megtiszítjuk, a hagymát és paradicsomokat apró kockára, a sárgarépát és zöldbabot hosszúkás darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük.

Egy nagyobb serpenyőben (pl. wokban) megpároljuk a hagymát és a sárgarépát. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon 4-5 percig fehérre pároljuk, közben gyakran megkavargatjuk.

Hozzáadjuk a zöldbabot, a paradicsomot, paradicsomlevet és a gombát, jól összekeverjük. Egy kisebb edényben csomómentesre keverjük a lisztet az alaplével, majd hozzáöntjük a zöldségekhez. Folytonosan kevergetve felfőzzük, amig bugyogni kezd. Ekkor levesszük a tűzről és kikent tűzálló tálba öntjük.

190 fokos előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Melegen megszórjuk reszelt sajttal, apróra vágott snidlinggel. Sós kiflivel vagy pirítóssal dekorálható, illetve tálalható.


Pillsbury: Casseroles and Slow Cooker Meals

Kelt tésztás, gyümölcsös szelet


Nagyon finom, könnyű és nem túl édes sütemény. Frissen, még langyosan, vagy másnap hidegen egyaránt finom!

Hozzávalók a tésztához:

  • 375 g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 50 g cukor
  • 125 ml langyos tej
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipet só

Rátét:

  • 3 tojás
  • 75 g cukor
  • 1 tk vanília
  • 400 g tejföl (én ezt megfeleztem és felét 100g krémsajttal és 100 g túróval helyettesítettem)
  • tetszés szerinti kimagozott gyümölcsbefőtt



A lisztet egy edénybe szitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe, ebbe beleöntjük a tej felét, hozzáadunk kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.

Hozzáadjuk a többi tejet, olvasztott vajat, cukrot, sót és tojást, lágy kalácstésztát dagasztunk. Letakarva, duplájára kelesztjük 1 óra alatt. Ezután kinyújtjuk és sütőpapírral ellátott tepsibe helyezzük (38 x 3o cm). Letakarva pihentetjük amíg elkészül a rátét.

Kézi habverővel összekeverjük a tojást, cukrot, vaníliát és tejfölt (krémsajtot, túrót) ezt ráöntjük a tészta alapra, majd a lecsepegtetett gyümölcsöket rászórjuk a tetejére (én kevert gyümölcsbefőttet + 2 marék áfonyát használtam).

18o C/ 35o F fokra előmelegített sütőben 2o-25 percig sütjük, amíg a teteje enyhén aranysárga lesz. Langyosan tálaljuk, hűtőben tároljuk.


Forrás innen, ahol a receptben csak cseresznye befőtt szerepel. Amikor megjelenik a friss cseresznye, majd azzal is kipróbálom.

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP