2010. augusztus 31., kedd

Kakaós banánkenyér



Van valami különleges egy egyszerű banánkenyérben, mégpedig maga a tény, hogy nagyon puha akár néhány nap múlva is. Van már egy tökéletesen bevált banánkenyér recept itt a blogon, amely nagyon sokszor készült nálunk - szinte túl sokszor - éppen ezért kis változtatásképpen kipróbáltam ezt a kakaós variánst.


A túlérett banánokat általában úgy használom fel, hogy meghámozom és zacskóban a mélyhűtőbe teszem, ahonnan bármikor elővehetem ha gyors banánkenyérbe vagy aprósütibe szeretném tenni.



Hozzávalók:

  • 2 nagy érett banán
  • 20 dkg cukor
  • 60 ml olaj
  • 130 ml tejföl
  • 2 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/3 teáskanál só

Villával összetörjük a banánt, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tejfölt és a tojásokat, alaposan összekeverjük. Összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a banános keverékhez, egynemű masszává keverjük.

Kizsírozott-lisztezett püspökkenyér-formába öntjük (13x23 cm), megszórhatjuk dió- vagy manduladarabokkal, majd 165 C/325 F fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük, tűpróbát végzünk. A formában hagyjuk hűlni 10 percig, mielőtt rácsra borítjuk, hogy teljesen kihűljön.



2010. augusztus 26., csütörtök

Mozzarellával és tojással töltött fasírtgolyók tepsis burgonyával


Az ötletet Gesztenyénél találtam, akinek a receptjei eddig mindig visszaköszöntek a konyhámban. Ezúton is nagyon szépen köszönöm az újabb ötletet és receptet!!!

Rendkívül ízletes változata a felénk töltött fasírtnak nevezett finomságnak. Mellesleg nagyon előnyös, hogy egyszerre készül el a körettel, így időt spórolunk meg a sütésével.

Hozzávalók a fasírtgombócokhoz:
  • 50 dkg darált hús (jelen esetben borjúhús)
  • 1 zsömle
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só, bors
  • kevés olaj
  • petrezselyemzöld

Töltelékhez:

  • 6 főtt tojás
  • 3 kisebb mozzarellagombóc

Bevonáshoz: 12 szelet bacon

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megfűszerezett húshoz. A zsömlét tejbe vagy vízbe áztatjuk és kinyomkodjuk. Ezzel és a többi alapanyag hozzáadásával egynemű masszát keverünk.

A tojásokat félbevágjuk, a mozzarellát 12 szeletre vágjuk.


A masszát elosztjuk 4 részre, mindegyik negyedet még 3 részre, így körülbelül egyforma gombócaink lesznek. A masszát a tenyerünkben ellapítjuk, a félbevágott tojást összefogjuk egy szelet mozzarellával, majd a húsmasszával megpróbáljuk egyenletesen bevonni és gombócot formálni belőle. Egy szelet baconnal körbetekerjük és kissé zsírozott muffinsütő mélyedésébe helyezzük.


A meghámozott krumplit (személyenként 2 nagyobb krumpli) negyedeljük vagy tetszés szerinti darabokra vágjuk. Meglocsoljuk 3-4 evőkanálnyi olajjal, megszórjuk tetszés szerinti zöldfűszerekkel, sózzuk, borsozzuk és jól összekeverjük, hogy egyenletesen elosszuk rajta a fűszereket. Ezután áttesszük kikent tűzálló tálba, fedővel vagy fóliával letakarjuk.


A két tepsit együtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük (én a felső rácsra tettem a húst, alá a krumplit), kb. 1 órán át sütjük. Amikor a bacon megpirul, a gombócok készre sültek.


Kb. 15 perccel korábban, vagyis 45 percnyi sülés után a fedőt levesszük a krumpliról, fakanállal lazán megforgatjuk a szeleteket, majd fedő nélkül sütjük szép pirosra.


Rendkívül finom, érdemes kipróbálni!!!

2010. augusztus 25., szerda

Almás táska II.



Már több, mint fél év telt el mióta megvettem ezt a szerkezetet, de még nem próbáltam ki. A napokban pedig rákattantunk az almás dolgokra, így jött a folytatás ezekkel az almás pitékkel. Kicsit még gyakorolni kell a használatát, de egyre jobban tetszik. Főleg azért is készül ilyen formában, hogy könnyen odacsomagolható legyen, nem úgy, mint a szeletelt változatú almáspite.

A dobozon álló receptet osztom meg veletek, ez szerinti hozzávalók a pitéhez:

  • 39 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 teáskanál cukor
  • 25 dkg hideg vaj
  • 6-8 evőkanál hideg víz

a töltelékhez:

  • 4 kemény zöld alma
  • 15 dkg cukor vagy barna cukor
  • csipet só
  • 110 ml víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 40 ml víz
  • 2 dkg vaj

Ezenkívül 1 tojás a kenéshez és demerara cukor vagy nagyobb szemcsés cukor a szóráshoz.



Egy edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott vajat, összemorzsoljuk. Hozzáöntjük a vizet, összedolgozzuk. Ekkor a tészta összeáll, ha újjal összenyomjuk, de nem ragacsos. Ha még mindig morzsás állagú, adjuk hozzá 1 teáskanálnyi vizet addig, amíg megfelelő állagú nem lesz.

A tésztát kettéosztjuk, korongot formázunk belőlük és folpackba csomagolva legalább 2 órára hűtőbe tesszük. Legjobb, ha másnapig hűtjük.



A töltelékhez az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt a 40 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.

Miután a hűtőből kivesszük a tésztát, hagyjuk néhány percet szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben dolgozható legyen. Lisztezett felületen kinyújtjuk az első lapot 3 mm vastagságúra és tetszőleges formára szaggatjuk. Az alsó lapra teszünk 1 evőkanálnyi tölteléket, beborítjuk a másik lappal és villával megnyomogatjuk körben a szélét. Ezután a megtöltött pitéket sütőpapírra helyezve, 20-30 percre a mélyhűtőbe tesszük.

A másik tésztakoronggal, valamint a lehulló tésztadarabokkal is ugyanígy járunk el: összegyúrjuk, kinyújtjuk és szaggatjuk.

Kétféleképpen süthetjük ki a pitéket: sütőben vagy olajban. Amennyiben a sütőt választjuk, fontos, hogy a felső lapot megszurkáljuk vagy lukat vágjunk rajta (még a szaggatáskor), hogy sülés közben legyen hol kiengednie a gőzt. Sütés előtt lekenjük tojással, megszórjuk cukorral és 200 C/400 F fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.



Amennyiben olajban szeretnénk kisütni, nem kell léket vágnunk a tésztán, sem tojással megkennünk. Egy serpenyőbe öntsünk 5 cm-nyi olajat, forrósítsuk fel és mérsékelt tüzön (180 fokos olajban) oldalanként 2-3 perc alatt aranysárgára sütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük.


Jelenleg a sütőt választottam, de kíváncsi vagyok az olajban sült változatra.



A rácsozót is ki kellett próbálnom. Nemsokára jön az újabb pite-időszak, így bőven lesz lehetőségem kihasználni :)


2010. augusztus 21., szombat

Almás táska


Megláttam itt és elhatároztam, hogy kipróbálom, annyira megtetszett a formázása. Iszonyatosan puha és könnyű a tésztája, talán az almás tölteléknek köszönhetően, ettől függetlenül már gondolkodom a legközelebbi töltelék-variáción.

Hozzávalók 12 arasznyi méretű táskához:
  • 6o dkg liszt (BL 80)
  • 11 dkg cukor
  • csipet só
  • 2 dkg tejpor
  • 4 teáskanál porélesztő
  • 1 tojás
  • 3 dl víz
  • 6 dkg vaj
a töltelékhez:
  • 4 kemény zöld alma
  • 15 dkg cukor vagy barna cukor
  • csipet só
  • 110 ml víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 40 ml víz
  • 2 dkg vaj

A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sót, a tejport és a porélesztőt. Egy bögrében villával összekeverjük a szobahőmérsékletű vizet a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha vajat és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Folpackkal lazán letakarjuk, majd 50-60 percig kelesztjük, ezalatt a tészta kb. duplájára növekszik.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 11ö ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforraljuk. Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt a 4ö ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat amíg az teljesen el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük.


Ezután egyenként kb. 12x14 cm-s téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk, és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel.


Az egybenmaradt részt ráhajtjuk a töltelékre,


majd mégegyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre.


Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral ellátott tepsire tesszük. A műveletet megismételjük mindegyik tésztagombóccal.


A tepsin egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük, és amint egy tepsi megtelt, lazán takarjuk le folpackkal, így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat, kb. 45 perc alatt.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt (én szándékosan nem kentem le) és 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha nem kenjük le tojással sütés előtt, akkor olvasztott vajjal kenjük meg még forrón, amint kivesszük a sütőből. Kb. így fog kinézni:


Tetszés szerint meghinthetjük porcukorral vagy demerara cukorral, de ha cukorsziruppal kenjük meg, akár kókuszreszeléket is szórhatunk rá.
Elvileg három nap múlva is puhának kellene lennie. Szerintem nálunk két nap múlva már nem lesz mit tesztelni.
Érdemes kipróbálni!


2010. augusztus 17., kedd

Kardamomos-körtés morzsasüti



Ez egy újabb gyorsan elkészíthető hétköznapi sütemény, amely ráadásul nagyon finom és rendkívül lágy tésztájú a körtének köszönhetően. A kardamommal remek íz- és illatpárosítás!

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 2 körte
  • 1 tk őrölt kardamom
  • 12 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1,5 dl író vagy kefír
a morzsához:
  • 6 dkg liszt
  • 6 dkg barna cukor
  • csipet só
  • 1/4 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 6 dkg durvára vágott dió
  • 6 dkg vaj


A sütőt bekapcsoljuk 180 C fokra. A vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat, hozzáadjuk a csitromhéjat, vaníliát és írót/kefírt. A lisztet, sót, szódabikarbónát és kardamomot összeszitáljuk egy edényben, majd hozzáadjuk a híg keverékhez és egynemű masszává kavarjuk. Legutoljára beleforgatjuk a kockákra vágott körtedarabokat.
Kizsírozott-lisztezett, 25 cm átmérőjű tortaformába vagy kisebb tepsibe kanalazzuk, elsimítjuk.

A morzsás rátéthez összekeverjük a lisztet, a barnacukrot, a sót, a kardamomot és a diót. A vajat felolvasztjuk, majd ráöntjük a diós keverékre. Alaposan összekeverjük, majd a tészta tetejére szórjuk, 35-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!


Recept innen.

2010. augusztus 12., csütörtök

Paris Brest, a képviselőfánk- koszorú


Nagy örömünkre itt még mindig tart az eperszezon, sőt, igazából most olcsóbb az eper, mint a korábbi hónapokban (ha jól emlékszem, Mexikóból hozzák). Már tavaly óta terveztem ennek a sütinek az elkészítését, amióta először megpillantottam a képet egyik kedvenc szakácskönyvben, de halogattam, mert úgy gondoltam, hogy nagyon bonyolult az elkészítése. Képviselőfánkot már régen sütöttem, ideje volt ezt is kipróbálnom, és éppen kapóra jött egyik kedves barátnőm szülinapja.

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 dkg vaj
  • 9 dkg jó minőségű liszt
  • 3 egész tojás
Krémhez:
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg porcukor
  • 2 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2,5 dl tejszín
  • 25 dkg eper
Csokoládéöntethez:
  • 12 dkg csokoládé
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek tejszín
A sütőt előmelegítjük 210 C/415 F fokra. Egy sütőpapírra 23 cm átmérőjű kört rajzolunk, megfordítjuk a lapot és kizsírozott sütőlemezre tesszük (így később nem csúszik ide-oda a sütőpapír).

A vajat 1,8 dl vízzel felforraljuk, a lisztet hozzáadjuk és fakanállal csomómentesre keverjük. Amikor a tészta elválik az edény falától, levesszük a tűzről és egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Ebből a masszából evőkanálnyi adagokat halmozunk a sütőlapra úgy, hogy a tésztahalmok érintsék egymást.



25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. Ekkor a sütőben elzárjuk a tüzet és hagyjuk, hogy a tészta a sütőben hűljön/ száradjon ki.

A krémhez a tojások sárgáját, a cukrot és a lisztet összekeverjük, amíg világos krémet nem kapunk. A tejet felforrósítjuk és lassanként adagolva, folytonosan kevergetve, hozzákeverjük a krémhez. Közepes tűzön tovább kevergetve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, innentől számolva még 2 percig főzzük, keverve. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a vaníliát. Áttesszük egy kisebb edénybe, folpackot simítunk a tetejére, hogy ne bőrösödjön be.

A mázhoz vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét és a vajat a tejszínnel együtt. Simára kavarjuk, majd kissé hűtjük.

Felverjük a tejszínt, lazán beleforgatjuk a kihűtött főzött krémbe.



Ezután összeállítjuk a süteményt: vízszintesen félbevágjuk a koszorút, kivesszük a belsejéből a tészta maradékot.



Megtöltjük a krém felével, eperszeletekkel kirakjuk, majd rásimítjuk a krém másik felét (könyv szerint). Én figyelmetlenségem miatt egy réteg krémet tettem rá, majd teleraktam eperszeletekkel.



Rátesszük a tészta felső részét,


és bevonjuk a mázzal, majd hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni, valamint dermedni. Iszonyatosan finom tud lenni!





Vegyes gyümölcsleves


Abból, ami itthon volt, plusz néhány frissen vásárolt gyümölcs: körte, eper, banán, mangó, szőlő, őszibarack, áfonya.


A megtisztított, felkockázott gyümölcsöket egy fazékba tettem, annyi vizet öntöttem rá, amennyi ellepte. (Legközelebb az epret és a banánt legutoljára teszem bele.) Adtam hozzá fél kávéskanálnyi sót, 2-3 evőkanál cukrot, 2 fahéjrudat és kb 8 szem szegfűszeget.

Közben egy tasak vaníliás pudingport összekevertem kb. 1 dl tejjel, hozzáadtam 2 evőkanál málnadzsemet. 3 dl tejet és 1 dl tejszínt felforrósítottam, majd amikor forrt a víz, mindezt hozzáadtam a leveshez és folytonosan kevergetve felforraltam a levest. Sajnos addigra az eper veszített a színéből, éppen ezért érdemes a legvégén hozzáadni a banánnal együtt. E kis tévedés ellenére nagyon finom lett. Hidegen - melegen egyaránt szeretjük.



2010. augusztus 9., hétfő

Céklasaláta

A Kifőztük magazin 5. számából:



Hozzávalók:

  • 6 közepes nagyságú cékla
  • 1 teáskanál reszelt torma
  • 1 evőkanál köménymag
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 2,5 dl ecet
  • 7,5 dl víz

A céklafejeket alaposan tisztára súroljuk és vízben puhára főzzük. Miután kihűlt meghámozzuk és tetszés szerint szeleteljük (karikára, csíkokra vagy kockára vághatjuk). A tormát lereszeljük, hozzáadjuk a céklához a köménymaggal együtt.

A vizet az ecettel felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, ezzel leforrázzuk a céklaszeleteket. Ezután leszűrjük, a céklaszeleteket lazán üvegekbe tesszük. Az ecetes vizet újraforraljuk és az üvegeket feltöltjük. Lekötjük és száraz dunsztba tesszük.

Ha azonnal szeretnénk fogyasztani, csak egyszer kell forralni és gőzölni sem kell. Amint kihűlt, azonnal fogyasztható.



2010. augusztus 7., szombat

Kifőztük 6. szám



Megjelent az újabb szám! Érdemes belekukkantani, jobbnál jobb, szebbnél szebb, finomabbnál finomabb ételek receptjeit találhatjátok benne. Aki még nem ismeri, annak szívből ajánlom, hogy regisztráljon és töltse le az előbbi számokat is, hisz teljesen INGYENES!

Ide kell kattintani és máris olvashatjátok, lapozhatjátok. Fogadjátok ezt is sok szeretettel!

2010. augusztus 5., csütörtök

Csokis-kávés cheesecake-pite



Vendégeket vártunk hétvégén, sütni nem igazán volt kedvem, így összedobtam egy sütés nélküli desszertet abból, ami éppen volt itthon. Nagyon finom lett.



Hozzávalók a morzsaalaphoz:

  • 7 dkg csokoládés keksz
  • 3 dkg vaníliás keksz
  • 5 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 dkg darált dió
Töltelék:
  • 1/2 csomag csokoládés pudingpor
  • 1,5 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott tejcsokoládé
  • 7 dkg porcukor
  • 20 dkg krémsajt
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 tk instant kávé
  • 5 g zselatinpor

Díszítéshez:

  • olvasztott csokoládé
  • málna vagy egyéb, tetszés szerinti gyümölcs
A kekszeket összemorzsoltam, hozzáadtam a darált diót, a cukrot és az olvasztott vajat. Jól összekevertem, majd egy kivajazott piteformába nyomtam egy pohár aljával.



A pudingport a 1,5 ek cukorral és 2 dl tejjel megfőztem, majd hozzákevertem az olvasztott csokit. Ezt a morzsaalapra simítottam, betakartam folpackkal, hogy ne bőrösödjön be a teteje, majd hűtőbe tettem kihűlésig.



Közben elkészítettem a tejszínes - krémsajtos tölteléket: a puha krémsajtot habosra kevertem a porcukorral. A tejszínt felvertem, ebből félretettem 1/3 részt, a többit összekevertem a krémsajttal.

A zselatinport 30 ml vízben áztattam 1-2 percig, majd alacsony tűzön addig kavargattam, amíg a zselatinszemcsék megolvadtak (vigyázat, nem kell főzni!). Ezután hagytam hűlni 1-2 percet, majd lazán hozzákevertem a krémsajtos habhoz.
Ezt a habot 2 részre osztottam.
Egyikbe belekevertem az instant kávéport, amit előzőleg feloldottam 1-2 ek vízben. A hűtőből kivettem a pitét, ezt a kávés habot rákentem a pudingos rétegre. Megjegyezném, ettől a krémrétegtől volt a pite igazán finom!

A félretett 1/3 rész tejszínhabot hozzákevertem a krémsajtos hab másik feléhez, ezt rásimítottam a kávés krémre. Hűtőbe tettem dermedésig.

Olvasztott csokoládéval és gyümölcsszemekkel díszítettem, nem valami szépen, mert túlságosan felhígitottam, de az íze annál finomabb volt. Visszatettem a hűtőbe tálalásig. Nedves késsel szeleteltem.


Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP