2010. december 31., péntek

BÚÉK!


Adjon Isten minden olvasómnak áldott, sikeres és boldog új évet!

kép innen

2010. december 21., kedd

Karácsonyfa



Hozzávalók (2 tepsihez)

a tésztához:

  • 45-50 dkg kenyérliszt
  • 5 dkg cukor
  • 7 g porélesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • 1,2 dl tejföl
  • 1,2 dl víz
  • 2 tojás
  • 6 dkg puha vaj

a töltelékhez:

  • 25 dkg aszalt áfonya (lehet barack vagy szilva is)
  • 15 dkg barna cukor
  • 12 dkg durvára vágott dió
  • 8 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1,2 dl víz

a díszítéshez:

  • 50 ml juharszirup vagy méz
  • 10 dkg porcukor
  • 1-2 teáskanál tej
  • piros és zöld színű cukorkák

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukrozott vízben. A tejfölt is langyosra melegítjük, majd a többi alapanyag hozzáadásával lágy kalácstésztát dagasztunk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük 1-1,5 óra alatt.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az aszalt áfonyát a vízzel felforraljuk, letakarjuk és alacsony fokozaton további 5 percig főzzük. Hozzákeverjük a barna cukor felét, majd kavargatva tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik, ezután hagyjuk kihűlni. Az apróra vágott diót összekeverjük a puha vajjal, a maradék barna cukorral és a fahéjjal.


A megkelt tésztát 2 részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk 55x25 cm nagyságú téglalappá. Megcsurgatjuk az olvasztott vajjal (ha puha vajat használunk, a tésztára kenjük), ezután elkenjük rajta a diós keverék felét, majd az áfonyás massza felét is. Szorosan felcsavarjuk bejgliszerűen, a tészta szélét összecsípjük. A rudat elosztjuk két részre, majd addig felezzük mindegyik részt, amíg 16 egyforma darabot nem kapunk.



Sütőpapírral ellátott tepsi felső részén középre teszünk egy szeletet, ezután soronként mindig 1 csigával többet helyezünk el úgy, hogy fenyőformát kapjunk.



A rúd széléről vágott szeletből alakítjuk ki a fa törzsét. Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.



180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük nagyjából 30 perc alatt. Még melegen megkenjük a felhevített juharsziruppal és hagyjuk kihűlni.

A fehér mázhoz összekeverjük a porcukrot annyi tejjel, hogy sűrű masszát kapjunk. Nejlonzacsóba kanalazzuk, majd a zacskó egyik sarkát ollóval lecsípjük, ennek segítségével rajzoljuk meg a girlandokat. Színes cukorkákkal díszítjük.

Ötlet: Taste of Home

2010. december 18., szombat

Gyümölcsös kosárkák


Ez a sütemény is a Kifőztük magazin 10. számában jelent meg. Igazi karácsonyi sütemény, linzertészta-kosárka tele friss és aszalt gyümölcsökkel.

Hozzávalók (12-15 kosárkához)

a tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg hideg vaj
  • 8 dkg darált mandula
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1-2 evőkanál jeges víz



a töltelékhez:

  • 1 nagyobb kemény alma
  • 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (áfonya, mazsola, barack, szilva, körte, trópusi gyömölcsök)
  • 3 dkg kókuszreszelék vagy dió
  • 6 dkg porcukor
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 1/2 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1,2 dl brandy vagy narancslé



A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajdarabokkal, hozzákeverjük a cukrot és a mandulát. Ezután hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, amennyit felvesz, hogy a tészta összeálljon. Gombócot, majd korongot formázunk a tésztából, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.




A töltelékhez meghámozzuk az almát, szeleteljük és apró kockára vágjuk,



majd a többi hozzávalóval összekeverve egy edényben addig főzzük, amíg a gyümölcsök magukba nem szívják a narancslevet, ez nagyjából 10 perc.



A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 7-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket vágunk, amelyeket elhelyezünk a muffinsütő mélyedéseiben.



Ezekbe elosztjuk a tölteléket, majd a megmaradt tésztát összegyúrjuk és kinyújtjuk. Tetszés szerinti formákat vágunk, ezeket elhelyezzük a kosárkák tetején. 180 C fokra előmelegített sütőben nagyjából fél óra alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: légmentesen záródó dobozban eltartható 1 hétig.


2010. december 15., szerda

Gyömbéres keksz-puzzle


Ez a sütemény a Kifőztük Karácsony adománygyűjtő lapban jelent meg. Ezen akció kapcsán már több, mint 1,5 millió forint gyűlt össze, hogy az éhező gyermekek és családjaik tartós élelmiszer-csomagokhoz jussanak karácsonykor. Köszönöm itt is mindazoknak, akik a korábban említett felhívásra válaszoltak és adományoztak. Akik még nem tették meg, adományozhatnak még ezen a héten, aztán hamarosan lezárul ez a lehetőség.

Karácsony alkalmából meglephetjük a gyerekeket ezzel az érdekes ajándékkal, amelyet sajátos formája miatt könnyen lehet kisebb dobozba is csomagolni. Az ajándékkártyára ráírhatjuk: Megeheted, miután megfejtetted. Bátrabbak fokozhatják, pl. nagyobb méretűre sütve, több darabra vágva és különböző színes mázzal vagy tortadíszítő elemekkel dekorálva.

Hozzávalók:
a mézeskalácshoz:
  • 37 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál sütőpor
  • 11 dkg vaj
  • 10 dkg barnacukor
  • 2 teáskanál gyömbérpor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 3/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1,8 dl méz

a mázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 50 dkg porcukor
  • ételszínezék


A vajat habosra keverjük a cukorral, közben hozzáadjuk a gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget is. Ezután hozzádolgozzuk a tojást és a mézet, majd belekerül a szódabikarbónával, a sütőporral és a sóval összeszitált liszt is. Egynemű masszává kavarjuk, majd két részre osztjuk és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órát.


Egyenként 5 mm vékonyra nyújtjuk és derelyevágóval két 30 x 20 cm-es lapot vágunk. Tepsire helyezzük, majd 180 C fokon 10-12 percig sütjük. (A leeső darabokat összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk, megsütjük.)


A megsült lapot lecsúsztatjuk a tepsiről, még melegen szabálytalan darabokra vágjuk. Hagyjuk kihűlni.


Közben elkészítjük a mázat: a tojások fehérjét jól kikavarjuk a porcukorral, néhány kanálnyit félreteszünk az írókázáshoz, ezt kisebb műanyag zacskóba kanalazzuk. A maradék mázat tetszés szerint 2-3 csepp ételszínezékkel jól elkeverjük, ezt óvatosan rákenjük a kihűlt kekszdarabokra.




Miután megszáradt a máz, jöhet az írókázás: a zacskó egyik sarkából picit ollóval lecsípünk, majd "megrajzoljuk" az adott motívumot (fenyő, hópehely, hóember, név), kontúrral dekorálhatjuk a puzzle szélét.

2010. december 14., kedd

Karácsonyi krémsajtkoszorú


Ez a recept a Kifőztük magazin 10. számában jelent meg. Szerintem nagyon mutatós, igazi karácsonyi hangulatot idéz.

Hozzávalók:

  • 45 dkg krémsajt
  • 5-6 szál snidling
  • csipet fokhagymapor
  • 2-3 szelet sült bacon
  • sós keksz/kréker
  • 1/4 piros kaliforniai paprika
  • petrezselyemzöld

A krémsajtot habosra keverjük az aprított snidlinggel és baconnal, tetszés szerint ízesítjük.

A krémsajtot folpackra kanalazzuk, ennek segítségével 30-35 cm-s rudat formázunk belőle. Hűtőbe tesszük néhány percre, hogy kissé megdermedjen.

Ezután a tálalótányérra helyezzük, koszorú alakúra formázva, késsel igazíthatunk a formáján.


A paprikából vékony csíkokat szelünk, majd kockára vágjuk, ezzel és a petrezselyemzölddel díszítjük a koszorút.

Körülrakjuk krékerekkel és már tálalhatjuk is.


Ötlet: Taste of Home

2010. december 13., hétfő

Mandulás biscotti


Két hete vendégségben voltunk Louisville, Kentucky-ban, ahol nagyon kedves vendéglátóink kínálták tea mellé ezt az aprósüteményt.

Többször kóstoltam már biscottit, de mindannyiszor rájöttem, hogy ennélkül az aprósütemény nélkül is boldogan le tudom élni az életem. Leginkább az zavart, hogy túlságosan kemény volt, attól is tartottam néha, hogy a fogam beletörik. Ez viszont teljesen más volt: roppanósan finom, nem kőkemény.

A receptet háziasszonyunk az Epicurious-ról vette, ez a recept található itt is.

Hozzávalók:

  • 18 dkg cukor
  • 12 dkg vaj olvasztva
  • 3 evőkanál brandy - elhagyható
  • 2 teáskanál mandulakivonat
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 15 dkg egész mandula
  • 3 tojás
  • 35 dkg finomliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só

Először a mandulát átpirítjuk néhány percig egy teflonos edényben, majd félretesszük hűlni.


A vajat összekeverjük a cukorral és a mandula-, illetve vaníliakivonattal,



hozzáadjuk a tojásokat és a durvára darált mandulát,



majd a liszt, a só és a sütőpor elegyével összekeverjük, ezután hűtőben pihentetjük fél órán keresztül.



Két részre osztottam. Felébe 2 evőkanál kakaót kevertem. De elkészíthetjük csak egyszerűen a megadott recept szerint. Ha nagyobb szeleteket szeretnénk, 2 rudat formázzunk, amennyiben kisebbeket, akkor 4 rudat.



18o C/ 35o F fokra előmelegített sütőben 3o perc alatt világosra sütjük.
Ekkor rácsra tesszük hűlni negyed órát, majd recés késsel ujjnyi vastagra szeleteljük. Sütőpapírral ellátott tepsire fektetjük a szeleteket és további 2o-25 percig aranyszínűre sütjük. Rácsra tesszük, teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozban sokáig eláll. Tea, kávé mellé kiváló aprósütemény.



2010. december 8., szerda

Első mézeskalácsos próbálkozásom - adventi koszorúk


Már tavaly elkapott a mézeskalács-láz a Moha mézes adventi koszorúi láttán, de idő hiányában kénytelen voltam elhalasztani a dolgot. Múlt héten tettem egy próbát, arra gondoltam, egy ilyen ajándékkal lepem meg rokonainkat a hétvégi utazásunk alatt.

Nem hasonlítható össze a Moha által készített koszorúkkal, de mivel ez első próbálkozás, én elégedett vagyok az eredménnyel. Egy dolog biztos, azóta százszor jobban csodálom Moha tehetségét és kézügyességét!



A Mohánál található recept szerint készült a tészta, ebből az adagból 3 koszorú lett, nagy meglepetésemre!

Köszi, Moha!




Diós-fűszeres linzerkarikák



Hétvégi utazásunkra sütöttem ezeket a linzerkarikákat. Karácsonyra valószínű, hogy újabb adag készül majd belőle, ugyanis nagyon finom.

Hozzávalók:

  • 3o dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 45 dkg finomliszt
  • 5 dkg darált dió (lehet mandula is)
  • 1/4 tk só
  • 1/4 tk szegfűszeg
  • 1/4 tk fahéj
  • 1/4 tk őrölt kardamom (fekete)
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • eper- vagy málnadzsem a ragasztáshoz
  • porcukor a szóráshoz

A puha vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet összeszitáljuk egy edénybe a fűszerekkel, hozzáadjuk a darált diót és a citrom héját is. A lisztes keveréket beleforgatjuk a vajba, hozzáadjuk a tojásokat. Amennyiben a tészta túl száraz lenne, lágyíthatjuk 1-2 ek vízzel, hogy összeálljon.



2 részre osztjuk, lapos korongokat formázunk belőlük, majd egyenként folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 1 órára. 2 folpack-lap között 3 mm vastagságúra nyújtjuk,



tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk, majd sütőpapírral ellátott tepsin 180 C/ 350 F fokon, sütőtől függően 10-14 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk arra, hogy a tészta ne barnuljon meg!





Tetszés szerinti dzsemmel összeragasztunk 1-1 karikát, majd meghintjük porcukorral. Légmentesen záródó dobozban sokáig eláll.

2010. december 2., csütörtök

Kifőztük! 10. - Ünnepi lapszám


Megjelent a Kifőztük magazin - Magyarország első, ingyenesen letölthető, elektronikus gasztronómiai magazinjának legújabb száma, a tizedik!


Ebben - ahogyan a címlapon is látszik - sokkal több recept található, mint a korábban megjelent számokban. A közelgő ünnepekre készülve sok ötletet meríthettek a karácsonyi, illetve a szilveszteri menü tervezésekor, de számos recept elkészíthető évközben is, nemcsak ünnepekor.



Reméljük, hogy ez a szám is elnyeri tetszéseteket, ahogyan a korábbiak is. Fogadjátok szeretettel!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP