2011. január 26., szerda

Csörögefánk



Ez is egy olyan édesség, amelynek rengeteg receptváltozata létezik. Mindenki a sajátjára esküszik, a magam részéről azt állítom, hogy az Édesanyáménál finomabbat sehol nem ettem. A titok abban áll, hogy viszonylag sok tojással készül, a fehérje habbá verve kerül felhasználásra, ezért a tésztája annyira puha, hogy éppencsak dolgozni lehet vele. Az élesztő és szódabikarbóna párosa pedig különösen puha, laza, ugyanakkor omlós állagot ad a kisült fánknak.
Akárhányan megkóstolták otthonunkban, mindenki az állította, hogy ez sokkal másabb, mint a megszokott, jól ismert íz. Szívből ajánlom kipróbálásra!

Ez a recept a Kifőztük magazin 2011./ 1. számában jelent meg. Azok kedvéért, akik számára ismeretlen ez a lap, jelzem, hogy ingyenesen letölthető!


Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál porélesztő
  • 40-45 dkg tejföl
  • csipetnyi só
  • sütéshez: olaj
  • hintéshez: porcukor
  • tálaláshoz: gyümölcslekvár

A lisztet egy edényben összekeverjük a cukorral, a sóval, a szódabikarbónával és az élesztővel, közepére mélyedést készítünk. Különválasztjuk a tojásokat;

a sárgáját és a tejfölt a lisztben levő mélyedésben összekeverjük egy villával, a fehérjét egy tálban kemény habbá verjük.

A habot a tojásos maszával és a lisztes keverékkel fakanál segítségével lazán összeforgatjuk. Fontos, hogy ne keverjük össze túlzottan, inkább kissé csomós maradjon a tészta, hogy a habot ne törjük össze. Nokedli állagú tésztát kell kapnunk, amely annyira puha, hogy éppen dolgozni lehessen vele.



Letakarva hagyjuk 15-20 percet állni, majd lisztezett deszkára vagy tálcára 1-2 evőkanálnyi adagokat szedünk. Ezt lisztes kézzel ellapítjuk, 5-6 cm széles csíkokra vágjuk, átlósan szeletekre vágjuk, ezek mindegyikébe középen 1-1 vágást ejtünk.



Egyik végét átbújtatjuk a nyíláson,
és forró olajban oldalanként nagyjából 1 perc alatt aranybarnára sütjük.



Porcukorral meghintjük, tetszés szerinti gyümölcslekvárral tálaljuk.



2011. január 25., kedd

Csőben sült lazac kókusztejes barnarizzsel


Régóta nem jelentkeztem már ezen a blogon (sem), de mentségemre legyen mondva, nagyon mozgalmas és egyben rendkívül kellemes hetek állnak mögöttünk. Hihetetlenül hamar teltek el az ünnepek, bár abban biztos vagyok, hogy ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül. Remélem, hogy mindannyian örömmel és jólesően gondoltok vissza a karácsonyra, szilveszterre.

Nem volt időm posztolni az ünnepi ételeinket, de amint időm engedi, lassanként fölkerülnek ide, annál is inkább, mert nemcsak karácsonykor érdemes elkészíteni őket.

Két napja jöttünk vissza egyhetes nyaralásról Jamaicából, hát, hogyismondjam, alig tudok visszatérni a rendes kerékvágásba. Nagyon finomakat ettünk-ittunk, majd hozok ízelítőűl néhány képet azok kedvéért akik nem láthatják a Facebookon. Eldöntöttem, hogy néhány karibi receptet ki fogok próbálni, majd kiderül, hogy milyen sikerrel.

Ez a lazac az újév elején készült itt nálunk, bár igazából egyik barátnőm készítette el, ő akart megvendégelni minket. A kókuszos barnarizs az ő specialitása, nekünk is ízlett, de azt hiszem, hogy ezután ha rizsfőzésről lesz szó, zömében maradok a számunkra bevált párolt rizsnél.

A lazac hihetetlenül finomra sikerült. Több recept szerint is készítettem már, de eddig ez lett a legfinomabb, ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni.



Hozzávalók:
  • 1/2 kg-os lazacfilé
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • só, bors
  • fél citrom

Egy tűzálló tálat kivajazunk, belefektetjük a lazacfilét. Megszórjuk a sóval, a borssal és a bazsalikommal, majd ráhelyezzük a kockára vágott hideg vajat. Ezután rárakunk 3-4 citromszeletet, majd alufóliával szorosan letakarjuk az edényt. 19o fokra előmelegített sütőben 45-5o perc alatt puhára sütjük. Párolt rizzsel vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk.




Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP