2011. február 16., szerda

Leveles tepertős pogácsa


Ez a pogácsa Anyukám receptje szerint készül. Nagyon finom, puha, könnyű, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 7 g porélesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5-2 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 5 dkg vaj
  • 4-5 evőkanál darált tepertő
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • a kenéshez: 1 tojás

A langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztőt, az olvasztott és langyosra hűlt vajat, majd a szobahőmérsékletű tojásokat. Lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kelni hagyjuk bő fél órán át, nem kell megvárnunk, hogy a tészta duplájára keljen.



A darált tepertőt mikróban vagy takaréklángon langyosra melegítjük, elkeverjük a borssal, ha szükséges megsózzuk.



A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a tepertő egyharmadával, majd hajtogatjuk: a felső harmadot középre hajtjuk, az alsót ráhajtjuk, majd vízszintesen is jobbról-balról középre hajtjuk. 15 percig pihentetjük. Ezt a műveletsort még kétszer megismételjük. Amikor negyedszer is kinyújtjuk a tésztát, éles késsel 5 mm mélyen, rácsozva bevágjuk a tészta felületét.


Ezután megkenjük a kissé felvert tojással és éles pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát enyhén összegyúrjuk, majd azt is kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral ellátott tepsire helyezzük, 15-20 percig pihentetjük.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ez a recept a Kifőztük magazin idei 2. számában jelent meg, amely regisztráció után ingyenesen letölthető.



10 megjegyzés:

Gál Edith

Nagyon-nagyon guszta!!!
Ki fogom próbálni!

Andi/cuki

Nagyon szemcsiklandozó!:-))

4Gyerek

engem meggyőztél.

Rékamanó

Imádom nagyon gusztusos és biztos finom!! :))

Ditta tortái

Ez nagyon finom lehet,nagyon guszta lett,érdemes kipróbálni az biztos:-)

Bianka

Igazán guszta

Budai Evódia

kipróbálom,mert Lajos egyik kedvence a tepertős minden változatban...
egyébként még annyit akartam mondani, hogy nem rég a piacon mondtak nekem egy jó receptet. kérdem ő honnan kapta? erre ő: azt hiszem ez is a "Zsáde" konyhájából!:)

Szemi

Ezek olyan szépek, hogy mindjárt megszólalnak!

Borzási A. Kriszta

Judith, elkészítettem a csirkeragu-levest, s nagyon finom volt tárkonnyal :)
Köszi, hogy mindig részletesen leírod a receptet, így legalább én is el tudom készíteni :P

Jade

Koszonom szepen mindannyiotoknak!

Evodia, koszonom, hogy leirtad! Anyu is, edit is jot nevettek az eseten, hat en is meglepodtem rendesen. Ismerem az illetot? Ha igen, akkor csokoltatom. Ha nem, akkor ismeretlenul is udvozlom es koszonom neki, hogy koveti a blogomat.
Remelem a pogacsa izleni fog Lajosnak!


Kriszta, orulok, hogy izlett a leves, nalunk is egyik kedvenc. Orulok, hogy segit a reszletes leiras! Ocsem miatt is irom, aki az utobbi doben elkezdett fozni :) es eddig nagyon elvezi. Szoval masoknak is jol jon ezek szerint :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP