2011. február 14., hétfő

Tepertőkészítés


Édesanyám sokszor készített tepertőt/töpörtyűt, elsősorban a zsír miatt, aztán azért is, hogy a tepertős pogácsába legyen mit tenni. A családunk egyik kedvenc péksüteménye volt, ahányszor készült, mindig gyorsan elfogyott a legalább 1 kg lisztből készült adag. Legközelebb ennek receptjét hozom, de előtte közzéteszem a tepertő készítésének módját, úgy, ahogy Anyutól tanultam.

Párom, aki eddig meg sem akarta kóstolni a tepertőt, most noszogtatásomra rászánta magát, azóta többször is lakmározott belőle, természetesen gyalult savanyúkáposztával és friss kenyérrel tálalva.

Itt sokan el nem tudják képzelni, hogy mire használható a disznózsír, talán ezért van az, hogy a nagyjából 1 kg, többnyire húsos szalonnacsíkokat potom 2 dollárért vettem meg. Én pedig örömködve hazahoztam, és nekiláttam a tepertőnek.

Kockára vágtam a szalonnát (1 kg) és egy nagyobb teflonos edényt felforrósítottam.


Beletettem a szalonnakockákat és felengedtem 1 dl tejjel.


Közepes lángon sütöttem, gyakran megkavargattam.


Miután a zsír teljesen kitisztult, és úgy gondoltam, hogy eléggé barnára sült a szalonna, szűrőkanállal kihalászgattam a tepertőket, azonnal megszórtam ételízesítővel, kevés borssal. Nagyon ízletes volt és ráadásul finom házi zsírom is lett itthon.



6 megjegyzés:

4Gyerek

Mintha magam hallanám: tepertőt a pogácsáért (is), no meg a zsír sem fölös melléktermék. Jöhetne majd reggelire.

iri

Erdekes modon en is ma olvasztottam szalonnat, s mind a zsir miatt(tesztanak),de a tepertyot se dobjuk ki.Nalunk a tejet nem szoktak , de ha meg olvasztok kiprobalom.

Gesztenye receptjei

Nagymamám rendszeresen készített töpörtyűt, csak ő a végén még kinyomta a szalonnát krumplinyomón, mert mi gyerekek így szerettük:-))
Friss kenyérrel csodálatos:-)

Jade

4gyerek, igy van :)

Iri, Anyu azt mondta, hogy a tejtol lesz olyan szep piros kerge a tepertonek, amitol olyan finom...
Mar latom a kulonbseget, igy van, mert amikor eloszor olvasztottam, nem volt olyan, mint Anyue, aztan rakerdeztem es rajottem a titokra :)

Gesztenye, azert nyomta, hogy a zsir meg kijojjon belole, vagy, hogy aprobb, kremesebb legyen a toportyu? Bocsi, ha buta a kerdes...

Bianka

IMÁDOM

Gál Edith

Épp a héten készitettem én is. Ugyanigy... :)

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP