2011. április 18., hétfő

Gibassier

Provence-i eredetű péksütemény, amelynek a kandírozott narancshéj, a narancsvíz és az ánizs ízkavalkádja adja a különlegességét. A hagyományos péksüteményeknél több zsiradékot tartalmaz, a kelesztése is valamivel hosszabb időt igényel, de éppen ezek miatt rendkívül puha, foszlós belsejű, illatos süteményt kapunk. Hozzávalók:


  • 55 dkg kenyérliszt

  • 1,3-1,5 dl tej

  • 8 g porélesztő

  • 10 dkg cukor

  • 1 csipet só

  • 2 tojás + 1 tojássárga

  • 2 teáskanál narancsvíz vagy 1 teáskanál narancskivonat

  • 75 ml olívaolaj

  • 70 g olvasztott vaj

  • 1,5 teáskanál ánizsmag

  • 7 dkg kandírozott narancshéj vagy aszalt barack

a kenéshez:


  • 1 tojás

  • 2 evőkanál tej

  • 10 dkg vaj


  • a forgatáshoz:


  • apró szemű kristálycukor


    A langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojásokat, az olvasztott és langyosra hűtött vajat, a narancsvizet és a liszttel elkevert sót. Összeállítjuk a tésztát, majd beledolgozzuk az ánizzsal elkevert narancshéjat (én aprított aszalt barackot használtam, ez nekünk jobban ízlik). Közepesen kemény tésztát dagasztunk, ha túlságosan keménynek találjuk, adjunk hozzá még kevés tejet. A tészta szemmel láthatóan zsírosabb lesz a megszokott kelt tésztáknál, de ez ne zavarjon minket. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, ez nagyjából 1-1,5 óra.



    A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezeket gombócokká formáljuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük.



    Ezután mindegyiket tenyérnyire nyújtjuk, kettőbe hajtjuk, és a széleiket kissé összenyomjuk.



    Ekkor félkör alakú formát kapunk. Derelyevágóval nagyjából 3 cm hosszú vágást ejtünk az átmérőre merőlegesen a körcikk közepében, majd szimmetrikusan elhelyezve balról és jobbról is.



    Ezután a korábbi hasítékok között 4 helyen bemetsszük a tészta külső, íves szélét.



    A tésztát két oldalra kissé megnyújtjuk, hogy a vágásoknál kissé szétnyíljon, majd sütőpapírral ellátott tepsire tesszük.



    Folpakkal letakarva 20-30 percig pihentetjük, majd amikor majdnem duplájára kelt, a fóliát levesszük, lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.


    Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, várunk 1 percet, azután beleforgatjuk kristálycukorba.




    Ciril Hitz receptje nyomán



    Ez a recept a Kifőztük magazin legutóbbi számában jelent meg, amely továbbra is ingyenesen letölthető.





  • 2011. április 9., szombat

    Kifőztük 2011/4. szám

    Megjelent az idei húsvéti szám is, rengeteg finom étellel, süteménnyel, kelt tésztákkal, dekorációs ötletekkel. Remélem, hogy nektek is tetszeni fog - én alárulom, hogy most is, talán sokkal inkább, mint máskor, elakadt a szavam az új számtól. Talán érthető az elfogultságom... Töltsétek le, lapozgassátok át és főzzetek, süssetek finomakat! Kellemes készülődést a Húsvétra!

    2011. április 4., hétfő

    Segíts Te is!

    Múlt héten egy 17 éves fiatalemberről készült riportot mutattak be a TV2 Mokka című műsorában. A fiú évek óta példaértékű önfeláldozással ápolja beteg édesanyját és most nagyon nagy szükségük van arra, hogy segítsünk. Bővebben itt lehet olvasni, hallani a család helyzetéről.


    A Kifőztük csapata is csatlakozott a gyűjtéshez, elsősorban magánemberekként. A Kifőztük magazin 2010-es évi 1., 2. és 3. számával (amelyek már nem letölthetők) szeretnénk kedveskedni azoknak, akik a következő hetekben, április 30-ig bármilyen összeget átutalnak a megadott bankszámlára.

    Segíts Te is!

    Köszönjük!

    Related Posts with Thumbnails

    Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

    TOP