2011. november 7., hétfő

Sütőtök kenyér


Egy újabb sütőtökös recept, amely megjelent a Kifőztük magazin 2011/9 számában. Néhány napja megjelent a legújabb szám, érdemes letölteni, egyrészt azért, mert még mindig ingyenes, másrészt pedig azért, mert többek között nagyon jó gesztenyés és sütőtökös receptek találhatók benne.

Hozzávalók a tésztához:



  • 35 dkg liszt

  • 5 g porélesztő

  • 5 dkg cukor

  • csipetnyi só

  • 1 dl tej

  • 1 tojás

  • 1,2 dl sütőtökpüré

  • 2 evőkanál lágy vaj

  • 2 teáskanál fűszerkeverék (a töltelékből)

a töltelékhez:



  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • 1/2 teáskanál gyömbérpor

  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűbors

  • 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

  • 10 dkg cukor

  • 4 dkg darált dió

  • 4 evőkanál olvasztott vaj

a kenéshez:



  • kevés olaj

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd hozzáadjuk a cukrot, a szobahőmérsékletű tojást és a sütőtökpürét. A töltelékhez összekeverjük a 4 fűszert, ebből 2 teáskanálnyit hozzáadunk a liszthez, majd ezzel és a puha vajjal együtt rugalmas, közepesen kemény tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára dagasztjuk.

A maradék fűszerkeverékhez hozzáadjuk a cukrot és a darált diót.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, egyik kissé nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobb részt kinyújtjuk 1,5 cm vastagra, megkenjük olvasztott vajjal a teljes felületét, majd képzeletben elosztjuk 3 csíkba. Ugyanúgy járunk el, mint a hajtogatott tészta készítésénél. (A középső részt megszórjuk fűszeres dióval, majd a felső részt ráhajtjuk a középső részre, ezt is megkenjük vajjal és megszórjuk dióval, majd ráhajtjuk az alsó részt. Az így kapott tésztát is háromba hajtjuk, minden réteget megkenünk vajjal, illetve megszórunk a dióval.) A tésztát amennyire lehet kerekre formázzuk.



A tészta másik felét is kinyújtjuk akkorára, hogy a hajtogatott tésztát be tudjuk borítani vele. Ezt a tésztát is vajazzuk, illetve megszórjuk dióval, majd közepére helyezzük a hajtogatott tésztát. A tészta széleit összefogjuk a tetején, majd megfordítjuk a cipót. Megkenjük bőven olajjal, ezután konyhai spárgával vagy 5 mm széles szalaggal lazán körbekötjük úgy, hogy nyolcadokra osztjuk.




Letakarva 10-15 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben 10 percig sütjük, ezután kivesszük és levágjuk róla a spárgát. Tetszés szerint leveleket vagy szárat illesztünk rá. Tovább sütjük 180 fokon 15-20 percig, amíg aranybarna színt nem kap.



Formázási ötlet: Stephanie Petersen

14 megjegyzés:

Szemi

Ez valami csudajól néz ki!! :)

trollanyu

Ez tényleg csodaszép:) Nagyon jó ötlet:) Biztos, hogy meg fogom sütni.

Hankka

Nagyon ötletes, és biztosan nagyon finom!

Gerdi

Sütőtök:-) Nagyon szép lett! Micsoda ötleteid vannak!

Márti

Nagyon szép a tököd :) és a tányér hozzá...

Kékmadár

Hogy ez megint milyen gyönyörű!!!Ez a szalag is spéci konyhai darab? Fogalmam sincs hol lehet ilyeneket Mo-on kapni, de ha találok ezt a receptedet is kipróbálom!

Vicuska

Gyönyörű fotók és kompozíció!

Barbi konyhája

Hihetetlen ötletes ez a sütikenyér! :) Nagyon szép lett! Ez a szalag nem gyullad meg vagy ég el? Ilyenről még nem is hallottam.
Meg kell köszönjem Neked itt is a csorba leves receptet amit tegnap főztem meg és felkerült az állandó listára, mert annyira finom! Felraktam, ha nem haragszol. :)

Csilla

Gyönyörű!! Jó kis ötlet! :)

Névtelen

Hatalmas ötlet, ma láttam meg, és rögön meg is csináltam. Sajnos nekem túl lágy lett a tésztám, és elfelejtettem, hogy ennek közepesen keménynek kell lennie, ezért csak annyi lisztet tettem bele, hogy éppen formázni tudjam. Mire megsült, szétfolyt, kinyílt, most már csak abban bízom, hogy legalább finom lesz, ha már ronda, Sajnos senkinek nem fog róla egy tök eszébe jutni. Közben azon is morfondíroztam, hogy Amerikában egészen más a liszt minősége, ezért lehetett Neked ennyi mennyiségtől kemény, nekem meg túl lágy. Semmi baj, nem csüggedek, tök van elég, addig csinálom, amíg nem lesz tökéletes. Köszönöm az ötletet és a receptet!
Pepitaofelia

Névtelen

Sajnos és természetesen rossz a recept. A tészta a megadott arányokkal készítve folyékony...

Jade

Nagyon sajnalom, hogy tulsagosan lagy lett a teszta. Valoban, az itteni liszt sokkal tobb tejet vesz fol az otthoninal, meg a megadott mennyisegnel is tobbet. Mivel lehetetlen pontos aranyokat/mennyiseget irnom az otthoni alapanyagokhoz, eppen azert minden kelt tesztanal jelzem, hogy mennyire lagynak, illetve kemenynek kell lennie a tesztanak.
:(

Névtelen

2012. október 13. 8:25-i hozzászóláshoz kiegészítés:
ma újra elkészítettem két példányban. Gyakorlatilag nem kell hozzá tej, csak amennyi az élesztő felfuttatásához szükséges. Tennék fel képet, ha lehetne...:) G.

Névtelen

Előző hozzászóláshoz:
http://data.hu/get/5707750/Sutotokkenyer.JPG

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP