Citromos-mákos-ricottás és nagyon finom kuglóf
Múlt héten vettem egy egész necc bio citromot, 7-8 kisebb méretű citrom volt benne. Ma napközben is azon agyaltam, hogyan használjam fel még mielőtt tönkremenne és eszembe jutott a citromos legyező, amit régóta nem sütöttem, pedig nagyon finom. Aztán annak ellenére, hogy a sütés kikapcsol csakúgy, mint a kézimunka, ilyenkor, péntek este mégsem álltam neki a dagasztásnak. Valami kuglófszerű sütemény is megvillant a fejemben, mert mégiscsak hamarabb elkészül, ráadásul ahhoz felhasználhatom a meglevő doboz ricottát, és van egy nagyon jó kipróbált receptem hozzá, nem kell keresgélni.
Ezt a receptet vettem alapul, csak kicsit változtattam rajta. Mire hozzákezdtem, már eldöntöttem, hogy mák is kerül bele és örülök, mert nagyon jó gondolat volt.
Akkor íme a hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2,5 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 4 evőkanál darálatlan mák
- 17 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 42 dkg ricotta vagy édes tehéntúró
- 3 tojás
- 2 citrom reszelt héja
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 teáskanál vaníliakivonat
a citrommázhoz:
- 7 dkg porcukor
- 1 citrom leve
- pici tej
Remélem, ha kipróbáljátok Nektek is legalább annyira ízlik majd, mint nekünk! Kellemesen kiegészíti egymást a citrom és a mák íze, a ricotta igazából nem érzik rajta, inkább könnyűvé teszi a tésztát. Mindenképpen érdemes kipróbálni!