2009. szeptember 15., kedd

Az esti desszert - túrós rétes másként

Catalina blogján láttam meg és azonnal elhatároztam, hogy elkészítem, olyan jól nézett ki. Érdekes volt számomra a szeletelése, merthogy eddig rétest csak tekercsben láttam és ettem, másrészt pedig, hogy a teteje kevés tejjel volt leöntve és ennek ellenére, vagy éppen ettől sült olyan gyönyörűre.

Lényeg, hogy nagyon finom volt. Legközelebb - mert biztosan lesz ismétlés - mégis annyit módositok rajta, hogy vagy kisebb tepsibe rakom ezt a mennyiséget, vagy duplázom az adagot, hogy magasabb legyen. Ide most úgy írom, ahogy készítettem.

Hozzávalók:

  • 45 dkg túró
  • 25 dkg ricotta
  • 1 tk reszelt citromhéj - lehet narancs is
  • 4-6 k cukor - ízlés szerint
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 mokkáskanál mandula kivonat
  • 2 dl tej
  • 7-8 dkg olvasztott vaj
  • fél csomag rétes tészta - 10 lap

A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra. Kivajazunk egy kisebb méretű tepsit (25x 40).

A túrót, ricottát, tojást, citromhéjat, sót, vaníliát és mandula kivonatot összekavarjuk, majd ízlés szerint adagoljuk a cukrot.

A tepsi aljába teszünk egy réteslapot, egyenletesen megkenjük vajjal, ráteszünk még egy lapot, ezt is megkenjük vajjal, majd a túrós keverék 1/4-ét elsimítjuk rajta. Letakarjuk újabb 2 megkent réteslappal, majd addig ismételjük, amíg elfogyott a túró is, a réteslap is.

Ha időközben fogytán a vajunk, higitsuk fel a tejjel és ezzel kenjük meg a lapokat. Igen, biztosan felvonjátok a szemöldökötöket, mint én amikor először erről olvastam, de ez a rétes ettől más. Ekkor 8-10 helyen megszurkáljuk a tepsi aljáig egy fogvájóval, majd ráöntjük a maradék tejet. Igen, az összest! És akkor valahogy így kell kinéznie:

30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranysárga lesz. Amikor kivesszük a sütőből, még rezegni fog, olyan pudingszerűen, de ha várunk vele 10 percet, akkor összeáll. És közben kissé összeesik magasságban :(

Itt most egy olyan kép kellene következzen, ahol a kisült tepsi legyen látható, de arról teljesen elfeledkeztem, most pedig már nincs mit fényképezni, hisz alig 2 szelet van belőle.
Legközelebb ezt is pótolom.

Porcukorral megszórva, még langyosan hihetetlen finom volt. Drágámnak hidegen is ízlett. Érdemes kipróbálni.

Catalina, this is it! Thanks!
:)

9 megjegyzés:

erős ildikó

Nagyon várom, kíváncsi vagyok erre a "másként"-re! A kép már lenyűgözött...

Cat

I really do not know Hungarian, but I do understand my name - hehe. If you want to post my recipe here, go ahead, I do not have such problems, and I do not even mind if you do not say it's mine. Seriously.
I just hope you liked it and it tasted good enough to make you wish to bake it again.
Please do let me know what you think of it.

Jade

Napmatka, maris irom!

Catalina, I didn't have time to post the recipe, so I wrote only: "Recipe will come tonight..."
Of course I will mention your name and link to your blog! Seriously! :)
It tasted awesome, there's very little left of it, although I used the double size of your pan. I am definitely planning to make it again! Btw, I left a heartfelt thanks on your blog last night :)

Cat

I'm really happy about that Judith !
Now on the Challah do not use any other means of mixing or kneading the dough, other than your own 2 hands.
If you use a bread machine, for example, the dough will be soooooooooo wet that you will HAVE TO keep adding more flour and the original recipe will be altered.
Also, I made half of the recipe, increased the yeast by 1 gram and used instant yeast instead of active dry and used 2 apples instead of almost 1 apple, like I should have.All in all, do follow the recipe to the letter and you will get a wonderful honey apple challah.

Jade

Thanks Catalina for the info on the challah! I was planning to use my Kitchen Aid mixer, but then I'll stick to your instructions. Hope to be able to make it until the weekend.
Have a wonderful week!

egycsipet

Nagyon jól néz ki, nekem így laposan is tetszik. :)

Jade

Koszonom Egycsipet! Vegulis tenyleg nem nez ki rosszul...

Ancsika

Köszönöm a receptet. Pont ilyesmit kerestem. Már bevásároltam. Nagyon kíváncsi leszek, hogy nekem is sikerül-e. Drukkoljatok. Majd még írok.

Jade

Ancsika! Ezen nincs mit elrontani es rendkivul finom! Kivancsi vagyok majd az eredmenyre, de biztosra veszem, hogy izleni fog!

Related Posts with Thumbnails

Jade konyhája   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP