2011. szeptember 8., csütörtök

Betyárgombóc nokedlivel



Édesanyámmal gyakran megtárgyaljuk, hogy aznap melyikünk mit főzött, sokszor ötleteket adunk egymásnak. Egyik nap mesélte, hogy milyen finom ételt készített a Duna TV-n látott Család-Barát c. műsorból. Az eredeti recept szerint nagycsaládos adag készül a megadott mennyiségekből, ezért én megfeleztem az adagokat, ezt jegyzem le ide.

Tényleg nagyon finom és laktató étel, érdemes kipróbálni!



Hozzávalók:


  • 30 dkg darált hús (sertés vagy szárnyas)

  • 2 tojás


  • bors

  • zsemlemorzsa

  • 1 kis hagyma

  • 1 húsos paprika

  • 1 paradicsom

  • pirospaprika

  • 20 dkg gomba

  • 1 dl tejföl

  • 1 evőkanál liszt

A darált húst összekeverjük a tojásokkal, tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát adunk a masszához, hogy könnyen formázható legyen. Diónyi nagyságú gombócokat készitünk, félretesszük.


Kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd felengedjük 2,5 dl vízzel. Beletesszük az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Néhány percig főzzük, majd ízlés szerint pirospaprikával, sóval és borssal ízesítjük. A gombákat szeleteljük, hozzáadjuk a paradicsoomos keverékhez.



Néhány perc múlva a húsgombócokat is beletesszük a szószba, lefedjük és tovább főzzük. Fontos, hogy ne kevergessük az ételt, hanem inkább rázogassuk az edényt, így nem törnek össze a gombócok.



Mikor a zöldségek és a gombócok is majdnem készre főttek, a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a húsos-zöldséges raguhoz, néhányszor összerázzuk, majd amikor rotyogni kezd, levesszük a tűzről. Nokedlivel tálaljuk.


A nokedlihez összekeverünk nagyjából 25 dkg lisztet, 1-2 tojást, bő csipet sót és annyi vizet, hogy lágy, enyhén folyós állagú masszát kapjunk. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk a nokedliket, közben meg-megkavarjuk, hogy ne ragadjanak az edény aljához. Amikor a nokedlik feljönnek a víz felszínére, és a víz újra forrni kezd, a nokedlik készre főttek. Szűrőkanállal kiszedjük egy edénybe, 1-2 evőkanál vajat keverünk hozzá.




19 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom, már párszor elkészítettem:) Nem a tv-ben láttam, hanem egy blogon, http://suss-alkoss.blogspot.com/2011/02/zsemlemorzsas-betyar-gomboc.html
    Lehet, hogy nem pont ugyanaz, nálunk mindenki szereti.

    VálaszTörlés
  2. Én még nem készítettem ilyet, de annyira jól hangzik, hogy fogok!

    VálaszTörlés
  3. Nekem is újdonság, de nagyon jól hangzik, biztosan fog készülni nálam is!

    VálaszTörlés
  4. Hú, de jó! Nagyon tetszik! Vittem is a recepted, köszi. :))))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik ez a recept! Rettenetesen megéheztem a látványtól!
    Tényleg jó ötletek vannak a tévében, én is sütöttem már onnan!
    Kérlek nézz be hozzám, szeretnék neked átadni egy kis ajándékot! :)

    VálaszTörlés
  6. Jade, egy díjat szeretnék átadni neked, nézz be érte hozzám, légy szíves!

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu, szerintem nagyon hasonlo, valoszinuleg van meg mas valtozata is ennek a nepszeru etelnek, mint a tv musorban is elmondtak. Orulok, hogy mindenkinek izlik, hisz olyan finom!

    Gerdi, remelem nalatok is olyan sikere lesz, mint nalunk! Itt is koszonom a dijat!

    Marika, Petra, majd szoljatok, hogy milyen lett.

    Barbi, szerintem is nagyon jo otletek vannak egyes tv musorokban. Ennek kulonosen orultem :) Koszonom szepen Neked is a dijat!

    VálaszTörlés
  8. köszi a receptet, ez is elkészült... A férjem ritkán dícséri meg a főztöm (nem, azért annyira nem főzök rosszul:))), ezt nem győzte dícsérni. Biztosan többször is előfordul majd a konyhában.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Manomerce, nagyon orulok, hogy izlett ez az etel! Koszonom a visszajelzest!

    VálaszTörlés
  10. Már látvány is nagyon ízletes; így el kell készítenem, hogy a valóságban is megtudjam.A családbarátból már én is sütöttem:))

    VálaszTörlés
  11. Fincsinek néz ki ezt megcsinálom..köszi...

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom lett. Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a receptet. Ma ez volt a vacsora. Mindenkinek ízlett.

    VálaszTörlés
  14. Júj de jól néz ki. 😍

    VálaszTörlés
  15. Én már kb. 3 hónapja többször megfőztem, igaz mas blog volt az ötletadó. A recept majdnem ilyen, de szalonna is van az első lépésben pirítva aminek a zsírjaban készül olaj helyett az étel. Nagyon finom szalonna nélkül is.

    VálaszTörlés
  16. Most készül kíváncsian várom a vég eredményt.

    VálaszTörlés
  17. Tegnap megcsináltak gomba nélkül tejföl helyett laktózmentes natúr joghurtot használtam nagyon finom lett így is.

    VálaszTörlés