Kissé félve fogtam hozzá, mert úgy hallottam, hogy több kell hozzá, mint kezdők tehetsége, de végül nagyon boldog voltam az eredménytől.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgmgZTkrR_-ps1tDfJ45iFYJ2eEu9ot6lnmyILMzZa-4nQ7wy9gFWtYJ8vsF1KWWZTSevgoXND2tqcL4W3kqsuyulsvBD-2KzSoG0WUL-O9RWvap7Pj-CxsU3jDlwnrQUzhjkwmPEYk6ro/s280/kepviselo+2.jpg)
A fánk receptet Gergely Éva: Erdélyi ízek c. könyvéből vettem:
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dk vaj,
- 15 evőkanál víz
- 15 dk liszt - kipróbáltan jó minőségű legyen
- 5 tojás
A tészta főzve készül. A vizet felforraljuk, azonnal belekeverjük a lisztet és addig főzzük, amíg a tészta leválik az edény falától. Levesszük a tűzről, 2-3 percig állni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat, mindegyiknél alaposan elkavarva.
Kivajazott, lisztezett tepsibe kiskanállal diónyi halmokat rakunk egymástól távol. A tepsit forró sütőbe tesszük - én 190-200 fokra fűtöttem be - 10 percig múlva mérsékeljük a lángot. 20 percig nem nyitjuk ki a sütő ajtaját, különben a fánkok összeesnek. Szép sárgára sütjük, majd kihűlve megtöltjük.
A krém receptjét egy nagyon kedves barátnőmtől kaptam, aki otthon mesterszakács volt. Egyszerű a krém elkészítése, sokkal könnyebb, mint a hagyományos képviselő fánk krémje. Mindössze annyi fontos, hogy egy éjszakára hűtőbe kell tenni a krémet mielőtt a lapokat vagy fánkokat megtöltenénk.
Krém:
- 1 gallon tej / 1, 8 liter
- 6 tojás
- 15 evőkanál cukor
- 1 csomag vaniliapuding
- 2 zacskó zselatin
- 8 púpozott kanál liszt
- 1-2 zacskó vaniliás cukor
A tejet egy edényben feltesszük melegedni.
Egy másik nagyobb edényben kikavarjuk a tojások sárgáját a cukorral, hozzáadjuk a pudingport, zselatint és merőkanálal kevés tejet adagolunk a masszához, kevergetve, hogy sűrű, de ne túl híg legyen. A lisztet is hozzáadjuk, a tejet szükség szerint adagoljuk, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a fennmaradt forró tejet. A forró tej miatt hamar be fog sűrűsödni, pudingszerű péppé főzzük.
Még forrón hozzáadjuk a tojásfehérjékből keményre vert habot, lazán belekeverjük. Kihűtjük és hűtőben tároljuk másnapig.
A megtöltött krémes lapokat ill. fánkokat porcukorral megszórjuk vagy világos karamellel megcsurgatjuk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-Va_4pcjY2XqvNENjNQyj3zLeW4YKisT9nRdlp3JNE93REeexpWZDWVRECJWSUeFgFZbdvXY5XVkNeHaTmm6Cfm3FHgrrN0Ulvkk1l-ee23XsiSCnylkWfvOF3NKmeDOrRm2ny3ylm9U/s280/kepviselo.jpg)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése