Itt nálunk most cseresznye szezon van. Nem akarom kihagyni a lehetőséget, bár nálunk a gyümölcsök igazából mindig a süteményekben a legkelendőbbek. Múlt héten rétest készítettem cseresznyéből, tegnap pedig ezt a pitét.
Kicsit időigényes volt, de elmondhatom, hogy talán ez a legfinomabb "klasszikus" pite, amit eddig készítettem, annak ellenére, hogy kb. 5 recept tákolmánya ...
Hozzávalók a tésztához:
- 13 dkg liszt (1 - 1/3 cs)
- 10 dkg vaj (5 k vaj + 3 k Crisco)
- 1 k cukor - elhagyható
- csipet só
- 4 k jeges víz
Krémhez:
- 30 dkg Philadelphia krémsajt
- 3 k porcukor
Töltelékhez:
- 1 liter kimagozott friss cseresznye (4 cs)
- fél csészényi aszalt áfonya - ki lehet hagyni, én így akartam egy kicsit savanyítani
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 2,5 dl víz (1 cs)
- 15 dkg cukor (3/4 cs)
- 4 k keményítő liszt
Topping:
- 1 tojás
- 2 k tej
- 1,5 dkg vaj (1 k)
- 1/4 tk mandula kivonat
- 4 dkg cukor (1/4 cs)
- csipet só
- 8 dkg kókuszreszelék (1 cs)
- 5 dkg szeletelt mandula
Először elkészítettem a tésztát: a lisztet, sót, cukrot összevegyítettem, majd hozzáadtam a hideg vaj kockákat. Ezzel jól összemorzsoltam, majd a hideg vízzel megszórtam és tésztát gyúrtam belőle. Ez nem volt több 5 percnél, viszont hűtőbe tettem 1 órára.
Közben elkészítettem a cseresznye tölteléket: a frissen kimagozott cseresznyét 7-8 percig forraltam a vízzel. A cukrot és keményítő lisztet összevegyítettem, majd hozzáadtam a cseresznyéhez, 1-2 percig főztem kevergetve, amíg sürü lett. Levettem a tűzről, hozzákevertem a fahéjt és aszalt áfonyát. Félretettem hűlni.
Ezután a pitét kivettem a hűtőből és kinyújtottam, kibéleltem vele a pite formát. Nagyobbra nyújtottam, hogy a szélét vissza lehessen hajtani, alá. Aztán a szélét formáztam meg, ami nagy örömömre elég szépre sikerült, de még gyakorolni kell... Ezután egy alufóliával kibéleltem az egészet, a széleit is letakarva - most nem tettem rá rizst. 200 fokos előmelegített sütőbe tettem 8-10 percre.
Amíg sült, kikavartam a krémsajtot a cukorral, habosra. Be kell vallanom, nagyon pici vaníliát is csepegtettem bele...
10 perc után kivettem a pitét, levettem róla az alufóliát. Belekanalaztam a krémet, majd rá a cseresznyés tölteléket, aminek valami gyönyörű színe és nagyon finom íze volt már úgy magában is. (Ez a pite töltelék készen az üzletben kb. 10-12 dollár lenne, nekem kb. 4 dollárba került.) A pite szélét körbevontam lazán alufóliával és így sütöttem további 20 percig.
Elkészítettem a toppingot (van ennek magyar megfelelője?): jól összekevertem az első 6 hozzávalót, hozzákevertem a kókuszreszeléket és mandulát.
Ezt rákanalaztam a pitére miután levettem a fóliát a széléről, majd 180 fokon tovább sütöttem még 20-25 percig, amíg a teteje pirulni kezdett. Ezt lehet melegen is enni, de szerintem kihűtve a legfinomabb a krémsajt miatt. A könyv szerint éjszakára, de legalább 4 órán át hűtőben kellene tartani. Igazán hűsítő finom desszert, de megjegyzem, tortaszerű, tömény ízbomba!
Úgy érzem, találkozni fogunk még vele.
Úgy érzem, találkozni fogunk még vele.
Nagyon szép lett!! De jó lenne most egy kis cseresznye, itt már olyan régen leérett.
VálaszTörlésÁfonyával és fahéjjal valami isteni lehet! :-))
Ez csodaszép lett! Bizony, bizony, nálunk már nincs cseresznye...
VálaszTörlésKoszonom nagyon szepen a dicseretet! En most nagyon orulok a cseresznyenek es tervezek meg kesziteni 1-2 finomsagot vele. Kesobb is kaphato, de mar nem ilyen aron es annak nincs ilyen finom ize...
VálaszTörlés