2009. szeptember 24., csütörtök

Krémsajtos - bourbonos kuglóf

Ezt a kuglófot már nagyon sokszor elkészítettem, természetesen mindig variálva az ízeket, néha kombinálva 1-2-3 különböző hozzávalóval. Muffinként is megsüthető ha a gyerekeknek akarunk kedveskedni. Finom, selymes hatású, tömény ízhatású. Hamar elkészíthető a massza, viszont kuglóf formában időigényes a sütése (kb. 90 perc). Ennek ellenére ajánlom kipróbálásra.

Megjegyezném, hogy viszonylag nagy adagról van szó, ezért nagyobb kuglóf formára lesz szükség, de ha nincs ilyen, a fennmaradó részt megsüthetjük muffinsütőben, szuflé formában vagy egy kisebb kalács formában.


Hozzávalók:
  • 35 dkg vaj
  • 22 dkg krémsajt (pl. Philadelphia vagy házi készítésű)
  • 3 csésze cukor (én max. 2,5 csészényit használok)
  • 6 tojás
  • 3 csésze liszt
  • csipet só
  • 60 ml/ 1/4 csésze bourbon - helyettesithető tejjel
  • 1,5 tk vanília kivonat
  • 1,5 csésze apróra vágott, pirított dió (ez variálható: 1 cs dió + 1/2 cs kókusz, aszalt áfonya)
  • 1 tk sütőpor

A vajat és krémsajtot mixerrel habosra keverjük. Lassanként hozzáadjuk a cukrot, jól kikavarjuk ezzel is. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, csak addig keverve amíg eltűnik a sárgája.
A lisztet, sót és sütőport összekeverjük. Ezt a tejjel/bourbonnal felváltva adagoljuk a masszához, elkeverjük, lágyabb piskótaszerű állaga lesz.
.
Ekkor belekeverjük a diót/ kókusz reszeléket. Én most úgy variáltam, hogy kb. 40%-ba kevertem aszalt áfonyát, 20%-ba kakaót, a maradékba pedig pirított, apró diót. Máskor csoki lencsét használtam.
.
165 C fokra előmelegített sütőben próbáig sütjük másfél órán át.
Én ma hamarabb akartam kész lenni vele, ezért 180 fokon sütöttem, kissé meg is pirult a külseje, mégsem lettem kész hamarabb. A belsejének kell a 90 perc...
.
Recept a Southern Living magazin, 2004. decemberi számából.
.

17 megjegyzés:

  1. Kaphatok egy szeletet reggelire? :-)))

    VálaszTörlés
  2. Már másolom is a receptjeim közé-köszi!!!

    VálaszTörlés
  3. Megint fantasztikusat sütöttél!! Gyönyörű és különleges! Nagyon örülök a receptnek! :-))

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon örülök, hogy feltetted, biztos ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  5. Csodás dolgokat készítesz, mindig megnézem :)

    VálaszTörlés
  6. Gabojsza, orommel!

    Egycsipet, koszonom!

    Trinity, Yasmine, orulok, hogy erdemesnek talaljatok lementeni a receptet. Koszonom!

    Kiskukta,koszi Neked is. Majd jelezz ha kiprobaltad!

    Lekvaroskukta, koszonom, hogy bekukkantottal ujra!

    Szep napot Mindenkinek!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörűeket sütsz, ez is nagyon tetszik! Látom, tényleg jó nagy adag, de biztosan meg lehetne felezni, ugye?

    VálaszTörlés
  8. Kata, koszi, hogy ujra beneztel! Termeszetesen meg lehet felezni. En szivem szerint inkabb 3/4-et keszitenem, a fele talan tul kis adag lenne, de termeszetesen a formatol fugg.

    Andi, koszi, draga vagy!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Judit ! Nagyon tetszik a kuglófod, a képen az olasz kuglófra emlékeztet. Ízben is van hasonlóság ? Már vettem áfonyát, kuglófformát , és mindjárt felöntöm a tejfölt .
    Kérdésem az lenne hogy a csésze milyen méretű, és a kuglófformát meddig szokás megtölteni hogy a növekedés közben ne follyon túl ? Előre is köszi, pár nap mulva megsütöm. Üdv: Judit

    VálaszTörlés
  10. Megsütöttem a kollégáknak névnapomra, a férjemnek meg megígértem, hogy hétvégén neki is megsütöm, mert nagyon kevesellte azt a két szeletet, amit kóstolónak kapott belőle...:) Köszönöm a receptet, könnyen elkészíthető, isteni finom és mutatós süti lesz belőle!
    Kati

    VálaszTörlés
  11. Kedves Judit! Ezt a hozzaszolast nem lattam eddig, bocsanatot kerek, hogy megkesve valaszolok! Panettone-ra gondoltal? Tudom, az nem kuglof, de masfajta olasz kuglofszeru sutit nem ettem. A panettone-ra nem igazan hasonlit mert az kelt teszta, ha jol tudom. Ez egy nagyon "selymes" allagu suti, sajnos maskepp nem tudom jellemezni. Nagyon finom, mar nagyon sokszor sutottem.
    A kuglof format en 3/4-ig toltom meg, hogy legyen hely a novekedeshez. A csesze (cup - itteni mertekegyseg) = 250 ml. Sok sikert a sutogeteshez! Meg 1x elnezest kerek! :)

    VálaszTörlés
  12. Kati, koszonom, hogy kiprobaltad. Orulok nagyon, hogy izlett! Sokszor aggodom, hogy az itteni lisztben es cukorban levo elteres miatt vajon otthon milyenre sikerednek az izek... Rendkivul orulok, hogy finom lett!

    VálaszTörlés
  13. Kissé megkésve észlelem hogy kaptam kissé megkésve választ. :)
    Igen a panettone-ra gondoltam. Akkor rögtön megsütöttem, és túlcsordult a formán. :(
    De lényeg hogy finom volt, és most azért kukkantottam ide mert ismétlésre készülök, csak csökkentett adaggal.
    Köszönöm, üdv: J.

    VálaszTörlés
  14. Kedves Judit! Orulok, hogy bevalt a recept! Nalam is altalaban tobb a massza, ezert neha muffinformaban sutom meg a plusz reszt, vagy egy kisebb puspokkenyer formaban.
    Teny es valo, hogy nagyon finom! Nagyon orulok, hogy Nektek is izlik!

    VálaszTörlés