2009. november 2., hétfő

Almás - áfonyás pite

Sima almás pitének indult, de a töltelékbe csempésztem egy maréknyi aszalt áfonyát. Ettől még finomabb lett.

Hozzávalók a tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2-3 ek jeges víz
  • csipet só
  • 1 ek cukor

Töltelék:

  • 3 nagyobb zöld alma
  • 1 marék aszalt áfonya
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk citrom leve
  • 1 k keményítő liszt vagy liszt
  • 1/2 tk reszelt citrom vagy narancs héja
  • 3-6 k cukor - ízlés szerint

Morzsa a tetejére:

  • 12 dkg zabpehely
  • 6 dkg porcukor
  • 6 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek juharszirup vagy méz

A lisztet, sót, cukrot összekeverjük, majd összemorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajjal. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vizet (a liszttől függően) kanalanként adagoljuk, amíg összeáll a tészta. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 30 percre.

Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat meghámozzuk, apróra vágjuk, hozzáadjuk a keményítőt, cukrot, citromlevet és héját, fahéjt, majd 5-10 perc alatt puhára pároljuk. Ha szükséges, önthetünk hozzá kevés vizet párolás közben. Mikor elkészült, hozzáadjuk az aszalt áfonyát vagy meggyet. Hagyjuk kihűlni.

A pitetésztát kinyújtjuk, 20 cm-s piteformába illesztjük, majd sütőpapírral vagy alufóliával kibéleljük és pitenehezéket (száraz bab, rizs) teszünk rá. Így sütjük 180 fokon 10-15 percig. Ezután levesszük a fóliát és pitenehezéket, majd világos aranyszínűre sütjük még 5-10 alatt.

Amíg sül, elkészítjük a morzsát: a zabpelyhet, lisztet, porcukrot összekeverjük. A vajat a sziruppal egy edényben felmelegítjük amíg a vaj megolvad, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez. jól összekavarjuk.

A pitetésztába pakoljuk a tölteléket, majd rákanalazzuk a morzsás keveréket, elsimítjuk. Így sütjük további 25 - 30 percig, amíg aranybarna színű lesz. Várjunk 10 percet a szeleteléssel, aztán lehet fogyasztani :)

9 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép! Nem csak a pite, a fehér tányér is. :)

    VálaszTörlés
  2. Már ilyen morzsásat régóta készülök sütni::
    Nagyon szép,olyan beleharapnivaló lett a Tiád!:-))

    VálaszTörlés
  3. Én egyszer vettem aszalt áfonyát és kiábrándítóan rossz íze volt.Azóta nem próbálkozom vele!
    Nagyon fincsinek tűnik!:-)

    VálaszTörlés
  4. Á, az aszalt áfonya szerintem az egyik legfinomabb az aszal gyümölcsök közül-én is előszeretettel használom.
    Kacskaringópia, lehet, hogy valami baj volt épp azzal a zacsival? Mert annyira finom, komolyan...

    Ebben a sütiben is tökéletes lehet!!

    VálaszTörlés
  5. Puszedli, koszonom! Nekem is tetszik :)

    Koszonom Andi! Ezt nagyon konnyu volt elkesziteni, tobben is kostoltak es izlett nekik!

    Kacskaringopia, nagyon sajnalom. Mi teljesen odavagyunk az aszalt voros afonyaert. Nagyon sokszor hasznalom, szeretjuk a savanykas ize miatt.

    Trinity, igazad van, nagyon jol passzolt az almahoz is, bar eddig meg ebben a kombinacioban nem keszitettem, legalabbis nem emlekszem... Mindenkeppen orulok, hogy kiprobaltam.

    VálaszTörlés
  6. Csodás lehet! Én is nagyon szeretem az áfonyát és a többi savanykás gyümölcsöt is aszalva. :)

    VálaszTörlés
  7. This is just such a good looking pie and I am sure it tasted really good too.
    Do not worry about not making it into the challenge, it's really not that important.
    I just know you like to cook and bake and whenever you can participate, I would like to have you there with me.
    You wishing to make it counts a lot !
    And yes, you can go ahead and use my recipe to bake the flower pie. You're my guest.

    VálaszTörlés
  8. Egycsipet, mi is nagyon szeretjuk a savanykas izeket, nalunk az afonya verhetetlen.

    Cat, Thanks!!!! A lot!

    VálaszTörlés