Néhány kép ízelítőül az ünnepsorozat konyhai oldaláról:
Lekváros - dióhabos kosárkák:
Egyben sült sonka (kb. 5 és fél órán át sült) :
Egyben sült sonka (kb. 5 és fél órán át sült) :
Az utóbbi hetek nagyon rohanósra alakultak és sajnos nem volt időm újabb bejegyzéseket írni. Ígérem, amint lesz kis időm, pótolni fogom.
Hozzávalók a keksz alaphoz:Krém:
Bemelegítjük a sütőt 170 C/325 F fokra. Egy közepes méretű tepsit (33 x 23 cm) kibélelünk alufóliával. Ennek segítségével később, hűtés után könnyen kiemelhetjük a sütit a tepsiből.
A kekszmorzsát, cukrot és olvasztott vajat összekeverjük és kanállal a tepsi aljába simítjuk. 10 percig sütjük.
A krémsajtot, cukrot, vaníliát és lisztet mixerrel jól kikavarjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ezzel is jól összekeverjük. A mixert alacsony fordulatszámra állítjuk, a tojásokat egyenként hozzákeverjük a krémhez.
40 percig sütjük, amíg a közepe már alig rezgős. 4 órát hűtjük szeletelés előtt.
Tetejére cseresznye pite tölteléket kanalazunk (Tündi: cherry pie filling), elkészíthetjük a következő módon:
Ha friss gyümölcsből készítjük, a hozzávalókat összekeverjük, pár percig főzzük, amíg besűrűsödik.
Ha befőttből készül: a lisztet, cukrot összekeverjük, felengedjük a befőttt levével, kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik, majd hozzáadjuk a cseresznyét, kavarunk rajta egyet-kettőt és kész is van. Kihűtve a torta tetejére kanalazzuk, majd szeleteljük.

Töltelék:
Kenéshez 1 tojás + 5 dkg porcukor
A krémsajtot a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a száraz összetevőket, egynemű tésztává kavarjuk. Egy nagyon puha állagú tésztát kapunk. Ezt folpackba csomagoljuk, kézzel lapos korongot formázunk belőle, majd legalább 2 órára vagy éjszakára hűtőbe tesszük.
A töltelék hozzávalóit egy edényben kanállal összekeverjük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 32x40 cm nagyságúra, hosszában kettévágjuk, így lesz két 16x40 cm-s téglalapunk. A felvert tojással megkenjük a tésztát, majd a tölteléket rászórjuk, szabadon hagyva a tészta széleit 1 újjnyi szélességben.
Felcsavarjuk a tésztát ugyanúgy, mint a bejglit, tálcára tesszük és hűtőbe tesszük 30 percre, felvert tojással együtt. Fél óra múlva könnyen szeletelhető tésztát kapunk. Ezt le is fagyaszthatjuk - ha netán egy hét múlva szeretnénk megsütni.
A sütőt előmelegítjük 180 C/350 F fokra. A tekercseket lekenjük a tojással, majd megszórjuk a porcukorral. Újjnyi vastag szeleteket vágunk, ezeket sütőpapírral ellátott tepsire rakjuk fektetve vagy laposan - ki hogy szereti. Ebből kb. 32-36 szelet lesz.
20-30 perc alatt aranyszínűre sütjük. 5-10 percig hagyjuk hűlni a tepsin mielőtt tálcára tesszük. Ha édesebben szeretjük, megszórhatjuk porcukorral.
Nagyon szeretem az ilyen típusú süteményeket, amikor több személyről és kevés időről van szó. Éppen ezért ilyenkor a tepsis, "sok- szeletes" süteményeket tartom előnyben, pikk-pakk összepakolom a hozzávalókat, jöhet a rátét, majd mehet a sütőbe. Ezért nálam ezek is gyors és könnyű kategóriásak, mert a személy adag és idő aránya nagyon kedvező.Rátét:
A vajat a cukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a tojást és vaníliát, egyneművé kavarjuk. A lisztet, sütőport, sót összeszitáljuk, majd folyamatosan adagolva hozzákeverjük a vajas krémhez. A végén hozzáadjuk a diót és kókuszreszeléket, ezt fakanállal jól elkeverjük benne. Puha, ragacsos tésztát kapunk.
A tészta 3/4-ét vizes kanál fejével, közepes méretű (25x35 cm), magas falú, kizsírozott tepsibe lapogatjuk. (Nem volt ilyen méretű magas falú tepsim, sülés közben vígan kifolyt a dzsem az oldalán...)
A tésztát megkenjük az eperdzsemmel. Ha darabos benne a gyümölcs, annál finomabb lesz a sütemény:
A csokis változat is elkészült. Finom, de nekem kicsit töményen kakaós, ezért legközelebb kevesebb kakaót teszek majd bele. Keményebb is lett a tészta a korábbi vaníliásnál, de ez nem okozott különösebb gondot, csak úgy megjegyeztem...7-8 tucatnyi készül ebből az adagból is, a kekszek méretétől függően.
Írókázni nem volt időm, majd legközelebb. Moha köszi a bátorítást!
Ugye milyen jól kivehető a kétféle fény az én kis ablaktalan konyhámban? Pedig kértem a Drágámat, hogy tegye vissza a sárgásat...

Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra. A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, tejet, vanília és mandula kivonatot, jól elkeverjük. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, lassanként hozzákeverjük a vajkrémhez. Puha állagú tésztát kapunk. Ezt beletöltjük a keksznyomóba, majd sütőlemezre nyomjuk a kekszeket.
10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük. Akkor van készen, amikor a keksz széle barnulni kezd. Hagyjuk néhány percig a tepsiben hűlni, majd hűtőrácsra pakolgatva hagyjuk kihűlni őket.
7-8 tucatnyi készül ebből az adagból.
Ne nevessetek ki: gyakoroltam a mézeskalácsok írókázásához, amit Karácsonyra szeretnék sütni. Csokit olvasztottam és egy zacskóba tettem, a sarkát kivágtam. De olyan kis cirkadalmasra sikerült némelyik, talán túl puha volt a csoki, vagy túlságosan erősen nyomtam a zacskót... Mindenképpen gyakorolni kell még mielőtt mézeskalácshoz fognék :)
Ugyancsak előételként készült nagynénim receptje alapján a hihetetlenül finom fűszeres krémsajtos gomba kence, amiről sajnos nem készült kép, de hamarosan újra elkészítem és itt lesz a blogon. Apró kenyérszeletekre halmoztuk és sütőben 10 perc alatt átsütöttük. Nagyon finom volt a forró kenyér a hideg tojással! Véletlen párosítás, de nagy sikere volt!
Ezután jött a mozzarellás rántotthús-torta sütőben - sajnos erről sem készült kép. A Weddings fórumon olvastam erről régebben: a filézett csirkemellet panírozzuk ugyanúgy, mint mikor rántott húst készítünk. Egy tűzálló tálat csillag alakban baconszeletekkel telerakunk, erre jönnek a panírozott csirkeszeletek, közé mozzarella csíkokat rakunk, majd a lelógó baconszeleteket a tetejére hajtogatjuk. Sütőben ropogósra sütjük.
Krumplipürével, savanyú uborkával tálaltam.
Desszertként volt rugelach, egy rendkívül finom, porhanyós aprósütemény, amit nemrég egyik pékségtől kóstoltam és akkor eldöntöttem, hogy feltétlenül kipróbálom. Hamarosan jön a recept is:
Barátnőm ezt a tepsis New York-i sajttortát készítette, nagggggyon finom lett. Rendkívül egyszerű recept, elronthatatlan. Hamarosan hozom én is:

Az utolsó desszert pedig a tökös pite volt, ami Drágám egyik kedvence. Valóban nagyon finom lett, így nézett ki:

Köszönjük a szép ünneplést barátainknak! Hálásak vagyunk a sok jóért Istennek!