2010. január 7., csütörtök

Túrós béles citrommázzal


Anyukám gyerekkorunkban sokszor készítette ezt a sütit, ősrégi Horváth Ilona Szakácskönyvéből, ami azóta 3 újabb kiadásban jelent meg. Nagyon finom, kiadós sütemény.

Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek tejföl
  • 2 tojás sárgája
  • késhegynyi sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 1 kg túró
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 5 dkg vaj
  • vanília
  • 10 dkg mazsola
  • 1-2 ek búzadara
  • fél citrom reszelt héja

A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sütőport, majd a tojások sárgájával és a tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk, úgy, hogy egyik rész kissé nagyobb legyen. Ebből lesz az alsó lap.

Kinyújtjuk akkorára, hogy a tepsi oldalait is kibélelhessük vele. Megszórjuk búzadarával.

A tölteléket elkészítjük: a túrót áttörjük. A cukor felét kikavarjuk a vajjal, hozzákeverjük tojások sárgáját, vaníliát és citromhéjat. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, ezt majd lazán belekeverjük a túrókrémbe. A tölteléket a tepsibe töltjük, elsimítjuk.

Kinyújtjuk a felső lapot, ráhelyezzük a töltelékre, a széleit vissza/aláhajtjuk, tetejét villával átszurkáljuk. Mehet a sütőbe 180 fokra 30-40 percre, amíg rózsaszínű lesz a teteje.

Amikor kihűlt, citrommázat kenünk rá:
  • 30 dkg porcukor
  • 1/4 citrom leve
  • 2 dkg vaj

Ezt jól kikavarjuk, kanállal elsimítjuk a tetején. Jó étvágyat!

16 megjegyzés:

  1. Régen néztem már be hozzád, nagyon szép az új fejléced, és látom, hogy változatlanul csodákat művelsz!:-)

    VálaszTörlés
  2. Hu, festés volt?
    Jó lett az új kégli!:)))

    VálaszTörlés
  3. Jajj,ne csinald ezt velem,mar megint milyen gyonyoruseget hoztal!!Nagyon ki kell probalnom.Mindig olyan gusztakat hozol:)

    VálaszTörlés
  4. Atyaég, de szépséges lett! :)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta és mutatós így a citrommázzal!! Teljesen elcsábulok ha benézek hozzád!!:)

    VálaszTörlés
  6. Hello Judith,
    for all your creativity and talent, I would like to offer you a "Sunshine" award; please come over and pick it up! You deserve it!
    XOXO
    ...and this dessert looks very good!!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néz ki, imádom a citromos édességeket, el is mentem a receptet, a kipróbálásra várók közé.

    Ismerkedés céljából küldtem neked egy díjat, nézz be hozzám:
    http://fozzunkkvalamit.blogspot.com

    VálaszTörlés
  8. Wise Lady, Csibe, Egycsipet koszonom szepen, kedvesek vagytok!

    Kacskaringopia, orulok, hogy ujra beneztel es tetszett amit lattal! :)

    Szepykem, koszonom! Viszont az mar majdnem 2 eve volt. Itt bovebben olvashatsz rola: http://www.weddings.hu/blog/jade/blog.php?id=48

    Edo, tudom, sokszor irom, de ezt is erdemes kiprobalni, nagyon fincsi!

    Gizi, kedves vagy, kosoznom! A citrom mazat kar elhagyni rola, nagyon finom izu lesz tole a suti. Anyukam tegnap emlitette, hogy naranccsal is ki lehet probalni, tutti finom lehet!

    Nina, thank you very much for thinking of me! And thanks for your visit, it's always a pleasure!

    Zsuzsa, koszonom szepen! Megyek is!

    VálaszTörlés
  9. Kukkants be hozzám, díjaztalak. :)

    VálaszTörlés
  10. Na most majd kiprobalom!:))Nem is tudtam,hogy erdelyi vagy,jaj de orulok ennek!Honnan szarmazol pontosan?

    VálaszTörlés
  11. Hűha, de lemaradtam! Nagyon jól néz ki az új "kégli", mármint a blogkinézet, amire szerintem Szepy is célzott!:)
    És most tudtam meg, hoyg ki a nővéred. Erre mondják: kicsi a világ.:)
    Puszi

    VálaszTörlés
  12. Most találtam rá a süteményes blogodra. Nem semmi, hogy miket találok én itt. :)
    Ezt anyukám is készítette réges-régen. :( Olyan jó, most megvan a receptje. Sok mindent nem jegyzett le, s nem mindent tudott átadni. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  13. Jutka, koszonom, hogy gondoltal ram!

    Edo, aradi vagyok :)

    Sedith, tenyleg igy van, kicsi a vilag. Ja, most esett le a tantusz a keglivel kapcsolatosan... koszi! :)

    Tinkmara, koszonom, hogy beneztel! Orulok, hogy jol jott ez a recept! Gyere maskor is!

    VálaszTörlés