2010. április 15., csütörtök

Epres - tejszínes pogácsák (scones)


Ez a pogácsa eredetileg aszalt áfonyával, illetve ribizlivel készült, viszont én kiváncsi voltam az epres változatára. Kicsit merész vállalkozás volt friss eperrel helyettesíteni az aszalt dolgokat, de nem csalódtam cseppet sem. Viszont legközelebb visszaveszek a sütőpor mennyiségéből. (Utólag megjegyezném, hogy mégsem, ugyanis kihűlve egyáltalán nem érzik a sütőpor íze a pogácsákban. Még melegen kóstoltam...)


Hozzávalók:
  • 30 dkg finomliszt
  • 3-4 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 1 csapott evőkanál sütőpor
  • 7 dkg hideg vaj
  • fél csésze (120 ml) aszalt áfonya - én epret használtam
  • 240 ml tejszín - ha nyers gyümölcsöt használunk, kevesebbre lesz szükség!


A lisztet, cukrot, sütőport és sót összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a hideg, kockára vágott vajat, összemorzsoljuk. Hozzákeverjük az apróra vágott aszalt áfonyát (vagy más gyümölcsöt), majd hozzáadjuk a tejszínt, fakanállal kavarunk rajta néhányat, amíg összeáll, majd nyújtódeszkára borítjuk és kézzel 5-10 másodperc alatt összegyúrjuk. Nem kell hosszan gyúrni, csak addig, amíg összeáll a tészta.



Ujjnyi vastagságúra lapogatjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, lisztezetlen tepsire rakosgatjuk, majd 220 fokon 15 perc alatt megsütjük, amíg kissé barnulni kezd.



Finom, porhanyós, gyorsan elkészül.

10 megjegyzés:

  1. Én is kérek!! Egyet a Zuramnak, kettőt a lányoknak, hármat magamnak :)))

    VálaszTörlés
  2. csodálatos. nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  3. szia Judit

    Fel verve a tejszint???

    VálaszTörlés
  4. Jól néznek ki és fincsik lehetnek. :) Tényleg merésznek tűnik a friss eper, szuper, hogy bevált!

    VálaszTörlés
  5. Milyen érdekes recept! Tetszik!

    VálaszTörlés
  6. Koszonom szepen!

    Piroska, a tejszint nem kell felverni.

    VálaszTörlés
  7. Még sose hallottam ilyet,de nagyon tetszik!:-))

    VálaszTörlés
  8. Én sem hallottam még sosem erről a pogácsáról, sőt, édes pogácsáról egyáltalán nem hallottam még. :)
    Nagyon tetszik.
    Egyébként zseniális receptjeid vannak.

    VálaszTörlés
  9. Talan a "scones" ismerosebben hangzik, egy ideje igyekszem a magyar megfelelojevel emliteni a sutit/eteleket...

    Raindrop, enyhen mondva tulzas, de azert nagyon orulok, hogy tetszenek a receptek! Koszonom, nagyon kedves vagy!
    En pedig nemcsak a receptjeidtol, hanem a gyonyoru fotoidtol vagyok oda. Nem is tudom, eddig hogy nem keveredtem oda, de lenyeg, hogy ezutan gyakran benezek majd!

    Koszonom Mindnyajatoknak a kedves hozzaszolast!

    VálaszTörlés