2010. május 21., péntek

Epres koszorú


Ez is egy olyan recept, ami első látásra megtetszett, itt. Variáltam a hozzávalókon, mert a megadott cukor mennyiséggel émelyítő lett volna.

Az eredeti recepttől eltérően kuglóf formában sütöttem. Sajnos nem volt elég az eper ahhoz, hogy a töltelékbe is jusson, ezért tejszínnel és darabos eperdzsemmel töltöttem meg. A pürésített eper rendkívül jó ízt ad a tejszínes - krémsajtos habnak, így már nem túl édes a sütemény, inkább a gyümölcs íze dominál.

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só
  • 11 dkg vaj
  • 22 dkg cukor (33 dkg helyett)
  • 1 tk vanília kivonat
  • 3 tojás
  • 2,5 dl tej
A sütőt bekapcsoljuk 180 C/ 350 F fokra. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk.

A vajat a cukorral és vaníliával habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után jól eldolgozva a krémet. Ezután hozzáadjuk a lisztes keveréket és a tejet. (Eredeti receptben 3,3 dl víz van megadva, de nekem az túl soknak tűnt, így az állagától függően öntöttem hozzá a tejet.)

Kizsírozott kuglóf formába (vagy kerek, 23 cm-s tortaformába) simítjuk a masszát és 35-40 percig, tűpróbáig sütjük.

Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. Vízszintesen két részre vágjuk.



A töltelékhez, ill. krémhez:
  • 11 dkg vaj
  • 15 dkg krémsajt vagy mascarpone (házi készítésű is megfelel)
  • 1/4 tk vanília kivonat
  • 1/8 tk mandula kivonat
  • 1,2 dl eperpüré
  • porcukor ízlés szerint
  • 1,5 dl tejszín
  • 5-6 szem eper vagy eperdzsem


A puha vajat, krémsajot és cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliát, mandula kivonatot és az eperpürét, majd a felvert tejszínt lazán belekeverjük. Néhány percre hűtőbe tesszük.



Ha teljesen kihűlt a piskóta, az alsó részét megkenjük egy réteg krémmel, rá eperszeleteket helyezünk, aztán rátesszük a piskóta felső részét és kívül teljesen bevonjuk a krémmel.



Eperszeletekkel, csokival díszítjük.




18 megjegyzés:

  1. Húha! Ez aztán igen!
    A tied sokkal szebb lett!!! Gratula!

    VálaszTörlés
  2. Hú de extra!! de már nem csodálkozom...annyira ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. Hi, i'm bulgarian and i'm impressed by all your creations!!!
    You are amazing and you inspire me and other culinary which are in your friend list to make your cakes and other delicious foods.
    Congratulations!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon finom lehet, mindenképp kipróbálom, eper is mascarpone is, vanília...szuper!:-))

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép! De örülnék most egy ilyen sütinek!

    VálaszTörlés
  6. Szia :)
    Szerintem is jó lett, lefogadnák egy szeletet belőle.:))

    VálaszTörlés
  7. Csodás lett, remekmű! Én még ezzel nem próbálkozok:) Épp tegnap kerültetek szóba nálunk, Endre említette, hogy Laci újra amerikázik nálatok;) A recept, amit kértél az utolsó bejegyzésem alján a megjegyzések között, jó étvágyat hozzá, ha így is kipróbáljátok majd. Nekünk eddig ez a nyerő:)

    VálaszTörlés
  8. Koszonok szepen minden egyes hozzaszolast, dicseretet! Nagyon kedvesek vagytok!

    Irshad, it was really kind of you to write this beautiful comment! Thank you very much, you really made my day! :D

    Deborah, koszonom Neked is, hogy leirtad a receptet!

    VálaszTörlés