2010. június 22., kedd

Csirkés - sajtos kenyérfonat


Ez a recept is a Kifőztük magazin legutóbbi számában jelent meg néhány hete, több más recepttel együtt.
Bevallom, nekem leginkább úgy ízlik, ha a kenyérpirítóban újra van melegítve és ettől kicsit ropogós a héja és a bélzete is.

Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 tasak porélesztő (7 g)
  • 1 tojás
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál só

Töltelékhez:

  • 1,7 dl spagettiszósz vagy fűszerezett paradicsomszósz
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 30 dkg darált csirkehús
  • 5 dkg reszelt mozzarella

Kenéshez:

  • 1 tojás
  • reszelt sajt

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukrozott tejben. Hozzáadjuk a langyos vizet, tojást, olvasztott vajat, sót, lisztet és lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen (ha másnapra készül, a hűtőben) duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a csirkehúst kevés olajon megsütjük, tetszés szerint fűszerezzük. A paprikát apró kockákra vágjuk. A spagettiszószt és fokhagymaport összekeverjük.

A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Egyenként 40 x 10 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd a közepére kanalazzuk a spagettiszószt.

Erre egyenletesen eloszlatva rakjuk a sült csirkét, rá a paprikát és reszelt sajtot. Hosszában félbehajtjuk, a tészta szélét összecsípjük.

A rudakat hármas fonással megfonjuk.

Sütőpapírral ellátott tepsin a fonatot 20 percig pihentetjük. Megkenjük enyhén felvert tojással és 190 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. Ezután kivesszük, újra megkenjük a tojással, megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe 1-2 percre.

Melegen tálaljuk, hűtőben tároljuk. A maradék kiválóan felhasználható meleg szendvicsként.



Forrás: Weight Watchers Magazine, 1986.

13 megjegyzés: