2011. február 12., szombat

Tőzegáfonyás-krémsajtos muffin



Jóleső visszaemlékezni miközben írom ezt a bejegyzést, ugyanis, mint a kép is árulkodik, röviddel karácsony után készültek ezek a finom muffinok. Hétvége volt, éppen barátnőmet vártuk reggelire, ő hozta a kávét, én pedig a frissen sült muffinokkal vártam.

Először használtam friss tőzegáfonyát, amit aszalt formában nagyon megszerettünk az évek során. A friss gyümölcs sokkal intenzívebb, savanyúbb, nyersen nem igazán enném, bár nagyon egészséges. Szerintem bármilyen más gyümölccsel is el lehet készíteni ezt a finomságot, bár abban az esetben javasolom a cukormennyiség csökkentését.





Hozzávalók (12 darabhoz)
  • 10 dkg krémsajt
  • 25 dkg porcukor
  • 18 dkg friss tőzegáfonya
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 75 ml olaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

A krémsajtot 2,5 dkg porcukorral habosra keverjük, majd hűtőben pihentetjük amíg a tésztát készítjük. Az áfonyát 2,5 dkg cukorral összekeverjük és alacsony tűzön, néhányszor megkavargatva addig főzzük, amíg a gyümölcsszemek kipattognak.

Villával enyhén összetörjük, majd hagyjuk kihűlni.



A lisztet, a maradék cukrot, a sütőport és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojás, az olaj, a vanília és az áfonya keverékét. Néhány gyors mozdulattal összekeverjük, nem baj, ha kissé csomós marad a tészta.



Muffinsütő formába papírkapszlikat teszünk, ezekben elosztjuk a tésztamasszát, nagyjából 2/3-ig töltjük meg a mélyedéseket. Kiskanállal mélyedéseket formázunk mindegyik tészta közepébe és ebbe kanalazunk a krémsajtos keverékből.



190 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25 perc alatt aranyszínűre sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk. Nagyon finom!

Forrás: Good Food 2011/1.


13 megjegyzés:

  1. A vörösáfonya jótékony hatásairól sokat olvastam. Így vettem egy doboz teát, kicsit savanyúbb volt, mint amit vártam, de nagyon szép színe van. Csodálatosak ezek a muffinok!:)

    VálaszTörlés
  2. Bőszen gondolkozom, mivel válthatnám ki az áfonyát... csudajól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Én kékáfonyás muffint szoktam készíteni, de a krémsajt a tetején egy szenzációs ötlet.
    Köszi, ismét van mit kipróbálnom. :)

    VálaszTörlés
  4. hát igen, arrafelé kicsit elterjedtebb a tőzegáfonya:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, jópofa ez a krémsajtpötty a közepén!

    VálaszTörlés
  6. Szuper lehet, s még nyersen is milyen jó színe van!:-))

    VálaszTörlés
  7. Judith!
    Nagyon guszta, gondolom finom is. Én még sohasem ettem tőzegáfonyát:-)

    VálaszTörlés
  8. Én Magyarországon még sehol nem láttam nyersen tőzegáfonyát. Valaki látott már? Ez a muffin szuperül néz ki!

    VálaszTörlés
  9. Jade, nagyon jol nez ki ez a muffin!
    Egy kerdesem van csak: a tozegafonya az az, ami angolul cranberry? Mert talaltam ilyet fagyasztva, csak nem vagyok benne biztos, hogy ez tozegafonya.

    VálaszTörlés
  10. Koszonom Mindenkinek a kedves hozzaszolasokat!

    Igen, Reka, valoban rendkivul jo hatassal van a szervezetre, nemreg en is olvastam egy tanulmanyt errol. Az ebbol keszult uditok sokkal savanyubbak, mint az atlag uditok, aszalt formaban edesebb, de nyersen hihetetlenul savanyu...

    Kata, szerintem cseresznyevel hasonlo latvanyt ersz el, bar valoszinuleg az ize mas lesz.

    Krisztina, igen, cranberryrol van szo. Probald ki, ha elerheto aron van.

    VálaszTörlés