2011. április 18., hétfő

Gibassier

Provence-i eredetű péksütemény, amelynek a kandírozott narancshéj, a narancsvíz és az ánizs ízkavalkádja adja a különlegességét. A hagyományos péksüteményeknél több zsiradékot tartalmaz, a kelesztése is valamivel hosszabb időt igényel, de éppen ezek miatt rendkívül puha, foszlós belsejű, illatos süteményt kapunk. Hozzávalók:

  • 55 dkg kenyérliszt

  • 1,3-1,5 dl tej

  • 8 g porélesztő

  • 10 dkg cukor

  • 1 csipet só

  • 2 tojás + 1 tojássárga

  • 2 teáskanál narancsvíz vagy 1 teáskanál narancskivonat

  • 75 ml olívaolaj

  • 70 g olvasztott vaj

  • 1,5 teáskanál ánizsmag

  • 7 dkg kandírozott narancshéj vagy aszalt barack

a kenéshez:


  • 1 tojás

  • 2 evőkanál tej

  • 10 dkg vaj


  • a forgatáshoz:


  • apró szemű kristálycukor


    A langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tojásokat, az olvasztott és langyosra hűtött vajat, a narancsvizet és a liszttel elkevert sót. Összeállítjuk a tésztát, majd beledolgozzuk az ánizzsal elkevert narancshéjat (én aprított aszalt barackot használtam, ez nekünk jobban ízlik). Közepesen kemény tésztát dagasztunk, ha túlságosan keménynek találjuk, adjunk hozzá még kevés tejet. A tészta szemmel láthatóan zsírosabb lesz a megszokott kelt tésztáknál, de ez ne zavarjon minket. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, ez nagyjából 1-1,5 óra.



    A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezeket gombócokká formáljuk, majd letakarva 15-20 percig pihentetjük.



    Ezután mindegyiket tenyérnyire nyújtjuk, kettőbe hajtjuk, és a széleiket kissé összenyomjuk.



    Ekkor félkör alakú formát kapunk. Derelyevágóval nagyjából 3 cm hosszú vágást ejtünk az átmérőre merőlegesen a körcikk közepében, majd szimmetrikusan elhelyezve balról és jobbról is.



    Ezután a korábbi hasítékok között 4 helyen bemetsszük a tészta külső, íves szélét.



    A tésztát két oldalra kissé megnyújtjuk, hogy a vágásoknál kissé szétnyíljon, majd sütőpapírral ellátott tepsire tesszük.



    Folpakkal letakarva 20-30 percig pihentetjük, majd amikor majdnem duplájára kelt, a fóliát levesszük, lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.


    Még forrón megkenjük olvasztott vajjal, várunk 1 percet, azután beleforgatjuk kristálycukorba.




    Ciril Hitz receptje nyomán



    Ez a recept a Kifőztük magazin legutóbbi számában jelent meg, amely továbbra is ingyenesen letölthető.





  • 12 megjegyzés:

    1. hát ez a forma kialakítás volt aminél hosszú-hosszú perceket időztem a Kifőztük lapozgatásakor.
      ügyes!

      VálaszTörlés
    2. Látványra is gyönyörűséges, és az íze is mennyei lehet, ahogy olvasom az összetevőit.

      Egy játékra szeretnélek meginvitálni, gyere, nézz be hozzám. :)

      VálaszTörlés
    3. Kedves Judith, kellemes ünnepet kívánok nektek!Puszi!

      VálaszTörlés
    4. Hú de jól néz ki! És a hozzávalók alapján pont fogamra való recept, tuti kipróbálom! :)

      VálaszTörlés
    5. Szia!
      Kérdésem csak az, hogy hol lehet narancsvizet kapni?
      Köszi:Maja

      VálaszTörlés
    6. Nagyon szép lett! Ezt a formázást ki kell próbálnom.

      VálaszTörlés
    7. Kérlek, hogy nézz be hozzám! :)

      VálaszTörlés
    8. Nagyon tetszik ez a sütid is! Van egy meglepetésem számodra, kukkants be légyszíves hozzám! :)

      VálaszTörlés