Hétvégén ezt az aranygaluska -szerű kuglófot sütöttem, ajándékba készült vendéglátóinknak. Csak másnap kóstoltam meg, úgy is nagyon finom volt, de legközelebb frissen ennék belőle, amikor nekünk készül, itthonra, hogy jóllakhassunk belőle. Méghozzá hamarosan! És természetesen 1 jó nagy bögre kávé dukál hozzá, legalább 1 - az én esetemben.
Hozzávalók a tésztához:
- 55 dkg jó minőségű liszt
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 6 dkg olvasztott, kihűlt vaj
- 2,5 dl tej
- 5 dkg vaníliás pudingpor
- 30 gr friss vagy 10 gr száraz élesztő - én 1 csapott ek szárazat tettem bele
- reszelt narancshéj
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1/2 tk mandula kivonat
- 3 dkg liszt
- 2 dkg kakaó
Ezenkívül:
- 3/4 csésze dió
- 1/3 csésze juharszirup vagy méz
- 2 ek olvasztott vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj
- olvasztott vaj, kenéshez
Elkészítjük a kelt tésztát: az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalóval rugalmas, lágy kalácstésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb 1 óra alatt.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a csoki krémet: a vajat a cukorral és tojással krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a liszt és kakaó keverékét, valamint a mandula kivonatot. Egy lágy masszát kapunk, 20 cm hosszú rúdat formázunk, folpackba csomagolva a fagyasztóba tesszük 10 percre, hogy könnyen szeletelhető legyen.
A kuglóf formát kikenjük, majd az aljába szórjuk a dió darabokat. A juharszirupot/mézet összekeverjük a 2 ek olvasztott vajjal, majd ráöntjük a dióra.
Amikor megkelt a tésztánk, 20 darabra osztjuk. Én ebből is rudat formáztam, aztán félbe vágtam, majd 1/4-be és ezekből egyenként 5 szeletet vágtam. 10 percig pihentettem így a tésztát, amíg a csokikrémet ugyanígy elosztottam és lisztes kézzel egyenként golyókat formáztam a szeletekből.
Hu, én vagyok ez első, akkor mindenképpen jut még nekem, ha más nem, hogy én bámulhatom a legtovább!:)))) Csodálatos lett!:)
VálaszTörlésNagyon tetszik!
VálaszTörlésHello Judith!
VálaszTörlésIs hard for me to find the right words to congratulate you for these lovely delicious looking creations!
Szepyke, sajnos ebbol nem jut, mert a ferjem sem evett belole, de legkozelebb Te leszel az elso akit megkinalok!
VálaszTörlésWise Lady, koszonom!
Nina, thank you really, you're so sweet! I try to keep up with you!
hűha! hát ez egy csoda!
VálaszTörlésSzerinted ennek én ellen tudok állni?? Elárulom, nem...Ezt meg kell sütnöm, köszi!!!
VálaszTörlésCsincsilla, engem is megfogott elso latasra! Koszi, hogy erre jartal!
VálaszTörlésTrinity, nagyon orulok, hogy tetszik! Kivancsi vagyok az eredmenyre, majd jelezd, hogy milyen lett! Koszonom, hogy kiprobalod!
Ez már igazi őszi (s talán kicsit karácsonyi) sütemény! Gyönyörű lett, és tetszik, hogy fázisfotókat is beteszel, én örülök, ha végén lekapom a "művet"!:)
VálaszTörlésKoszi Napmatka! Igy van, ez mar a hideg oszi-teli napokra valo sutemeny.
VálaszTörlésA fazisfotokrol neha en is elfeledkezem, de igyekszem eszbentartani, mar csak azert is, mert nekem is jol jott az eredeti receptnel a segitseg. Neha jobb magyarazat egy kep mint a szavak...
Nem csak gyönyörü, de egész biztos nagyon finom is! Mindenképp kipróbálom! :)
VálaszTörlésMian, koszonom, remelem izleni fog Nektek is!
VálaszTörlésJudith, call your local Whole foods and ask them because this seems to be the only store that imports quinces from California.
VálaszTörlésGood luck !
Feliratkoztam állandó olvasóid közé. Roppant kreatív vagy és nagyon sok érdekes receptet olvastam már nálad. Gratulálok ehhez a szép bloghoz, és a klassz receptekhez!
VálaszTörlésSándor
Koszonom szepen itt is a kedves szavakat, megtiszteltetes ilyen megjegyzest kapni! Nezz be maskor is!
VálaszTörlésHogy én csak most vettem észre ezt a gyönyörűséget!Gratulálok! Nagyon szép!
VálaszTörlésAndi, koszonom szepen! Nagyon kedves vagy - mint mindig!
VálaszTörlésHát én sem vettem eddig észre ezt a gyönyörűséget, de nagyon tetszik, ki kell próbáljam.
VálaszTörlésKiskukta, en is varom, hogy ujra kiprobaljam, de elfogyott a lisztem es varom az ujabb szallitmanyt. Addig sajnos nincs kelt tesztasutes nalunk...
VálaszTörlésCAT, THANKS for the information on Whole Foods! I'll check it out this week!
VálaszTörlésHúúú,ez nagyon nagyon nagyon....
VálaszTörlésJelentem kipróbáltam. :) Nagyon szép lett a végeredmény. Nem vagyok egy gyakorlott kelt tészta készítő, de már a nyers alapanyag is csodálatos volt. Bár kissé kicsinek bizonyult a kuglof formám, és sütés közben három gomboc kiszökött a "fazékból" :), így azokat külön sütöttem meg. Párom, aki nem egy édesszájú azonnal rávetette magát a még forró sütire és meg is ette az összeset azonnal. Úgy kellett egy falatot lenyulnom, hogy megkostoljam hogy sikerült. A kész koszorú ajándékba készült. Köszi a receptet és bocsi, hogy ennyire szaporítottam a szót.
VálaszTörlésMarcipan es Frutti, szerintem is nagyon, nagyon.... :)
VálaszTörlésKedves Szilvia! Nagyon orulok, hogy kiprobaltad! Kulon megkoszonom, hogy bovebben irtal rola!!!
Szoval Nalatok is ajandekba keszult :) Orulok, hogy izlett a Ferjednek, szerintem ez meg akkor frissen az igazi. Alig varom mar, hogy ujra elkeszithessem, de varok a kanadai lisztre amit ismeroseim szereznek be nekem. Sajnos az atlagos boltibol nem lehet jo kelt tesztat kesziteni.
Megegyszer koszonom, latogass meg erre maskor is! Szep napot!
Judith!
VálaszTörlésCsodás lett, amint lesz időm ki fogom próbálni!
Köszi, mentettem!
Hű, de tetszik ez a kalács, feltétlenül meg kell sütnöm! :)
VálaszTörlés